U Zuriana došlo k mnohým zmenám. Boli nevyhnutné, tvrdí Šutaj Eštok

Od nástupu nového riaditeľa Úradu inšpekčnej služby prišlo k reorganizácii inšpekcie a mnohým personálnym zmenám. Na štvrtkovej tlačovej konferencii o tom informoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas).

18.04.2024 11:36 , aktualizované: 12:27
Branislav Zurian Foto: ,
Šéf Úradu inšpekčnej služby Branislav Zurian (vpravo) počas vypočutia na Výbore Národnej rady pre obranu a bezpečnosť v Bratislave 2. novembra 2023
debata (19)

„Som rád, že od nástupu nového riaditeľa mohlo dôjsť k reorganizácii Úradu inšpekčnej služby a mnohým personálnym výmenám, ktoré boli nevyhnutné,“ povedal minister. Zmeny mali podľa ministra prispieť k ukončeniu vojny v bezpečnostných zložkách. Priblížil, že policajná inšpekcia sa zamerala aj na oblasti prevencie a analytickej činnosti.

Kto je Branislav Zurian? Takto predstavil seba i svoju víziu poslancom
Video

V minulosti podľa neho primárne zlyhávali vedúci pracovníci inšpekcie a tá si neplnila svoje povinnosti spočívajúce vo vyšetrovaní podozrení z potenciálnej trestnej činnosti príslušníkov Policajného zboru. „Namiesto toho Úradu inšpekčnej služby kryl ľudí, ktorí tu vytvárali to, že Slovensko nebolo právnym štátom v rokoch 2020 až 2024,“ zdôraznil. Politickú zodpovednosť za to podľa neho nesú minulé vlády.

Zurian, výbor NR SR Čítajte viac Zastaví nový šéf inšpekcie Zurian vojnu v polícii? Jedna strana tvrdí, že sa len začne, druhá, že doba politickej pomsty sa skončila

„Po príchode na tento úrad a vyhodnotení niektorých štatistických ukazovateľov trestného konania alebo operatívno-pátracej činnosti som zistil veľké nedostatky a bolo mi jasné, že tento útvar treba naštartovať a sfunkčniť,“ povedal šéf inšpekcie Branislav Zurian.

V prvom rade išlo podľa jeho slov o personálnu stabilizáciu a vytvorenie vhodných pracovných podmienok. Priblížil, že výročná správa o činnosti úradu za rok 2023 bude zverejnená na webe Ministerstva vnútra.

Hamran o Zurianovi a jeho menovaní na post šéfa inšpekcie
Video

Zo správy podľa Zuriana vyplýva zhoršenie kvality vyšetrovania i neprideľovanie spisov. „Veľa spisov bolo vrátených na doplnenie,“ podotkol. Tvrdil, že sa malo nezákonným spôsobom manipulovať s utajovanými skutočnosťami. „Všetky tieto veci sú riešené ďalej, niektoré sú v trestnom konaní,“ doplnil.

Reorganizácia úradu podľa neho spočívala aj v opätovnom zavedení odborov tak, ako fungovali v minulosti. „Riaditeľ odboru má plnú kompetenciu za chod tohto odboru, je zodpovedný za riadenie a kontrolnú činnosť tohto odboru,“ dodal Zurian, ktorý vedie Úrad inšpekčnej služby od začiatku novembra 2023.

prokuratúra súd Mýtnik väzba, NAKA Čítajte viac Zatýkanie ako z akčného filmu. Na nepohodlných policajtov Zurianova inšpekcia poľuje v teréne. Spišiak hovorí o pomste

Celkový objem vyšetrovania úradu v roku 2023 bol 1 385 spisov (v roku 2022 to bolo 1 506 spisov). Vyšetrovatelia ukončili 988 prípadov (v roku 2022 to bolo 1126), v priemere ukončil jeden vyšetrovateľ za rok 2023 približne 16 spisov. V roku 2023 vyšetrovatelia vydali 1 004 uznesení, z ktorých bolo zo strany dozorujúcich prokurátorov zrušených 48.

Z celkového počtu 1 385 prípadov smerovalo proti policajtom 1 154, proti príslušníkom Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) 112 a 119 proti príslušníkom finančnej správy. Vyšetrovatelia obvinili 92 príslušníkov ozbrojených bezpečnostných zborov, z toho 62 policajtov, štyroch príslušníkov ZVJS a 26 príslušníkov finančnej správy.

Najčastejšími trestnými činmi bolo zneužívanie právomoci verejného činiteľa (28), prijímanie úplatku (sedem), ohrozenie pod vplyvom návykovej látky (šesť) a ublíženie na zdraví (osem).

Najčastejším spôsobom ukončenia vyšetrovania bolo odmietnutie, to znamená, že po preverení všetkých informácií uzatvoril vyšetrovateľ vec tak, že nešlo o trestný čin. Takýchto prípadov bolo 616.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Branislav Zurian #Úrad inšpekčnej služby #Matúš Šutaj Eštok