807. deň: Partizáni na Kryme: Z Čiernomorskej flotily zostali len zvyšky, okupanti majú len jednu možnosť, ako si zachrániť život

Partizáni na Kryme uviedli, že sledujú zvyšky ruskej Čiernomorskej flotily, ktoré nepretržite zostávajú vo vodách okupovaného ukrajinského polostrova. Na Telegrame pritom zverejnili zábery zobrazujúce plavidlá. „Ateš monitoruje ruskú Čiernomorskú flotilu v Sevastopoľskom zálive. Agenti nášho hnutia nepretržite sledujú pozostatky ruskej Čiernomorskej flotily. Sledujeme množstvo, polohu a aktivitu ruských okupačných síl 24 hodín denne, sedem dní v týždni,“ uviedlo na Telegrame partizánske hnutie Ukrajincov a Krymských Tatárov Ateš. Partizáni zdôrazňujú, že ruskí okupanti si stále neuvedomili, že jedinou šancou na záchranu ich životov je opustiť ukrajinské územia.

10.05.2024 06:30 , aktualizované: 23:14
Cezar Krymskij veter Foto:
Ukrajinci si odčiarkujú zlikvidované lode ruskej Čiernomorskej flotily. Aktuálne je potopených lodí ešte viac.
debata (343)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 807 dní
  • Ukrajina hlási zostrelenie všetkých dronov vyslaných Ruskom, rakety zasiahli Charkov
  • Drony zasiahli rafinériu v ruskej Kalužskej oblasti, vznikol tam požiar
  • Čaputová pricestovala do Kyjeva na rozlúčkovú návštevu Ukrajiny
  • Rusi spustili masívny útok z nového smeru. Ukrajinci vyslali zálohy do Charkova
  • Česko odovzdalo Kyjevu prvý letecký trenažér pre výcvik pilotov F-16, hlási ukrajinské letectvo
  • Rusi za uplynulý deň zabili troch civilistov
  • Čaputová v Kyjeve: Dostala najvyššie štátne vyznamenanie, Zelenského označila za priateľa
Ruskí vojaci zúčastňujúci sa vojny na Ukrajine pochodujú na Červenom námestí (9. mája 2024)
Video
Ukrajinský dronový útok na rafinériu Gazprom Čítajte viac 806. deň: Nový rekord Kyjeva: zbombardovali rafinériu Gazpromu 1500 kilometrov od ukrajinských hraníc

23:14 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok večer prehlásil, že pozdĺž celej frontovej línie na východe Ukrajiny prebiehajú ťažké boje. Ukrajinské obranné sily sú však podľa neho pripravené odolať novej ruskej ofenzíve, informuje tlačová agentúra Reuters.

Ruské sily spustili v piatok ráno pozemnú ofenzívu na severovýchode Ukrajiny v Charkovskej oblasti a pri meste Vovčansk postúpili približne o jeden kilometer. Zaznamenali tak malé územné zisky v pohraničnej oblasti, z ktorej boli vytlačené pred takmer dvoma rokmi.

„Na celej frontovej línii prebiehajú ťažké boje,“ uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti po tom, ako mu hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl podal správu o situácii na bojisku.

22:13 Ukrajina podľa prezidenta Volodymyra Zelenského vyšle viac vojakov na obranu Charkovskej oblasti, kde ruské invázne sily v noci na dnes začali nanovo útočiť. Zelenskyj dnes večer vo svojom pravidelnom hlásení uviedol, že Kyjev na obranu svojich pozícií poskytuje všetko potrebné. Poďakoval tiež za novo ohlásenú americkú pomoc v objeme 400 miliónov dolárov (9,25 miliardy Kč). Kyjev podľa neho pracuje na tom, aby sa materiál čo najrýchlejšie dostal na front.

21:51 Spojené štáty v piatok vyhlásili, že očakávajú zintenzívnenie novej ruskej ofenzívy na Ukrajine. Vyjadrili však dôveru Kyjevu a zároveň pochybnosti o výrazných úspechoch Moskvy, píše TASR na základe agentúry AFP.

„Je možné, že Rusko v nadchádzajúcich týždňoch dosiahne ďalšie pokroky. Neočakávame však žiadne veľké prelomy a prílev americkej pomoci postupom času umožní Ukrajine odolať týmto útokom v priebehu roka 2024,“ povedal novinárom hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby.

20:08 Prezidentka SR Zuzana Čaputová počas piatkovej rozlúčkovej návštevy v Kyjeve rokovala aj s predsedom ukrajinskej vlády Denysom Šmyhaľom a predsedom parlamentu Ruslanom Stefančukom. Prezidentka to uviedla na sociálnej sieti Facebook, informuje TASR.

„Hovorí sa, že v núdzi poznáš priateľa a ich slová vďaky za nezištnú pomoc našich občanov potvrdzujú, že Slovensko za svojho priateľa na Ukrajine stále považujú,“ napísala Čaputová.

Pripomenula, že s ukrajinským prezidentom Zelenským telefonovala hneď v prvý deň ruskej invázie na Ukrajinu z 24. februára 2022. „Bolo veľmi veľa neznámych a iba jedna istota – vedel, že jeho miesto je v Kyjeve a na Ukrajine,“ uviedla.

Zelenského odvaha podľa nej povzbudila nielen Ukrajincov, ale inšpirovala celý slobodný svet, aby Ukrajine pomohol brániť sa proti ruskej agresii.

19:04 Americký prezident Joe Biden v piatok schválil nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur), informoval Biely dom. TASR sa odvoláva na agentúry AFP a Reuters.

Nový balík bude podľa amerického predstaviteľa, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity, zahŕňať delostrelectvo, muníciu pre protivzdušnú obranu, napríklad pre systémy NASAMS, protitankovú muníciu, obrnené vozidlá či ručné zbrane.

Oznámenie o novom balíku prichádza v čase, keď ruské jednotky v piatok podnikli pozemný útok neďaleko druhého najväčšieho ukrajinského mesta Charkov na severovýchode krajiny.

Nové vojenské dodávky sú výsledkom schválenia zákona o pomoci pre Ukrajinu v hodnote takmer 61 miliárd eur, ktorý odobril Kongres USA a predošlý mesiac podpísal prezident Joe Biden. Ukrajinská armáda sa sťažuje na nedostatok munície, zatiaľ čo početnejšie ruské sily zintenzívnili raketové a dronové útoky na ukrajinskú infraštruktúru. V bojoch na východnom fronte tiež zaznamenali územné zisky.

17:41 Spojené štáty v piatok oznámia nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur). Pod podmienkou anonymity to uviedol americký predstaviteľ. TASR sa odvoláva na agentúru Reuters.

Nový balík bude zahŕňať delostrelectvo, muníciu pre protivzdušnú obranu, napríklad pre systémy NASAMS, protitankovú muníciu, obrnené vozidlá či ručné zbrane.

Oznámenie o novom balíku má prísť v čase, keď ruské jednotky v piatok podnikli pozemný útok neďaleko druhého najväčšieho ukrajinského mesta Charkov na severovýchode krajiny.

16:48 Server Ukrajinska pravda s odvolaním sa na armádne zdroje píše o štyroch prihraničných dedinách či osadách Charkovskej oblasti, ktoré ruské invázne sily obsadili. Z vizualizácie ukrajinskej monitorovacej skupiny DeepStateMap vyplýva, že v oblasti sa teraz pri hraniciach bojuje na dvoch miestach – v smere na Vovčansk, ktorý leží necelých desať kilometrov od ruských hraníc a zhruba 60 kilometrov severovýchodne od Charkova, a potom asi 25 kilometrov západne, kde ležia štyri dotknuté dediny.

16:02 Ruský vodca Vladimir Putin v piatok opäť vymenoval Michaila Mišustina za premiéra. Krok sa široko očakával, keďže podľa politických pozorovateľov Putin oceňuje Mišustinove skúsenosti a nízku politickú angažovanosť. Päťdesiatosemročný Mišustin, bývalý šéf ruskej daňovej služby, sa počas svojho predchádzajúceho štvorročného funkčného obdobia vyhýbal politickým vyhláseniam aj rozhovorom pre médiá.

Mišustin v súlade so zákonom v utorok predložil rezignáciu jeho kabinetu, keď Putin začal jeho piate funkčné obdobie.

Ruský prezident Vladimir Putin a ruský premiér... Foto: SITA/AP, Ramil Sitdikov
putin, mišutin Ruský prezident Vladimir Putin a ruský premiér Michail Mišustin kráčajú na stretnutie medzivládnych predstaviteľov Eurázijskej medzivládnej rady a Rady Spoločenstva nezávislých štátov v letovisku Soči v Rusku 9. júna 2023.

15:58 Partizáni na Kryme uviedli, že sledujú zvyšky ruskej Čiernomorskej flotily, ktoré nepretržite zostávajú vo vodách okupovaného ukrajinského polostrova. Na Telegrame pritom zverejnili zábery zobrazujúce plavidlá.

„Ateš monitoruje ruskú Čiernomorskú flotilu v Sevastopoľskom zálive. Agenti nášho hnutia nepretržite sledujú pozostatky ruskej Čiernomorskej flotily. Sledujeme množstvo, polohu a aktivitu ruských okupačných síl 24 hodín denne, sedem dní v týždni,“ uviedlo na Telegrame partizánske hnutie Ukrajincov a Krymských Tatárov Ateš.

Partizáni zdôrazňujú, že ruskí okupanti si stále neuvedomili, že jedinou šancou na záchranu ich životov je opustiť ukrajinské územia, ktoré okupujú, takže Ateš je pripravený dať im ďalšiu lekciu, píše sa v správe.

Ruská čierno(pod)morská flotila má o člena viac. Ukrajinci potopili Sergeja Kotova
Video
Ukrajinské námorné drony zničili hliadkovú loď ruskej Čiernomorskej flotily pri okupovanom Krymskom polostrove, tvrdí ukrajinská vojenská rozviedka. Hovorca ukrajinskej vojenskej tajnej služby Andrij Jusov povedal, že ruská loď s názvom Sergej Kotov bola zasiahnutá viackrát a počas nočného útoku bola zničená. / Zdroj: X/Anton Heraščenko

15:48 Prezidentka Zuzana Čaputová sa počas rozlúčkovej návštevy Ukrajiny stretla v Kyjeve s tamojším prezidentom Volodymyrom Zelenským. Poďakovala mu za vzájomné priateľstvo a spoluprácu.

Po schôdzke si Čaputová prebrala z rúk Zelenského najvyššie ukrajinské štátne vyznamenanie Rad Jaroslava Múdreho 1. stupňa. Ukrajinskému prezidentovi zase udelila slovenské štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža 1. triedy.

Ukrajina SR prezidentka cesta rozlúčková uarus Čítajte viac Čaputová v Kyjeve: Dostala najvyššie štátne vyznamenanie, Zelenského označila za priateľa

15:01 Zelenskyj dnes na tlačovej konferencii v Kyjeve podľa agentúry Reuters vyhlásil, že ukrajinské sily boli na ruský nápor na severovýchodnú hranicu pripravené. Moskva ale podľa neho môže do oblasti vyslať nových vojakov.

Ukrajinské úrady zároveň dnes kvôli ruským útokom pomohli s evakuáciou obyvateľov Vovčansku a okolia, uviedla podľa Reuters miestna správa. V meste pred vojnou žilo na 17 000 obyvateľov. Synehubov uviedol, že v meste je jeden mŕtvy a niekoľko zranených.

14:53 Opozičné parlamentné hnutie PS vyzýva ministerstvo vnútra a migračný úrad, aby konali v prípade Arťoma Marčevského z platformy Voice of Europe. Ministerstvo vnútra argumentuje, že Marčevskij sa nedopustil trestného činu, pre ktorý by bol zaradený na zoznam sankcionovaných osôb.

Branislav Zurian, Matúš Šutaj Eštok, Čítajte viac V Česku je na sankčnom zozname, ušiel na Slovensko. PS žiada vnútro konať v prípade proruského špióna

14:41 Za takmer deväť mesiacov fungovania ukrajinského námorného koridoru v Čiernom mori z prístavu v Odese a zo susedných prístavov Čornomorsk a Pivdennyj Ukrajina vyviezla 45 miliónov ton nákladu. Tento náklad exportovalo takmer 1 600 plavidiel. Uviedla to tlačová služba ukrajinského ministerstva rozvoja infraštruktúry. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

„Ide najmä o produkty ukrajinských poľnohospodárov určené pre svetové trhy s potravinami. Ukrajina napriek všetkému zostáva popredným vývozcom poľnohospodárskych výrobkov a garantom potravinovej bezpečnosti,“ uviedlo ministerstvo.

14:25 Kyjev očakáva prvú dodávku stíhacích lietadiel F-16 zo západných krajín tento rok v júni až júli, povedal Reuters nemenovaný zdroj z ukrajinskej armády. Nespresnil, ktorý štát ich Kyjevu poskytne.

Svoje lietadlá sľúbili na Ukrajinu dodať Belgicko, Dánsko, Nórsko a Holandsko. Kodaň uviedla, že prvých šesť strojov vyšle na konci jari, Amsterdam hovorí o dodávkach v lete. Konkrétnejšie informácie krajiny neuviedli.

Ďalšie krajiny pomáhajú s výcvikom pilotov, ktorý však trvá zhruba pol roka a zahŕňa aj kurzy angličtiny kvôli terminológii. Výcvik musí absolvovať aj pozemná posádka.

Bojové stíhačky typu F-16. Foto: SITA/AP, Mindaugas Kulbis
Bojová stíhačka / F-16 / Bojové stíhačky typu F-16.

13:50 Úrady v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny museli v piatok začať s evakuáciou civilistov v meste Vovčansk a okolitých obciach. Ako referuje web The Guardian s odvolaním sa na miestneho predstaviteľa, dôvodom je zosilnené ruské ostreľovanie, ktoré sa výrazným spôsobom zameriava na civilnú infraštruktúru.

„Väčšina odchádza vlastnou dopravou. Ale zároveň spolu s humanitárnym centrom organizujeme dopravu pre tých, ktorí nemajú autá,“ povedal šéf vojenskej správy vo Vovčansku Tamaz Gambarašvili.

Pri útoku Rusov na Charkov uhoreli deti
Video
Rusi zaútočili na Charkov iránskymi šáhidmi. Drony zasiahli čerpaciu stanicu, od ktorej sa vznietili domy. Zomrelo najmenej sedem ľudí. Medzi obeťami sú aj tri deti vo veku od šesť mesiacov do sedem rokov. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

13:15 Rusi vykonali letecké údery s riadenými leteckých bombami (KAB) na Charkovskú oblasť. Začiatkom noci zvýšili palebný tlak na prednom okraji obrany s delostreleckou podporou. Približne o piatej ráno došlo k pokusu o prerazenie obrannej línie. Všetky útoky zatiaľ boli odrazené, hlási Kyjev.

„Ozbrojené sily Ukrajiny sebaisto držia svoje pozície: Neprišli ani o meter. Nepriateľské skupiny nepredstavujú pre Charkov hrozbu, ich sily stačia iba na provokácie severným smerom,“ napísal pred oznámením ukrajinského ministerstva obrany Synehubov.

Zdroj z ukrajinskej armády ale povedal Reuters, že ruské sily postúpili približne o kilometer za hranice. Jej cieľom je podľa tohto činiteľa ustanoviť až desaťkilometrovú nárazníkovú zónu.

„V tejto chvíli sa útoky podarilo odraziť, boje rôznej intenzity ale pokračujú,“ napísalo vo vyhlásení ukrajinské ministerstvo obrany a dodalo, že na miesto vyslalo záložné jednotky.

Ukrajinské úrady zároveň dnes kvôli ruským útokom pomohli s evakuáciou obyvateľov Vovčansku a okolia, uviedla podľa Reuters tamojšia správa.

Niektoré proruské vojenské kanály na telegrame dnes ráno písali, že ruská armáda začala v okolí Vovčansku ofenzívu. Časť z nich písala o „prelome“ a "dobytí niektorých obývaných oblastí, píše ruskojazyčný server BBC.

Tieto informácie nemožno overiť z nezávislých zdrojov.

Rusi sa pokúsili prelomiť hranicu pri Vovčansku v Charkovskej oblasti susediacu s Ruskom. Snažia sa o hlbší prienik do Charkovskej oblasti. Očakávajú sa ale ďalšie útoky, situácia je napätá, uviedla ukrajinská bezpečnostná expertka Maria Avdeevová.

12:50 Ruské jednotky sa pokúšajú prelomiť ukrajinskú obranu v pohraničí na severe Charkovskej oblasti, ukrajinská armáda na miesto vyslala posily. Na telegrame to uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany, podľa ktorého sa podarilo odraziť doterajšie útoky.

Šéf oblasti charkovskej správy predtým informoval, že ruské sily v noci na dnes zintenzívnili cezhraničné ostreľovanie mesta Vovčansk neďaleko ruských hraníc a jeho okolia.

12:28 Česká republika odovzdala Ukrajine prvý letecký simulátor pre výcvik pilotov stíhačiek F-16. Na telegrame to oznámil veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk. Prvé reálne stroje by na Ukrajinu mali zo západných krajín doraziť v nasledujúcich mesiacoch.

Dodaný simulátor sa teraz testuje, uviedlo ukrajinské letectvo. Následne sa budú inštalovať zvyšné časti trenažéru vrátane kabíny, ktorá zabezpečí výcvik v podmienkach čo najlepšie zodpovedajúcich realite.

Stíhacie lietadlá západnej výroby stále patria medzi hlavnú vojenskú techniku a vybavenie, ktoré Ukrajina žiada od svojich spojencov v obrane proti ruským inváznym vojskám. Dánsko, Holandsko, Nórsko a Belgicko už skôr prisľúbili poslať na Ukrajinu asi 45 stíhacích lietadiel – dosť pre tri malé letky. Ďalšie krajiny poskytnú výcvik pilotom či práve simulátory.

11:52 Ukrajinská armáda môže mobilizovať 10 000 až 20 000 väzňov, povedal ukrajinskej redakcii BBC minister spravodlivosti Denys Maľuska. Ukrajinský parlament tento týždeň schválil zákon, podľa ktorého sa budú môcť vydať bojovať niektoré kategórie odsúdených.

Maľuska povedal, že o presných počtoch väzňov, ktorých by bolo možné mobilizovať, ukrajinské úrady nemajú prehľad. Ide „o 10 000 až 20 000 ľudí, rozhodne nie viac“, uviedol. Veľa podľa neho bude záležať od vojenských lekárskych komisií. Maľuska pripomenul, že ukrajinské nápravné zariadenia sú preplnené a že tento problém sa týka obzvlášť väzobných väzníc. Preto je za mobilizáciu odsúdených, aby sa väzenie uvoľnilo a neboli porušované predpisy týkajúce sa počtu ľudí na určitom priestore.

BBC pripomína, že doteraz do bojov na Ukrajine odsúdených posielalo len Rusko. „Bol by som slepý, keby som tu nevidel paralelu, určite tu paralela je,“ pripustil Maľuska. Podľa neho sa ale líši prístup ruskej a ukrajinskej strany. „Oni (Rusi) mali mobilizáciu povinnú, nikoho nepripravovali, bez výcviku to bolo jednoducho ‚mäso‘,“ povedal o ruských väzňoch posielaných na front.

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas Čítajte aj Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

11:38 Traja ukrajinskí civilisti prišli o život a ďalších 13 utrpelo zranenia počas uplynulého dňa v dôsledku ruských útokov. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje piatkovú správu regionálnych úradov.

Pri ruskom útoku na mesto Nikopoľ v Dnepropetrovskej oblasti zahynul 62-ročný muž a 65-ročná žena, uviedol tamojší gubernátor Serhij Lysak. V meste Kupiansk v Charkivskej oblasti pri útoku, ktorý zasiahol okolie čerpacej stanice, zahynul 51-ročný muž, konštatoval gubernátor oblasti Oleh Synjehubov.

Barbarstvo: Ruský útok mierený na záchranárov

VAROVANIE: Zábery nie sú vhodné pre slabšie povahy.

Fotogaléria
Mŕtve telo záchranára vo vnútri sanitky po...
Hasičské vozidlo v plameňoch po tom, ako ruské...
+6Záchranári nesú mŕtve telo svojho kolegu, ktorý...

11:05 V Nemecku sa začínajú ozývať ohlasy o tom, či poslať ukrajinských utečencov naspäť do ich krajiny, aby ju pomohli brániť proti ruskej agresii. Do krajiny od začiatku vojny prišlo cez 200-tisíc ukrajinských mužov vo veku od 18 do 60 rokov. Z toho podľa oficiálnych štatistík zostalo v súčasnej dobe v krajine 189 484 mužov, uviedlo spolkové ministerstvo vnútra.

„Musíme Ukrajine pomôcť priviesť späť ich brancov. To môže zahŕňať aj pomoc pri zabezpečení toho, aby Ukrajina mohla povolať mužov, ktorí utiekli do zahraničia, ale môžu byť mobilizovaní do vojny,“ uviedol minister vnútra Hesenska Roman Poseck v televízii ARD.

„Je dôležité podporiť obranu Ukrajiny, ktorá bráni aj naše hodnoty. V konečnom dôsledku bráni aj nás,“ dodal. Podľa neho je potrebné zaujať jednotný postoj na celoštátnej úrovni. „Som presvedčený, že sa tak stane veľmi skoro. Tá potreba je naliehavá. Výsledky sa dostavia v priebehu niekoľkých dní a týždňov,“ vyhlásil minister.

10:10 Nemecký minister obrany Boris Pistorius vo štvrtok počas prejavu na Univerzite Johnsa Hopkinsa vo Washingtone zdôraznil odhodlanie Nemecka hrať vedúcu úlohu vo sfére európskej bezpečnosti a poskytovať na to potrebné vojenské spôsobilosti.

„Spoločne formujme budúcnosť s USA a všetkými, ktorí sú za slobodu, mier a globálny poriadok založený na pravidlách,“ vyzval Pistorius podľa agentúry DPA.

Uviedol, že Európania chápu, že USA sa momentálne zameriavajú na indicko-pacifický región a musia reagovať na prezbrojovanie Číny, jej ekonomickú politiku a jej snahu o geopolitickú dominanciu. Nemecko má v tejto situácii ambíciu prispieť aj tam k budovaniu poriadku, ktorý je založený na pravidlách.

„Som presvedčený, že iba Amerika a Európa spolu môžu udržať Západ silný a brániť ho proti expanzívnym ambíciám Ruska a ašpiráciám na moc a dominanciu iných hráčov,“ vyhlásil Pistorius a vyzval chopiť sa „znova transatlantickej príležitosti“, ako to bolo v iných okamihoch transatlantického partnerstva.

Ako príklad uviedol letecký most na zásobovanie obyvateľov Berlína izolovaného od vonkajšieho sveta Sovietmi, Marshallov plán či znovuzjednotenie Nemecka.

Nemecký armáda / Vojak / Čítajte aj Berlín hovorí o obrane proti Rusku, ale armáde chýbajú tisíce vojakov. Budú Nemci znova rukovať?

9:45 Ruská protivzdušná obrana v noci na piatok južne od Moskvy zmarila útok dronu. Na platforme Telegram o tom informoval moskovský primátor Sergej Sobianin.

Ako dodala agentúra Reuters, k zraneniam alebo materiálnym škodám v dôsledku pádu úlomkov zlikvidovaného bezpilotného lietadla nedošlo.

Dron bol zostrelený v oblasti satelitného mesta Podoľsk v Moskovskej oblasti. Podoľsk je od centra ruskej metropoly vzdialený asi 36 kilometrov a od vonkajšieho diaľničného obchvatu Moskvy ho delí 15 kilometrov.

Vojna spustila masívnu výrobu dronov na Ukrajine

Ukrajinská armáda minie v roku 2023 takmer 550 miliónov dolárov na drony

Fotogaléria
Ukrajinskí vojaci spúšťajú dron na ruské...
Ukrajinskí vojaci s dronom neďaleko Avdejevky v...
+16Ukrajinský vojak neďaleko Bachmutu kontroluje...

9:00 Prezidentka Zuzana Čaputová je v Kyjeve. Ráno pricestovala na rozlúčkovú návštevu Ukrajiny. Čaputová sa má stretnúť s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, predsedom ukrajinskej vlády a predsedom ukrajinského parlamentu.

Ukrajina SR prezidentka cesta rozlúčková uarus Čítajte viac Čaputová v Kyjeve: Dostala najvyššie štátne vyznamenanie, Zelenského označila za priateľa

8:27 Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjeva Rusko stratilo 980 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 479 710, uviedol v piatok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o päť tankov, 32 obrnených bojových vozidiel pechoty, 47 delostreleckých systémov a štyri raketomety.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo už 7 434 tankov, 14 313 obrnených bojových vozidiel pechoty, 12 387 delostre­leckých systémov a 1 062 raketometov.

7:34 Ruská Štátna duma, dolná komora federálneho parlamentu, v piatok prerokuje návrh na vymenovanie Michaila Mišustina za predsedu ruskej vlády. Podľa piatkovej správy agentúry Reuters o tom informoval predseda Dumy Viačeslav Volodin s tým, že túto kandidatúru parlamentu predložil prezident Vladimir Putin.

V deň Putinovej inaugurácie – 7. mája – Mišustinova vláda v súlade s ústavou Ruskej federácie podala demisiu. Putin jej členov následne požiadal, aby svoje funkcie vykonávali až do vymenovania nového vládneho kabinetu.

Volodin dodal, že Štátna duma bude teraz – prvý raz v dejinách moderného Ruska – schvaľovať predsedu vlády, jeho námestníkov, federálnych ministrov. Objasnil, že poslanci budú tieto svoje nové právomoci vykonávať na základe novely ústavy z roku 2020.

„Začína sa nová etapa spolupráce medzi zákonodarnou a výkonnou mocou. Ak sa doteraz problémy často vysvetľovali zlyhaním vlády alebo niektorého z ministrov, teraz bude za výsledok niesť zodpovednosť vláda aj poslanci Štátnej dumy,“ napísal Volodin vo svojom statuse.

Informoval, že o kandidatúre premiéra bude v piatok najprv diskusia vo všetkých poslaneckých kluboch a následne sa uskutoční plenárne zasadnutie Dumy. Podľa Volodina Mišustin poslancom predostrie program svojej vlády a následne bude reagovať na otázky poslancov, ktorí potom budú hlasovať o jeho kandidatúre.

Volodin označil za dôležité, aby poslanci dostali odpovede na otázky, ako bude nová vláda riešiť úlohy stanovené prezidentom, a to napr. v demografickej politike – pri podpore rodín s deťmi, pri implementácii mládežníckej politiky; posilňovaní technologickej suverenity či rozvoji hospodárstva a regiónov.

6:35 Ruské sily za posledný mesiac výrazne zvýšili rýchlosť pozemných útokov na východnej Ukrajine, čo pravdepodobne odráža aktuálne podmienky na bojisku a zámer ruského vojenského velenia zabezpečiť si zisky pred príchodom západnej vojenskej pomoci na frontovú líniu, uvádza americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva oznámilo, že miera ruských útokov sa od marca do apríla 2024 zvýšila o 17 percent a že viac ako 75 percent hlásených pozemných útokov sa odohralo v smeroch Časiv Jar, Avdijivka a Marinka. Uviedlo tiež, že počet ruských útokov v blízkosti Časiv Jaru sa od marca do apríla zvýšil o 200 percent.

Hovorca ukrajinskej skupiny síl Chortycja Nazar Vološin, pôsobiacej pri Charkove, naznačil, že súčasné zintenzívnenie ruských útokov je výsledkom toho, že pôda po jarnom období bahna vyschla, čo umožňuje rýchlejšie manévre techniky a že ruské sily sa snažia využiť relatívnu slabosť Ukrajiny, kým čaká na príchod západnej pomoci na frontovú líniu.

Regrúti z 3. útočnej brigády trénujú v...
Regrúti z 3. útočnej brigády trénujú v...
+12Regrúti z 3. útočnej brigády trénujú v...

ISW naďalej hodnotí, že ruské sily budú udržiavať vysokú mieru útokov na východe Ukrajiny, aby dosiahli zisky pred príchodom západnej pomoci na Ukrajinu, ktorá pravdepodobne zmarí schopnosť ruských síl udržať si vysokú mieru útokov a taktických ziskov, ktorých sú v súčasnosti schopní.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil 9. mája počas stretnutia s predsedníčkou Európskeho parlamentu Robertou Metsolovou, že príchod západnej pomoci na front umožní ukrajinským silám otupiť ruskú iniciatívu na východnej Ukrajine.

6:33 V noci na piatok pokračovala aj séria Ukrajine pripisovaných útokov na zariadenia na spracovanie ropy v Rusku.

Najnovšie bola zasiahnutá rafinéria v Kalužskej oblasti ležiacej juhozápadne od Moskvy a susediacej s Tulskou, Brianskou, Smolenskou, Moskovskou a Oriolskou oblasťou.

Ruské vládne úrady priznali požiar v ropnej rafinérii neďaleko mesta Kaluga, zatiaľ však nepotvrdili správy od miestnych obyvateľov, že ho spôsobil útok dronu. Úrady dodali, že požiar v závode bol lokalizovaný a že nedošlo k žiadnym obetiam.

6:30 Mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny sa v noci na piatok opäť stalo terčom útoku ruskej armády, do ktorého tentoraz nasadila zrejme balistické strely. S odvolaním sa na ukrajinské úrady o tom informovala britská stanica BBC.

Primátor Charkova Ihor Terechov v statuse na platforme Telegram napísal, že zásah dostala obytná štvrť, kde následne v niekoľkých rodinných domoch vypukol požiar. Správy o prípadných obetiach či zranených zatiaľ nie sú k dispozícii.

Ukrajinské letectvo informovalo, že raketovému útoku bol vystavený aj juh Ukrajiny, na ktorý ruská armáda útočila balistickými raketami z Krymu. Tento raketový úder sa začal krátko po skončení útokov s použitím dronov.

343 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine