Exposlankyňa Smeru Rošková je vinná v kauze agrodotácií

Bývalá poslankyňa za stranu Smer Ľubica Rošková je v kauze neoprávneného čerpania agrodotácií vinná. Rozhodol o tom dnes samosudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Milan Cisárik.

16.04.2024 13:27 , aktualizované: 15:53
Ľubica Rošková, súd Pezinok, Foto: ,
Bývalá poslankyňa Smeru Ľubica Rošková na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku, máj 2023
debata (135)

V tejto súvislosti jej uložil trest tri roky väzenia podmienečne odložený na dobu piatich rokov. Zároveň je povinná uhradiť spôsobenú škodu vo výške viac ako 150-tisíc eur. Dnešné rozhodnutie súdu zatiaľ nie je právoplatné.

Rošková je vinná v kauze agrodotácií. Po vynesení rozsudku hovorí obhajca obžalovanej Ondrej Urban a prokurátor Matúš Harkabus
Video

Exposlankyňa, známa aj pod prezývkou „Grófka“, je v súvislosti s neoprávneným poberaním agrodotácií stíhaná pre zločin poškodzovania finančných záujmov Európskej únie a prečin subvenčného podvodu.

Ľubica Rošková
Ľubica Rošková čaká na súdne pojednávanie na...
+7Ľubica Rošková počas súdneho pojednávania na...

Podľa obžaloby spoločnosť, ktorej bola obžalovaná konateľkou, prijala v rokoch 2016 a 2017 dotácie z Pôdohospodárskej platobnej agentúry na poľnohospodárke pozemky na východnom Slovensku, ktoré nemala k dispozícii, nemali vytýčené hranice alebo na také, ktoré neobhospodarovala. Tým spôsobila škodu viac ako 150-tisíc eur.

ľubica rošková Čítajte viac „Grófka“ Rošková k agrokauze: Uviesť PPA do omylu som nemala v úmysle. Prokurátor pre ňu žiada väzenie

Obžalovaná ešte na prvom pojednávaní koncom mája 2023 vyhlásila, že vo veci sa cíti byť nevinná. Obhajca Ľubice Roškovej Ondrej Urban pred súdom povedal, že skutky uvedené v obžalobe Rošková nespáchala alebo nie sú trestnými činmi.

Proces s „grófkou“ Zemplína Roškovou (Archívne video)
Video

Prvú žiadosť na dotáciu v roku 2016 podľa neho podával ešte bývalý konateľ spoločnosti Agro Porúbka. Žiadosť o rok neskôr zase podľa neho Rošková podala v súlade s doterajšou praxou. Pokiaľ ide o pozemky, ktoré sa nevyužívali na deklarovaný účel, išlo podľa advokáta len o zlomok a bol to omyl.

„Zvyšné časti boli riadne poľnohospodárske pozemky,“ skonštatoval v máji minulého roku Urban. Doplnil, že v minulosti vykonané kontroly neodhalili v tejto súvislosti žiadne nezrovnalosti. „Všetky platby, ktoré boli poskytnuté, použila na zákonný účel,“ vyhlásil advokát.

Kauzu agrodotácií pre firmu exposlankyne Smeru Agro Porúbka (predtým Gard) otvorila reportáž Denníka N. Podľa denníka poberala agrodotácie aj na pozemky, ktoré nevlastnila ani neobhospodarovala.

Slovenský pozemkový fond (SPF) začiatkom marca 2019 oznámil, že so spoločnosťou ukončuje nájomné vzťahy. V septembri 2018 fond ukončil aj nájomný vzťah so spoločnosťou I. P. Construct Patrika Š., ktorý bol podľa medializovaných informácií „predĺženou rukou“ Ľubice R. Na kauzu upozorňovali v priebehu roka 2018 aj protestujúci poľnohospodári.

ľubica rošková Čítajte viac Pokračuje proces so smeráckou "grófkou" Roškovou v kauze agrodotácií. Vypovedal jej manžel
135 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľubica Rošková