Atény sa opäť zafarbili do oranžova, prach zo Sahary pohltil aj Akropolu

Grécke hlavné mesto Atény zahalil oranžový opar spôsobený prachom zo Sahary. Podľa gréckych úradov je koncentrácia prachu v ovzduší jednou z najvyšších od roku 2018. Grécko sa pritom so saharským prachom stretávalo už na prelome marca a apríla, podobne ako ďalšie časti južnej a strednej Európy, vrátane Slovenska a Česka.

24.04.2024 13:43
debata
Turistka sedí na lavičke na kopci Lycabettus, v...
Mesto Atény, ktoré zafarbil saharský prach na...
+4Turisti sedia na kopci Lycabettus, v pozadí...

Kvalita ovzdušia sa zhoršila v mnohých častiach Grécka a dnes ráno už nebola kvôli prachu vidieť ani aténska Akropola, napísal spravodajský web BBC.

Piesočný mrak siahal oveľa severnejšie, a to až do Solúnu. Meteorológ Kostas Laguvardos výhľad z jednej meteorologickej stanice prirovnal k pohľadu na Mars.

Pri Banskej Bystrici niekoľko dní natáčali piesok zo Sahary.
Video

Gréci s dýchacími problémami boli vyzvaní, aby obmedzili pobyt vonku, nosili ochranné respirátory a vyhýbali sa cvičeniu, kým sa oblaky prachu nerozptýlia. Oblačnosť by mala podľa predpovedí ustupovať v priebehu dňa.

Saharský prach Čítajte viac Viacero európskych krajín vrátane Slovenska zaplavil saharský prach. Obloha sa sfarbila do bielej či okrovej farby

Sahara uvoľňuje 60 až 200 miliónov ton minerálneho prachu ročne. Väčšina rýchlo klesá k Zemi, ale časť jemného prachu môže prejsť obrovské vzdialenosti a niekedy sa dostane až do Európy.

Grécki hasiči v utorok zaznamenali 25 požiarov za uplynulých 24 hodín. Jeden požiar vypukol blízko námornej základne na ostrove Kréta, kde sa teploty vyšplhali nad 30 stupňov Celzia. Podľa miestnych správ boli kvôli požiaru evakuované rodinné domy a materská škola.

piesok, sahara Čítajte viac Pri Bystrici niekoľko dní natáčali piesok zo Sahary. Nakrútili unikátny záznam nevšedného prírodného úkazu
debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Sahara #prach