Pravica v Košiciach sa zjednotila na podpore Bauera

Volebnú podporu kandidátovi Rudolfovi Bauerovi (KDS) do druhého kola volieb predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) v stredu deklarovali strany SDKÚ, KDH, SaS, hnutie NOVA, OKS a Demokratická strana (DS). Predstavitelia siedmich stredo-pravých strán podpísali v Košiciach dohodu o volebnej podpore tohto kandidáta a povolebnej spolupráci.

13.11.2013 13:34
Rudolf Bauer Foto:
Rudolf Bauer
debata (27)

Bauera zároveň podporili traja neúspešní pravicoví kandidáti z prvého kola – Dominika Palaščáková (NOVA), Rastislav Masnyk (SaS, SDKÚ) a Ivan Kuhn (OKS). Spoločne taktiež podpísali dohodu o volebnej podpore a povolebnej spolupráci.

„Všetky strany vyjadrili záujem, aby sme dosiahli víťazstvo v druhom kole, aby sa pravicoví voliči postavili jednotne za spoločného kandidáta. Máme záujem dosiahnuť zmenu v kraji na poste predsedu samosprávneho kraja, ale aj v prístupe samosprávneho kraja k riešeniu niektorých problémov, v prvom rade vysokej nezamestnanosti, ako aj zvyšovaniu kvality služieb a efektívnejšiemu nakladaniu s verejnými zdrojmi,“ uviedol Bauer pre novinárov. Pred druhým kolom sa pravica podľa neho chce sústrediť najmä na mobilizáciu voličov k účasti na voľbách.

KDH podľa jej podpredsedníčky Miroslavy Szitovej vidí v druhom kole volieb veľkú šancu na zmenu vo vedení KSK. „Vyzývam všetkých členov a sympatizantov KDH a obyvateľov Košického kraja, aby prišli k voľbám a podporili Rudolfa Bauera,“ uviedla po podpise dohody.

Neúspešný kandidát z prvého kola Masnyk za SaS vyzdvihol, že sa podarilo vytvoriť funkčnú pravicovo-centristickú koalíciu. „Je to cieľ, ktorý sme sledovali od začiatku,“ konštatoval.

Spokojnosť s vytvorením stredopravej koalície vyjadril aj podpredseda SDKÚ Viliam Novotný. „Je tu veľká šanca a nádej, že v Košiciach môžme poraziť stranu Smer,“ povedal.

Spoločná dohoda o povolebnej spolupráci vznikla podľa Bauera aj preto, že jednotlivé strany majú rovnaký pohľad na princípy dobrého spravovania kraja. „Všetky otázky, ktoré vzniknú, budeme spoločne konzultovať. Čiže nebude to rozhodovanie jednotlivca, ale bude to spoločné, dá sa povedať, pravicové rozhodovanie,“ vysvetlil.

V druhom kole volieb šéfa KSK sa stretne Bauer s doterajším predsedom VÚC Zdenkom Trebuľom (Smer, Most-Híd, SMK). V prvom kole vyhral Trebuľa so ziskom 48,57 percenta hlasov, bývalý šéf KSK Bauer bol druhý, keď zaň hlasovalo 24,53 percenta voličov.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Rudolf Bauer #Košický kraj #voľby do VÚC