Financovanie Kotlebu je nejasné

Zhruba pred desiatimi rokmi Marian Kotleba začínal ako vodca strany Slovenská pospolitosť, ktorá sa hlásila k fašistickému vojnovému slovenskému štátu a k jeho prezidentovi Jozefovi Tisovi.

24.11.2013 20:00
debata (142)

Pospolitosť pravidelne pochodovala po slovenských mestách v gardistických uniformách a mala extrémistické a rasistické názory.

Celonárodný odpor proti fašizmu počas druhej svetovej vojny, SNP, ktoré vznikalo v Banskej Bystrici, bolo pre pospolitosť protislovenským boľševickým pučom. V roku 2006 Najvyšší súd rozpustil Slovenskú pospolitosť – Národnú stranu preto, lebo jej politická činnosť bola v rozpore s ústavou. Išlo o prvý prípad, keď súd rozpustil politickú stranu. Pospolitosť dnes pôsobí ako občianske združenie.

Extrémisti okolo Kotlebu v roku 2010 ovládli Stranu priateľov vína a premenovali ju na Ľudovú stranu Naše Slovensko. Avizovali, že s ňou plánujú kandidovať v parlamentných voľbách. Podporilo ju necelých 34-tisíc ľudí.

Kto stojí za financovaním Kotlebu, jeho strany a aktivít, nie je jasné. Ani to, či finančnú pomoc dostáva zo zahraničia. V každom prípade na akciách jeho najnovšej strany sa objavuje podnikateľ Miroslav Belička. Spolu s Kotlebom ich vídať v zebrovanom terénnom aute zn. Hummer. Belička odmieta, že by bol hlavným sponzorom Kotlebu. Pred druhým kolom župných volieb kotlebovci na svojej internetovej stránke oznamovali, že už nemajú prostriedky a žiadali o finančnú podporu do ďalšej práce.

Belička sedem rokov pracoval v STV a končil tam ako predseda odborov. V súčasnosti vlastní eseročku, ktorá sa zaoberá prenájmom hnuteľných vecí, vydávaním periodických a neperiodických publikácií, reklamnou a propagačnou činnosťou či uskladňovaním spisov nearchívnej povahy. Sprostredkúva aj kúpu a predaj hnuteľných a nehnuteľných vecí.

Je otázne, či práve Belička bol ten, kto Kotlebovi radil pri kúpe pozemku, na ktorom majú Rómovia nelegálne postavený dom v Krásnohorskom Podhradí. Belička len priznal to, že mu pri tom asistoval. Celá akcia vyvolala protesty verejnosti a ľudskoprávnych aktivistov. V týchto voľbách Kotleba nekandidoval prvý raz. V regionálnych voľbách v roku 2009 získal ako nezávislý kandidát na župana v prvom kole 10 percent, čo predstavovalo 13 629 hlasov. Teraz v kampani dával nereálne sľuby nezamestnaným.

Do septembra 2006 bol Kotleba učiteľom informatiky na športovom gymnáziu v Banskej Bystrici, dnes hovorí, že robí prevádzkara v jednom z podnikov.

© Autorské práva vyhradené

142 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #Slovenská pospolitosť