Pinochet predáva medaily, nemá z čoho žiť

Bývalý čílský diktátor Augusto Pinochet údajne predáva svoje medaily a diplomatické vyznamenania, aby bol schopný zaplatiť osobné výdavky. Sudca, ktorý vyšetruje pôvod Pinochetových kont v zahraničí, totiž prikázal, aby boli Pinochetove peniaze zablokované. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na chilský denník El Mercurio.

26.09.2006 09:21
Bývalý chilský diktátor Augusto Pinochet Foto:
Bývalý čílský diktátor Augusto Pinochet v čase svojho vládnutia.
debata

Pinochet podľa denníka nebol schopný niekoľko posledných mesiacov platiť účty za elektrinu v jednom zo svojich domov. Bohatí obchodníci, ktorí s bývalým diktátorom sympatizujú, od neho vraj kupujú jeho medaily a vyznamenania, aby mu pomohli.
Súd sa snaží zistiť, odkiaľ Pinochet získal 28 miliónov dolárov uložených na tajných bankových kontách v zahraničí. Existuje podozrenie, že peniaze získal exdiktátor z daňových únikov.

Po prevrate v roku 1973 stál Pinochet sedemnásť rokov na čele diktátorského režimu. V tomto období prišlo z politických dôvodov o život viac ako tritisíc ľudí a desaťtisíce zadržali či mučili. Je obžalovaný zo zločinov proti ľudskosti. Snahy postaviť ho pred súd však v minulosti stroskotali pre jeho zdravotné problémy.

Deväťdesiatročný Pinochet trpí podľa lekárov okrem iného problémami so srdcom a ľahkou demenciou.

debata chyba