Za zneužívanie práva počas diktatúry v Argentíne padlo desať doživotných trestov

Argentínsky súd vyniesol v utorok desať doživotných trestov odňatia slobody v rámci stíhania prípadov únosov, mučenia, znásilňovania a zmiznutí, ku ktorým došlo počas vojenskej diktatúry v krajine v rokoch 1976-83.

27.03.2024 07:25
Argentina / Ľudské práva / Foto: ,
Ľudia s plagátmi zmiznutých ľudí čakajú na verdikt súdu v rámci stíhania prípadov únosov, mučenia, znásilňovania a zmiznutí, ku ktorým došlo počas vojenskej diktatúry v krajine v rokoch 1976-83 v meste La Plata, 26. marca 2024
debata (1)

Súdom prejednávané prípady sa týkali viac ako 400 obetí, ktoré boli zadržiavané v troch zo stoviek neslávne známych argentínskych „utajených záchytných stredísk“ neďaleko Buenos Aires.

Medzi obžalovanými, ktorí svoju vinu odmietali, boli väzenskí dozorcovia, policajti, policajní a vojenskí lekári a bývalý provinčný minister.

Podľa organizácie Staré matky z Májového námestia medzi poškodenými bolo aj 23 tehotných žien, ktoré boli svojho času tiež zadržiavané v záchytných centrách.

Niektoré z nich boli donútené podstúpiť potraty, iné zmizli a desať detí narodených zadržaným ženám bolo odobraných a odovzdaných rodinám nakloneným režimu. Väčšina z týchto detí zistila svoju pravú identitu až po rokoch.

Vynesené verdikty sa objavili v čase, keď je éra diktatúry opäť v popredí politickej diskusie v Argentíne.

Télam Čítajte viac Argentínsky prezident Milei nechal zavrieť štátnu tlačovú agentúru Télam. Tvrdí, že je "hlasnou trúbou perónizmu"

Nový prezident krajiny Javier Milei, charakterizuje 70. roky v Argentíne ako éru „vojny“ medzi úradmi a ľavicovými partizánmi, nie však ako „diktatúru“. Spochybňuje aj počet jej obetí – 30-tisíc, ktoré podľa odhadov počas tohto obdobia zomreli alebo zmizli. Milei v takejto súvislosti uprednostňuje uvádzanie 9-tisíc obetí, čo je však podľa kritikov manipulácia s faktmi.

Od obnovenia procesov v roku 2006 bolo za zločiny spáchané počas diktatúry odsúdených 1 176 ľudí, 661 je v súčasnosti vo väzbe a 79 súdnych konaní stále prebieha.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Argentína #doživotie #diktatúra