Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu. Personál vykonal potrat zdravej žene. Pomýlil si pacientky.

28.03.2024 14:52
debata (42)

Príslušný personál je postavený mimo služby, potvrdila pre idnes.cz tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová.

Pacientkami majú byť dve cudzinky, ktoré trvalo žijú v Česku. Tehotná žena išla na bežnú kontrolu. Druhá mala podstúpiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

France International Women's Day Čítajte viac Francúzsko robí zmenu ústavy. Vystrašili ho aj snahy na Slovensku sťažiť prístup k potratom

Došlo však k zámene. Žena, ktorá prišla na bežnú kontrolu potratila. „V pondelok 25. marca došlo na našej Gynekologicko-pôrodníckej klinike k nežiaducej udalosti. Podľa doterajších zistení došlo v dôsledku závažného porušenia a nedodržania interných predpisov zo strany dotknutých zamestnancov k začatiu operačného zákroku u nesprávne identifikovanej pacientky,“ oznámila redakcii iDNES tlačová hovorkyňa Bulovky.

vašečka, záborská Čítajte viac Po potratoch si Záborská a Vašečka našli novú agendu: Sexuálnu výchovu

Podľa jej slov nemocnica pracuje na tom, aby bola ujma pacientky náležite odškodnená. „Za túto nešťastnú udalosť sme pacientke a celej jej rodine vyjadrili hlbokú ľútosť a ospravedlnenie a uistili ju, že robíme všetko pre to, aby vzniknutá ujma bola čo najviac zmiernená a tiež odškodnená,“ uviedla vo vyjadrení.

„V prípade zistenia porušenia záväzných pracovných postupov v rámci práve prebiehajúceho interného vyšetrovania bude u konkrétnych jednotlivcov vyvodená osobná zodpovednosť," dodala.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #potrat