Kauza Mýtnik: Na súd prišiel vypovedať kľúčový svedok František Imrecze

Výpoveďou Františka Imreczeho, exšéfa finančnej správy, pokračuje proces v korupčnej kauze Mýtnik na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici. Ide o jedného z kľúčových svedkov, ktorý v prípade figuruje - priznal sa a spolupracuje s políciou.

29.11.2022 10:19 , aktualizované: 15:37
František Imrecze Foto: ,
František Imrecze na banskobystrickom súde
debata (16)

VIDEO: František Imrecze o kauze Mýtnik: Stať sa kajúcnikom bolo principiálne rozhodnutie.

Video

Imrecze prišiel na banskobystrický súd krátko pred deviatou ráno. K prípadu sa pred novinármi vyjadrovať nechcel, urobí tak vraj až po svojej výpovedi pred senátom. Pár minút pred pojednávaním však urobil vyhlásenie jeden z obžalovaných Jozef Brhel mladší. Pred médiami vystúpil v spoločnosti obhajcu Michala Mandzáka.

„Imrecze a Suchoba ako hlavy organizovanej zločineckej skupiny ukradli Slovenskej republike 18 miliónov eur v kauze Daniari. Tieto peniaze doteraz neboli vydané a je dôvodné domnievať sa, že si ich naďalej užívajú,“ povedal Brhel ml.

VIDEO: Vyhlásenie Jozefa Brhela mladšieho pre začiatkom súdu v kauze Mýtnik.

Video
Vyhlásenie Jozefa Brhela mladšieho pre začiatkom súdu v kauze Mýtnik.

„Ako hlavy organizovanej zločineckej skupiny nemôžu podľa slovenského právneho poriadku urobiť dohodu s orgánmi činnými v trestnom konaní. Tohto faktu sú si vedomí. Aby sa vykúpili zo svojich zločinov a vyhli sa dlhoročnému trestu, rozhodli sa klamať,“ pokračoval ukazujúc na za ním pripravený baner.

„Tu je krátky úryvok s 25-minútovým dôkazovým materiálom. Je to rozhovor medzi Mišom Suchobom a Mariánom Kočnerom,“ poznamenal s tým, že spomínaní muži sa spolčili v roku 2015. Tvrdí, že tak urobili preto, aby Suchoba mohol pomôcť zakryť daňové delikty na finančnej správe v objeme 4,2 milióna eur.

„Suchoba vraví, že na to, aby na finančnej správe uspel, potreboval moju rodinu. To je ale v príkrom rozpore s tým, čo Kočner tvrdil v roku 2015, kde sám rozhodol o úplatku a nikoho k tomu nepotreboval,“ uviedol Brhel ml. Výpovede svedkov Imreczeho s Suchobu sa vraj neobáva.

Jozef Brhel mladší prichádza na súd s advokátom...
Jozef Brhel na súde v Banskej Bystrici
+1František Imrecze na banskobystrickom súde

„Máme znalecké posudky, korporátne dokumenty a proti tomu sú ich klamstvá. Verím, že pravda sa ukáže,“ podotkol. Vzápätí kritizoval nedávne vystúpenie Imreczeho vo verejnoprávnej televízii. „Získal exluzívny hodinový priestor len tri dni pred týmto pojednávaním v Banskej Bystrici. Obhajcovia môjho otca tam pritom nemali priestor vyjadriť sa,“ dodal.

Jeho advokát Michal Madzák podčiarkol, že na finančnej správe pôsobila zločinecká skupina, ktorá páchala rozsiahlu daňovú trestnú činnosť. „Hlavy tejto skupiny, Imrecze a Suchoba, sa k tomu priznali. S tým, že to páchali bez mojich klientov, teda bez Brhelovcov. To vylučuje, aby boli súčasťou nejakej ďalšej organizovanej skupiny, ktorá je z hľadiska štruktúrovanosti menej závažná,“ povedal Mandzák s tým, že jeho klienti úplatky nedávali.

Doplnil, že svedkovia často menili svoje výpovede a z jeho pohľadu sú nedôveryhodní. „Očakávam, že súd vypustí otázky, ktoré nám neboli pripúšťané v prípravnom konaní a najmä, že sa dozvieme, ako sa vysporiadali s príjmami z trestnej činnosti. Čiže kde je tých 18 miliónov a ako s nimi bolo naložené,“ doplnil.

Mandzák má v pláne žiadať senát, aby mohla byť nahrávka, spomínaná Brhelom mladším, použitá ako dôkaz. Dúfa, že bude umožnené, aby si ju v utorok, keď má prísť vypovedať Suchoba, vypočul súd aj prítomná verejnosť.

jozef brhel Čítajte viac Brhel pred súdom v kauze Mýtnik: Skutok sa nikdy nestal

Mandzák krátko po otvorení pojednávania žiadal súd, aby v utorok umožnil použiť dôkaz v podobe nahrávky, ktorú vyhotovil Kočner a mal ju vo svojom mobile. Predseda senátu Ján Hrubala sa ho pýtal, ako dlho ňou disponuje a odkiaľ ju má. „Pred niekoľkými dňami mi ju dal kolega,“ podotkol advokát.Prokurátor Ondrej Repa reagoval, že k nahrávke by sa mal najskôr vyjadriť Kočner, až potom Suchoba. „Obsah nepoznám, žiadam vyhotovenie kópie,“ povedal.

Rozhodnutie o nahrávke urobí súd neskôr. Hrubala vyzval Imreczeho, aby išiel vypovedať. Ten si už sadol do lavice svedkov, no Mandzák jeho výsluch namietal. „Lebo nebol zbavený mlčanlivosti. Len podotýkam, že kolega Kaliňák je v podobnej veci stíhaný – teda v porušení mlčanlivosti,“ vysvetlil.

Senát námietke nevyhovel, pristupuje k výsluchu svedka. „S Brhelom starším som sa zoznámil na začiatku môjho pôsobenia na pozícii prezidenta finančnej správy,“ povedal Imrecze s tým, že neskôr spoznal aj jeho syna. Kontakt s ním mal však minimálny – skôr sa stretával s jeho otcom. Postupne ozrejmil, kedy sa zoznámil s ďalšími obžalovanými. S Bahledom sa vraj nikdy nespoznal.

Pokračoval, že od roku 2012 chcel napredovať vo svojej kariére, aj politickej. Pohyboval sa v blízkosti politikom strany Smer, komunikoval s Robertom Kaliňákom. Ten mu dohodol stretnutie s vtedajším ministrom financií Petrom Kažimírom. Nejaký čas nato obsadil funkciu na finančnej správe. Detailne opisuje, ako po jeho nástupe vyberali ľudí do rôznych pozícií.

Imrecze spomenul daňové podvody, ku ktorým sa priznal. Spolupracoval na nich so Suchobom, ktorého považuje za dlhoročného kamaráta. „Predstavil mi riešenia, ktoré môžu priniesť zvýšenie efektivity výberu daní,“ hovorí. Kažimír podľa neho Suchobu nemal rád a nechcel, aby dodával informačné systémy finančnej správe.

„Vravel, že nemá dobrú karmu. Reagoval, som že by sme sa mali zamerať na profesionalitu a nie na karmu,“ podotkol. Brhel starší si ho o nejaký čas zavolal na stretnutie s tým, že so Suchobom sa stretol a dohodli sa na spolupráci. Zároveň vraj vyriešil problém nesympatie Kažimíra voči nemu. Zhodli sa vraj na spoločných riešeniach a dohodnutý systém nasadili na finančnú správu.

Imrecze vypovedal, že s Brhelom mal zmluvu, v rámci ktorej od neho ročne dostával 200-tisíc eur v hotovosti. Prostredníctvom Miroslava Slahučka, ktorý bol podľa neho Kažimírov dobrý kamarát, si vraj mal vtedajší minister financií pýtať od Suchobu 5 percent za projekt eKasa. Ten mu nevyhovel, no neskôr sa dohodli na sume 150-tisíc eur. Suchoba mu ich priniesol v nejakom krycom balení a on peniaze odovzdal na druhý deň Slahučkovi. Malo k tomu dôjsť na prelomoch rokov 2017 a 2018.

Imrecze počas prestávky potvrdil, že v súvislosti s nedávnym incidentom, keď mu pod autom našli GPS lokátor, má „nejakú formu ochrany“. To, že sa rozhodol spolupracovať, však neľutuje.

„Je to principiálne a hodnotové rozhodnutie. Pripadalo mi to správnejšie ako popieranie reality. Samozrejme, v tom čase, keď som sa rozhodol vypovedať, som netušil, čo všetko ma stretne,“ podotkol. Banery, ktoré Brhelovci vytiahli pred budovou súdu, si vraj prečítal. Odmieta, že by mal byť hlavou zločineckej skupiny. „Rozhodne sa tak necítim,“ dodal.

Kauza Mýtnik

Podnikateľ Jozef Brhel a ďalší piati ľudia, medzi nimi aj jeho syn, čelia obžalobe v korupčnej kauze Mýtnik. Týka sa predražených tendrov na Finančnej správe, pričom škoda spôsobená štátu je vyčíslená na viac ako 45 miliónov eur. Obžalovaní sa mali dopustiť machinácii pri verejnom obstarávaní, legalizácie príjmu z trestnej činnosti a korupčných skutkov. Peniaze mali končiť na zahraničných účtoch.

„Skutok sa nikdy nestal,“ uviedol na minulom pojednávaní Brhel s tým, že nespáchal ani jeden z trestných činov kladených mu za vinu. „Prokurátor ich nespresnil,“ poznamenal. Sťažoval sa tiež na nezákonnú desaťmesačnú väzbu, na ktorú podľa neho nebol dôvod. Spomenul pritom svoj zlý psychicky stav. „Existuje politická objednávka na odsúdenie konkrétneho človeka,“ vravel pripomínajúc, že je spájaný so stranou Smer.

Obžalobe v tejto kauze čelí šesť osôb– podnikateľ Jozef Brhel starší, jeho syn Jozef Brhel mladší, bývalý štátny tajomník financií Radko Kuruc, podnikateľ Martin Bahleda, exšéf IT oddelenia finančnej správy Milan Grega či architekt Miroslav Slahučka. V prípade figurujú tiež bývalý šéf finančnej správy František Imrecze a podnikateľ Michal Suchoba, ktorí sa priznali a spolupracujú s políciou.

imrecze, Čítajte viac Imrecze si našiel pod autom GPS lokátor. Svedčí proti špičkám Smeru a oligarchom

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #František Imrecze #Kauza Mýtnik