Encyklopédia života bude na webe

Vedci z celého sveta plánujú spolupracovať na voľne prístupnej internetovej stránke zameranej na poskytovanie informácií o všetkých známych zvieratách, rastlinách a ostatných živých tvoroch na planéte. Projekt s názvom Encyklopédia života (The Encyclopedia of Life) sa začne oficiálne v stredu.

09.05.2007 13:32
Planéta Zem Foto:
Ilustračné foto
debata

V rámci projektu najbližších 10 rokov budú zbierať písomné informácie o všetkých živých druhoch našej planéty, ktorých je spolu až 1,8 milióna. Ak budú k dispozícii, stránka zverejní aj fotografie, videozáznamy, audiozáznamy, mapy výskytu a ďalšie multimediálne informácie.

„Stránka bude poskytovať hodnotné informácie o rozmanitosti druhov a ich ochrane pre kohokoľvek, kdekoľvek a kedykoľvek,“ povedal biológ James Edwards, ktorý má na starosti celý projekt.

„Pomocou spolupráce môžeme všetci zvýšiť naše uznanie nesmiernej rozmanitosti života, výzvam, ktoré predstavuje, i jeho ochrane,“ uviedol. Edwards ďalej vyhlásil, že Encyklopédia života bude mať rovnaký efekt ako mal projekt ľudského genómu pre biológiu.

„Zverejnenie informácií o genetických sekvenciách v organizmoch malo revolučný vplyv na spôsob, akým pristupujeme k molekulárnej biológii a genetike,“ dodal. Podľa jeho slov by malo mať zhromažďovanie informácií o druhoch, ich životnom prostredí a správaní rovnaký vplyv aj na iné oblasti ľudskej spoločnosti. Stránka bude vhodným zdrojom pre zákonodarcov, ako aj pre učiteľov, študentov či dokonca záhradkárov, hľadajúcich informácie o svojich obľúbených kvetoch.

„Bude to učebná pomôcka pre všetkých,“ vyhlásil Edwards. Návštevníci stránky sa napríklad budú môcť dozvedieť aj o presunoch jednotlivých druhov počas rokov pod vplyvom globálneho otepľovania. „Budete si môcť vymodelovať budúce zmeny na základe rôznych klimatických scenárov.“

Aj napriek tomu, že už existujú špecializované stránky mapujúce život rýb či obojživelníkov, Encyklopédia života chce všetky informácie poskytovať v jednotnom formáte s rovnakým prístupom ku všetkým druhom. Podľa Edwards doteraz v rámci projektu zoskenovali okolo 1,25 milióna stránok encyklopédií s informáciami. „Ešte pred piatimi rokmi by sme pre technické problémy neboli schopní podobný projekt zostaviť,“ dodal Edwards.

debata chyba