Socha Lenina z Československa možno "ožije"

Na juhu Francúzska možno vztýčia odloženú sedemtonovú bronzovú sochu Vladimíra Iljiča Lenina, ktorú podľa agentúry AFP zachránil pred zničením v bývalom Československu istý Američan. Zámer postaviť rozporuplnú veľkú plastiku do parku v Monpellier presadzuje šéf miestnej krajskej rady Georges Freche, čelí však za to ostrej kritike.

17.01.2008 14:07
Socha V.I.Lenina Foto:
Socha Vladimira Iljiča Lenina.
debata

Mladí obyvatelia Montpellier by podľa ľavicového politika mohli získať cit pre históriu, keby sa dívali na sochu boľševického lídra, ktorý založil sovietsky komunizmus.

„Lenin je jedným z veľkých mužov 20. storočia ako Mao Ce-tung či generál Charles de Gaulle. Lenin sa pomýlil, ale zapísal sa do histórie,“ zdôvodňuje sa v návrhu na kúpu a vztýčenie sochy.

Podľa krajského denníka Midi Libre americký majiteľ sochy pôvodom z Československa za ňu žiada okolo 200-tisíc dolárov (4,3 milióna korún). Zdroje nespresnili, kedy, kde a za akých podmienok muž žijúci údajne v americkom Seattli sochu získal a kde ju uložil.

Vládna pravica projekt odsúdila. „Je to tá najhoršia správa, akú by sme mohli vyslať v rámci presadzovania ekonomického rozvoja nášho mesta,“ zdôraznil pravicový kandidát na post starostu v Montpellier v macových miestnych voľbách Jacques Domergue.

Freche na seba upozornil už vlani, keď ho vylúčili zo Socialistickej strany za rasistické prejavy. Okrem iného verejne vyhlásil, že je podľa neho vo francúzskom futbale príliš mnoho čiernych hráčov.

debata chyba