Jeden z najpodivuhodnejších skalných útvarov na Slovensku. Naša príroda ponúka aj takýto skvost

„Voľno som využila na pobyt v mojej milovanej prírode. Z obce Súľov - Hradná som vyšla do sedla Patúch a odtiaľ na vrch Žibrid, odtiaľ na Budzogáň. Nachádza sa tu aj náučný chodník, ktorý ale začína v Rajeckých Tepliciach. Ja som sa nakoniec vrátila do Súľova - Hradná,“ popísala priebeh svojej túry mReportérka Ľubka. O zábery z nej sa chce podeliť aj s vami.

20.03.2024 05:00
debata

Žibrid je zalesnený vrch v Súľovských vrchoch s výškou 867 metrov nad morom. Nachádza sa na obcou Zbyňov, približne 12 kilometrov juhozápadne od Žiliny. Skalný Budzogáň je skalný útvar v tvare zdvihnutej päste, ktorý sa nachádza na úpätí Žibridu. Je vysoký 14 metrov a tvoria ho zlepence a brekcie.

Žibrid a Budzogáň
Video
Zdroj: mReportérka: Ľubomíra Šeroňová

Na vrchol Budzogáňa vedie krátky, ale strmý chodník. Oba, Žibrid aj Budzogáň, sú obľúbenými turistickými cieľmi. Výstup na Žibrid je pomerne nenáročný a zvládne ho aj menej skúsený turista. Budzogáň je o niečo náročnejší, ale výhľady z vrcholu stoja za to.

m-reporter ikona appka  1024 x 1024 px   2 Dávame do pozornosti Boli ste svedkom zaujímavej udalosti? Pošlite nám video cez novú aplikáciu mREPORTÉR Domašínsky meander, Strečno, mReportér Čítajte viac Najväčší prírodný výtvor v Malej Fatre láka množstvo nadšencov turistiky. Domašínsky meander je unikátný skvost slovenskej prírody
debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Súľov #skala #mREPORTÉR