Moskva podľa Lavrova odpovie na ohrozenie Rusov na Ukrajine

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v televíznom rozhovore varoval Kyjev, že Rusko na ohrozenie ruských občanov odpovie rovnako, ako keby bolo samo napadnuté, a to rovnako ako v konflikte s Gruzínskom v auguste 2008 o Južné Osetsko. Táto krátka vojna sa skončila gruzínskou porážkou.

23.04.2014 12:00 , aktualizované: 19:15
Sergej Lavrov, Rusko Foto: ,
Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.
debata (233)

„Ak budeme napadnutí, určite odpovieme. Ak naše záujmy, naše legitímne záujmy, záujmy Rusov budú priamo napadnuté, ako to bolo napríklad v Južnom Osetsku, nevidím žiadnu inú možnosť, než odpovedať v súlade s medzinárodným právom,“ vyhlásil Lavrov v rozhovore s ruskou televíziou RT.

„Útok na ruských občanov je ako útok proti Ruskej federácii,“ povedal.

Uisťoval tiež, že ruskí vojaci neprekročili hranice s Ukrajinou a zostávajú na ruskom území, akokoľvek Kyjev a Západ obviňujú Moskvu, že na podporu separatistov vysiela svojich agentov aj vojakov zo špeciálnych jednotiek.

Rusko vraj nemôže povstalcom rozkázať

Šéf ruskej diplomacie v televízii RT tiež tvrdil, že Moskva nemá žiadne páky na vzbúrencov na východe Ukrajiny. „Títo ľudia nie sú bábky. Nemôžeme zaručiť, že budú pokorne počúvať rozkazy z Kyjeva,“ povedal ruský minister.

„To režim (v Kyjeve) musí skoncovať s nasadením armády proti vlastnému národu a oslobodiť politických väzňov (…),“ povedal ďalej Lavrov a vyzval ukrajinskú vládu, aby začala vyjednávať s predákmi východných regiónov a zapojila ich do prípravy ústavných zmien.

Lavrov: za všetkým sú USA

Podľa Lavrova „celú show“ riadia Američania. Kyjev totiž podľa neho ohlásil začatie protiteroristickej operácie na východe krajiny hneď po utajovanej návšteve šéfa CIA Johna Brennona v Kyjeve a jej pokračovanie zase po tom, čo ukrajinskú metropolu navštívil americký viceprezident Joe Biden.

Ukrajina je podľa Lavrova len ďalšou ukážkou americkej neochoty vzdať sa geopolitického boja. Američania si nechcú priznať, že celý svet nemožno riadiť z Washingtonu, akokoľvek americké „hotové riešenia“ nie sú všeliekom na riešenie ukrajinskej krízy, ktorej nerozumejú, povedal Lavrov.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk by podľa ruského ministra urobil lepšie, keby namiesto do Vatikánu radšej znovu odcestoval na juhovýchod Ukrajiny, aby sa zišiel nielen so „svojimi ľuďmi“, ale aj s demonštrantmi.

„Ak budeme myslieť na Ukrajinu, a nie na to, kto ju bude kontrolovať, potom nebude také zložité pomôcť Ukrajincom, aby dosiahli národný kompromis,“ odkázal Lavrov na Západ.

Kyjev v stredu formálne ukončil veľkonočné prímerie s proruskými povstalcami na východe krajiny, konkrétne operácie proti separatistom však zrejme ešte nezačal.

Ukrajinská vláda hlási prvý úspech „protiteroris­tickej akcie“

Ukrajinské ministerstvo vnútra oznámilo, že sa v rámci „protiteroristickej akcie“ podarilo vyhnať ozbrojených separatistov z východoukra­jinského mesta Sviatohirsk. Akcia sa zaobišla bez obetí, uvádza sa v správe zverejnenej na webe ministerstva.

Podľa uvedenej informácie bola operácia vykonaná na predmestí Sviatohirsku a nikto pri nej nebol zranený. Agentúra AP k tomu poznamenala, že doteraz nebolo známe, že sa proruskí ozbrojenci nachádzajú aj vo Sviatohirsku, ktorý leží približne 20 kilometrov severne od bašty vzbúrencov Slaviansku.

„Mesto bolo počas protiteroristickej operácie špeciálnych síl oslobodené,“ uvádza vyhlásenie ministerstva vnútra. „Sviatohirsk a jeho okolie teraz stráži polícia,“ dodáva. Ukrajinská vláda predtým oznámila, že formálne ukončila veľkonočné prímerie so separatistami na východe krajiny, kde skupiny proruských ozbrojencov ovládli niekoľko miest.

Vicepremiér Vitalij Jarema, ktorý má na starosti ozbrojené zložky krajiny a ktorý túto informáciu oznámil, o začatí žiadnych konkrétnych akcií nehovoril.

„Dostali sme podporu od Spojených štátov, ktoré nás nenechajú samotných napospas agresorovi. Dúfame, že v prípade ruskej agresie bude táto pomoc väčšia,“ povedal vicepremiér deň po tom, čo Kyjev navštívil americký viceprezident Joe Biden.

Joe Biden a Arsenij Jaceňuk Foto: SITA/AP, Sergei Chuzavkov
Joe Biden, Arsenij Jaceňuk, USA, Ukrajina Joe Biden a Arsenij Jaceňuk

Už skôr vydal pokyn na obnovenie „protiteroristickej operácie“ na východe krajiny úradujúci prezident Oleksandr Turčynov. Bezpečnostné zložky majú začať „rozhodné kroky“ s cieľom ochrániť obyvateľov východoukrajinských regiónov pred „teroristami“.

Ukrajinská vláda podľa agentúry Interfax v stredu vyzvala Rusko na splnenie svojich záväzkov zo ženevských dohôd.

Kyjev pripomenul, že od uzavretia ženevských dohôd pozastavil „aktívnu fázu protiteroristickej operácie“ proti separatistom. Pokračuje vraj tiež odzbrojovanie radikálov, ktorým odobrali 6-tisíc kusov strelných zbraní.

EÚ žiada Rusko, aby presadilo na východe Ukrajiny dohodu z Ženevy

Európska únia uznáva, že Ukrajina má právo robiť kroky na ochranu svojej suverenity a územnej celistvosti. Zároveň však žiada kyjevské úrady, aby upustili od násilných akcií, ktoré by mohli situáciu len zhoršiť. V stredu to povedal hovorca európskej diplomacie Michael Mann.

Únia vyzvala všetky strany dohody zo Ženevy z minulého štvrtka, aby sa snažili podmienky dohovoru čo najrýchlejšie presadiť. Menovite Rusko by podľa EÚ malo využiť vplyv na dianie na východe Ukrajiny a zabezpečiť tam plnenie dohovoru.

233 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Sergej Lavrov #kríza na Ukrajine