Počet vydaných kníh od 90. rokov stúpol

Počet knižiek, ktoré vychádzajú na Slovensku, od 90. rokov stúpol na dvojnásobok. Kým pred zhruba desiatimi rokmi ročne vyšlo 4 500 knižiek, vlani bolo podľa ministerstva kultúry v ponuke 9 400 nových titulov. V posledných rokoch však podľa predsedu Združenia vydavateľov Alexa Austa počet vydaných kníh stagnuje.

29.07.2007 16:54
Kniha Foto:
Ilustračné foto
debata

"Obrat je zhruba 1,7 miliardy ročne, učebnice tak do 400 miliónov Sk, povedal Aust. Predaj kníh v posledných rokoch však stagnuje, dokonca náklady jednotlivých titulov sa znižujú, dodal. Príkladom je podľa neho beletria, čísla predajnosti si naopak drží odborná, vedecká a detská literatúra.

Aust poznamenal, že ľudia za knižky v posledných rokoch míňajú rovnakú sumu. Keďže sa však po daňovej reforme zjednotila daň z pridanej hodnoty (DPH) na 19 percent na všetky tovary, namiesto piatich knižiek si tak kúpia štyri. „Ak bude DPH desať percent, možno sa obrat bude zvyšovať,“ odhadol. Ministerstvo kultúry už dávnejšie pripustilo, že by sa DPH za knihy mohla znížiť.

Podľa minuloročného prieskumu Literárneho informačného centra denne siahne po knižke 7,3 percent opýtaných, príležitostne 35 percent. Necelých 30 percent tvrdilo, že nečíta vôbec. Priemerný Slovák si však kúpi len každú štvrtú prečítanú knihu z oblasti beletrie. Každú šiestu dostane do daru. Cena pri výbere knižky ovplyvňovala viac ako 37 percent kupujúcich, je dôležitá hlavne pre starších ľudí a ženy.

V skutočnosti však je cena knihy podľa autorov prieskumu Čítanie 2006 stále nižšia než cena rovnakého titulu v západnej Európe. Napríklad slovenský preklad Harryho Pottera je lacnejší než nemecký preklad v tej istej kníhtlačiarskej kvalite. Naopak ceny elektroniky, čiernej a bielej techniky, či automobilov, sú podľa autorov prieskumu už vyrovnané. Usudzujú preto, že cena kníh bude v budúcnosti skôr narastať, aby sa vyrovnala cenám v Európskej únii.

Podobný vývoj v produkcii kníh je napríklad aj v susednom Česku. Počet vydaných titulov aj tržby tam od začiatku 90. rokov rastú takmer nepretržite, v posledných rokoch zaznamenal trh miernu stagnáciu. Vlani sa v Česku podľa Národnej knihovny predalo rekordných 17.019 titulov.

debata chyba