Na Slovensko dorazil pápežský vlak

Desiatky Žilinčanov si prišli prezrieť poľský vlak venovaný bývalému pápežovi Jánovi Pavlovi II., ktorý na niekoľko hodín zastavil na tamojšej stanici. Súprava v žltej farbe je vôbec prvým vlakom na svete, ktorý posvätila hlava katolíckej cirkvi. Pred časom tak urobil Benedikt XVI., ktorý nastúpil po zosnulom poľskom rodákovi Jánovi Pavlovi II. V súprave by sa počas jej putovania po Slovensku mala zorganizovať i najväčšia vlaková konferencia na svete.

12.09.2008 11:43
Pápežský vlak Foto:
Desiatky záujemcov si prehliadli Vlak Jána Pavla II., zvláštny vlak poľských železníc, PKP, ktorý na niekoľko hodín zastavil na stanici v Žiline.
debata

„Vlak je nápadný už svojim pápežským dizajnom. Je v žltej farbe, na boku je nápis Totus Tuus (Celý tvoj – pápežské heslo Jána Pavla II.), vpredu je akoby spečatený pápežským erbom. Vo vnútri je vyzdobený motívmi zo života svätého otca, z jeho pastoračných ciest,“ povedal Pavel Kravec zo Železníc slovenskej republiky (ŽSR), ktorý sa podieľal na príchode vlaku na Slovensko.

Pápežská súprava prišla na Slovensko v čase, keď uplynulo päť rokov od poslednej návštevy niekdajšej hlavy katolíckej cirkvi na Slovensku. Príchod špeciálneho vlaku je tiež pripomienkou 160. výročia železníc na Slovensku.

Súprava dopoludnia odíde do Košíc a počas 242-kilometrovej trasy by v nej malo dôjsť k najväčšej vlakovej konferencii na svete. Vo vlaku by malo debatovať 130 až 160 odborníkov na železničnú dopravu.

Žilinčania si mohli prezrieť pápežský vlak aj... Foto: ČTK
Pápežský vlak Žilinčania si mohli prezrieť pápežský vlak aj zvnútra.

„Vo vlaku bude najväčšia vlaková konferencia na Slovensku a asi aj na svete. Preto je pripravená na zaregistrovanie do Guinnessovej knihy rekordov. Témy budú o nových trendoch v doprave a nových trendoch vo vývoji železničných vozidiel,“ poznamenal Kravec. Podľa neho sa vo svete podobné konferencie v minulosti už organizovali, ich účastníci však debatovali iba v jednom vagóne a nie v celom vlaku.

Pápežský vlak, ktorý by mal zastaviť aj vo Zvolene, vyrobili v poľských strojárňach v minulom roku. Chceli si tak uctiť pamiatku Jána Pavla II. Vlak s televíznym a rozhlasovým miništúdiom pre 187 cestujúcich dokáže jazdiť 110-kilometrovou rýchlosťou. Zatiaľ premával iba v Poľsku na trase z pápežovho rodiska Wadowice do Krakova, kde Ján Pavol II. pred odchodom do Vatikánu pôsobil. Podľa zástupcov slovenskej katolíckej cirkvi pápežský vlak bude v budúcnosti možno jazdiť aj medzi Martinom a Krakovom.

debata chyba