V obecných kasách chýbajú milióny. Neplatičov je stále viac, bičom je exekúcia aj zadržanie „vodičáku“

Pre dlžníkov na miestnych daniach a poplatkoch prichádzajú samosprávy o nemalé peniaze. V prípade 14 obcí a miest sa táto suma vyšplhala ku koncu roku 2021 na 4,6 milióna eur. Najvyšší kontrolný úrad SR za tým vidí viacero nedostatkov, ktoré odhalila celoslovenská kontrola. Jedným z nich je neúspešnosť vymáhania.

03.06.2023 08:00
úrok, rodina, daň, banka Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Miestne dane a poplatky predstavujú daňový príjem samospráv. Často ide o menšie sumy, no i tak ich majú niektorí ľudia problém uhradiť a dostávajú sa tak na čiernu listinu neplatičov. „Napriek snahe obcí vymáhať zaplatenie daňových nedoplatkov sa ich objem medziročne zvyšuje,“ konštatuje NKÚ vo svojej správe z celoslovenskej kontroly.

Video
Exekúcia: O čo v nej môžete prísť / Zdroj: TV Pravda

„Je to spôsobené zhoršenou daňovou disciplínou a celkovou ekonomickou situáciou domácností, najmä chudobnejšieho obyvateľstva,“ myslí si Eva Balážová predsedníčka Asociácie komunálnych ekonómov SR. Poukazuje pri tom na ich vlastnú analýzu, v ktorej sa pozreli na poplatky za komunálny odpad v takmer 20-tich okresných mestách.

„Priemerná výška ročného poplatku na jednu osobu sa pohybovala od 33 do 49 eur. Päťčlenná rodina by teda musela zaplatiť takmer 250 eur iba za odpad. Ak je jeden z rodičov nezamestnaný, už to nie je také jednoduché,“ približuje Balážová. Práve nedoplatky za odpad sa podľa jej mienky vymáhajú najťažšie, keďže sa týkajú úplne každého.

Jozef Božik, predseda, ZMOS, primátor, Partizánske Čítajte viac Nový šéf ZMOSu Božik: Chceme právo veta v rokovaní s vládou pri príprave zákonov

Dôležitý je však aj fakt, že mnohé samosprávy pristupovali na prelome rokov k zvyšovaniu sazobníkov za miestne dane či poplatky. Dôvodom bolo schválenie rodinného balíčka šéfa OĽaNO Igora Matoviča, ktorým sa zvýšil daňový bonus pre rodiny s deťmi. Ako uviedol v nedávnom rozhovore pre Pravdu nový predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik, „štátne pľúca dýchajú, ale samosprávne potrebujú tracheotómiu. Najmä po tom, čo nám zobrali trištvrte miliardy eur,“ vyčíslil „účet“ od politikov.

Aby toho nebolo málo, v parlamente je do volieb ešte na zozname celá škála sociálnych opatrení, ktoré by mestám a obciam ubrali na príjmoch. „Situácia je vážnejšia ako v čase, keď sme rokovali s pánom Hegerom. Spustila sa totiž rošáda vo väzbe na ďalšie návrhy, ktoré stoja ďalšie stovky miliónov eur a odkaz poslancov je, nech si to premiér rieši s kompenzačnou schémou. To znamená, že by nám chceli zobrať dvestomiliónovú kompenzačnú schému, čo si, samozrejme, zase my nechceme dať,“ priblížil Božik.

Na snímke v popredí vpravo premiér SR Eduard... Foto: TASR, Martin Baumann
SR NRSR protiinflačná pomoc veto prelomenie OĽaNO TK BAX Na snímke v popredí vpravo premiér SR Eduard Heger, vľavo podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič a poslanci hnutia OĽaNO počas tlačovej konferencie ku schválenému zákonu o financovaní voľného času dieťaťa 22. júna 2022 v Bratislave.

Počet exekúcií klesá

Slovenská komora exekútorov (SKE) naopak poukazuje v tejto súvislosti na medziročný pokles exekučného nápadu spisov. „Od roku 2013 to šlo o niekoľko stotisíc exekúcií dole,“ dodáva Stanislava Kolesárová, hovorkyňa komory. Čo spôsobuje tento pokles, však nie je jasné. Mestá môžu vymáhať daňové nedoplatky aj vo vlastnej réžii.

NKÚ kontroloval 14 samospráv, ktoré boli vybrané na základe objemu daňových nedoplatkov a nedaňových pohľadávok z prenájmu, najmä nebytových priestorov. Najvyššiu sumu daňových nedoplatkov evidovali v Martine – až 2,3 milióna eur. Ďalej nasledovali Krompachy so sumou 614-tisíc eur a Stropkov so sumou 411-tisíc eur.

Úrad sa pozrel aj na to, ako sa samosprávy stavajú k vymáhaniu daňových nedoplatkov. Najčastejšie využívali výzvy na zaplatenie dlhu. Tento spôsob vymáhania tvoril až 90 percent. Ďalšou možnosťou je zriadenie záložného práva (v prípade dane z nehnuteľností), čo využilo päť samospráv.

Poslednou možnosťou je exekúcia. Samosprávy môžu siahnuť na účet neplatiča prostredníctvom daňového exekučného konania svojpomocne alebo využijú služby externého (súdneho) exekútora. „Daňové exekučné konanie predstavuje najkomplikovanejší spôsob vymáhania. Využili ho len dve mestá Stropkov a Svätý Jur,“ uvádza NKÚ.

poplatok, dane, odvody, peniaze, banka Čítajte aj Samosprávy sa chystajú na neplatičov. Môžu prísť aj o vodičský preukaz

„Tento spôsob vymáhania využívame od začiatku vyrubovania miestnych daní a poplatkov, najčastejšie v kategórii dane z nehnuteľností a poplatku za vývoz komunálnych odpadov,“ spresňuje primátor Stropkova Ondrej Brendza.

Neplatičovi najprv zašlú výzvu na zaplatenie nedoplatku v náhradnej lehote. Ak sumu ani potom neuhradí, pristúpia k daňovému exekučnému konaniu. Spolupracujú pri tom so Sociálnou poisťovňou, bankami či zamestnávateľmi. Úspešnosť pri vymáhaní však primátor neuviedol.

Nedoplatky na dani z nehnuteľností presiahli ku koncu minulého roka 140-tisíc eur. „Nedoplatky dlžníkov v konkurze respektíve bankrote predstavujú takmer 105-tisíc eur, nedoplatky ostatných dlžníkov takmer 36-tisíc eur,“ približuje súčasný stav.

Dlh za odpad sa vyšplhal na viac ako 291-tisíc eur. Takmer 15-tisíc eur predstavujú nedoplatky dlžníkov v konkurze respektíve bankrote. Väčšina nedoplatkov za odpad vzniká v rámci marginalizovaných rómskych komunít.

„Snažíme sa tomu predchádzať napríklad aj tým, že v tunajšom komunitnom centre sa v rámci osvetovej činnosti zameriavame na zvyšovanie povedomia o finančnej gramotnosti a zodpovednom nakladaní s financiami v tejto skupine obyvateľstva,“ dodáva primátor. V uplynulých neevidujú zhoršenie situácie pokiaľ ide o uhrádzanie poplatkov.

Vymohli viac ako polovicu

Mesto Svätý Jur začalo na účty neplatičov siahať v roku 2021. „Banková exekúcia je efektívnejšia, šetrí čas a náklady (mesto nemusí vyplácať úkony právnika, trovy konania a podobne). Efektívne je to aj v prípade, že mesto nemá kontakt na poplatníka a touto formou je okamžite upovedomený o vzniknutom nedoplatku,“ vysvetľuje primátor Šimon Gabura.

Náklady na jednu exekúciu sa pohybovali rádovo v jednotkách eur. Vymožená suma v roku 2021 dosiahla viac ako 6 250 eur. Exekučne vymáhaná suma bola viac 10 400 eur, čo predstavuje viac ako 50-percentnú úspešnosť. Exekúciu využívajú vo Svätom Jure v prípade nedoplatkov na dani z nehnuteľností, dani za psa a na poplatkoch za odpad.

Vlani sa pre takéto riešenie rozhodla aj levická samospráva, ktorá dovtedy vymáhala daňové pohľadávky cez externých exekútorov. Celý proces však považovala za zdĺhavý a daňové nedoplatky sa rozhodla riešiť vo vlastnej réžii. Svoj informačný systém prepojila s bankovým systémom.

„Daňoví dlžníci sú lustrovaní informačným systémom bánk, kde sa zisťuje, či dlžník disponuje alebo nedisponuje bankovým účtom. V prípade pozitívneho výsledku je vykonaná daňová exekúcia odpísaním finančných prostriedkov do výšky pohľadávky,“ vysvetlila radnica.

Novším spôsobom vymáhania nedoplatkov na miestnych daniach sú podľa šéfky Asociácie komunálnych ekonómov elektronické daňové exekúcie, ktoré sú rýchlejšie a aj efektívnejšie. Ako však dodáva, vyžaduje si to už určitú profesionalizáciu. „Prebieha to cez ústredný portál verejnej správy. Výsledkom môže byť napríklad aj zadržanie vodičského preukazu. Väčšinou to v tomto prípade končí zaplatením nedoplatku,“ podotýka Balážová.

Koľko samospráv využíva služby súdnych exekútorov, sa nám do uzávierky nepodarilo zistiť. Podľa hovorkyne komory exekútorov, je vytiahnutie dát z centrálneho registra exekúcií otázkou niekoľkých dní. „Je to veľmi individuálne. Záleží to od samotných samospráv, ale podľa skúseností si dávajú pohľadávky bežne vymáhať prostredníctvom súdnych exekútorov. Napríklad mesto Banská Bystrica si necháva všetko vymáhať exekútormi a vymožiteľnosť je pomerne vysoká,“ dodáva.

Vymáhanie nedoplatkov v samosprávach

  • Najvyšší kontrolný úrad SR preveril 14 obcí a miest: Krompachy, Kysucké Nové Mesto, Martin, Stropkov, Svätý Jur, Trenčianske Teplice, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Čachtice, Lomnička, Pukanec, Slovenský Grob. Zákamenné a Žehra
  • Celková suma daňových nedoplatkov k 31. decembru 2021 – 4,6 milióna eur
  • Celková suma nedaňových pohľadávok z prenájmu k 31. decembru 2021 – 0,8 milióna eur
  • Najvyššie sumy daňových nedoplatkov k 31. decembru 2021: Martin (2,3 milióna eur), Krompachy (614– tisíc eur), Stropkov (411– tisíc eur)

Zdroj: NKÚ SR

Spôsob vymáhania daňových nedoplatkov

  • Výzva – 27 732
  • Záložné právo – 132
  • Daňové exekučné konanie – 405
  • Externá exekúcia – 2 532

Zdroj: NKÚ SR

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vymáhanie #exekúcie #samosprávy #nedoplatky #miestne dane a poplatky