Jeden z novodobých divov sveta, ktorý stavali viac ako dvadsať rokov. Majestátna stavba je považovaná za symbol Indie

Tádž Mahal nechal vybudovať Indický mogul Šáhdžahán na pamiatku svojej predčasne zosnulej manželky Mumtáz Mahal, ako dôkaz večnej lásky a oddanosti iba pre ňu. Od roku 1983 je Tádž Mahal súčasťou zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Od roku 2007 je aj jedným z víťazov ankety Nových sedem divov sveta.

19.03.2024 05:00
debata (1)

Stavba dosahuje do výšky 73 metrov a je obklopená záhradou v tvare štvorca prepletená vodnými kanálmi, bazénmi s fontánami a chodníčkami. Záhrada je inšpirovaná moslimskou predstavou raja. Stavbu postavili z bieleho mramoru, červeného pieskovca a polodrahokamov. Začali ju stavať v roku 1632 a jej vybudovanie trvalo približne 22 rokov. Pracovalo na nej viac ako 20-tisíc robotníkov.

Ak sa aj vám podarí zachytiť niečo pútavé, čo by mohlo zaujať čitateľov a divákov, neváhajte a pošlite nám svoje zábery. Najlepšie cez aplikáciu mReportér, ktorú si jednoducho a zdarma môžete stiahnuť do svojho mobilu.

Indický div sveta: Víta vás Tádž Mahal
Video
Zdroj: mReportér
m-reporter ikona appka  1024 x 1024 px   2 Dávame do pozornosti Boli ste svedkom zaujímavej udalosti? Pošlite nám video cez novú aplikáciu mREPORTÉR Domašínsky meander, Strečno, mReportér Čítajte viac Najväčší prírodný výtvor v Malej Fatre láka množstvo nadšencov turistiky. Domašínsky meander je unikátný skvost slovenskej prírody
1 debata chyba
Viac na túto tému: #India #Tádž Mahal #mREPORTÉR