Chce ministerka Šimkovičová kúpiť kaštieľ v Budmericiach? Rezort kultúry to popiera

Ministerstvo kultúry (MK) SR sa ohradzuje voči informáciám, ktoré sa podľa rezortu majú šíriť po obci Budmerice (okres Pezinok) a vyvolávať dojem účelových krokov v prípade tamojšieho kaštieľa.

18.04.2024 16:20
debata (15)

„Tvrdenia, že ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová chce kúpiť kaštieľ, sa v žiadnom prípade nezakladajú na pravde,“ upozornil rezort.

Budmerický kaštieľ Čítajte viac Ministerstvo kultúry vyzvalo Budmerice na vypratanie kaštieľa, obec postoju rezortu nerozumie

Riaditeľka komunikačného odboru MK Petra Bačinská zároveň zdôraznila, že cieľom ministerstva nie je predávať významné historické objekty, a to platí aj v prípade budmerického kaštieľa, ktorý je majetkom štátu v správe MK.

Park a romantizovaný kaštieľ v obci Budmerice
Budmerický kaštieľ
+15Park a romantizovaný kaštieľ v obci Budmerice

„Nič sa na tejto skutočnosti nemení, ani za súčasného vedenia rezortu meniť neplánuje. Kaštieľ bude naďalej k dispozícii všetkým občanom Slovenskej republiky, vrátane obyvateľov Budmeríc,“ uistila v mene ministerstva. „Jedinou podmienkou je, aby záujemcovia splnili zákonné podmienky na komerčné využitie priestorov kaštieľa Budmerice,“ upozornila. Rezort podľa jej slov zvažuje aj možnosť vyhradiť určitú časť v roku kaštieľ aj slovenským spisovateľom, keďže kaštieľ bol dlhé roky účelovým zariadením slovenských spisovateľov.

Budmerický kaštieľ Čítajte viac Budmerický kaštieľ sa mení z káčatka na labuť, obnovu ukončia v októbri
Šimkovičová: Štát bude kontrolovať, aké umenie sa podporí
Video

Komuniké prichádza po výzve obci vypratať priestory kaštieľa z dôvodu neoprávneného užívania. Ministerstvo to zdôvodnilo tým, že obec a jeho sociálny podnik využívajú priestory kaštieľa bez riadnej nájomnej zmluvy. Samospráva sa bráni tým, že od predchádzajúcich vedení rezortu dostala ústny súhlas na využívanie priestorov za správu a starostlivosť o ne. Tvrdí tiež, že sa viackrát pokúšala kontaktovať ministerstvo a právne doriešiť súčasný stav.

m-reporter ikona appka  1024 x 1024 px   2 Dávame do pozornosti Navštívili ste nezabudnuteľné miesto a zachytili ste ho na video? Pošlite nám ho cez novú aplikáciu mREPORTÉR
15 debata chyba
Viac na túto tému: #Martina Šimkovičová #Budmerice