Mlátili ju hlava-nehlava. Bieloruska na toaletnom papieri opísala brutalitu Lukašenkovho režimu

Politická väzenkyňa v Bielorusku fungovanie brutálneho väzenského systému v krajine popísala na kúskoch toaletného papiera, ktoré sa jej podarilo prepašovať z väznice. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na nezávislé bieloruské médiá.

16.04.2024 09:12
debata (7)

Tridsaťosemročná Kacaryna Novikavová opísala, ako ju členovia bezpečnostných zložiek opakovane bili po tom, čo bola v júni 2023 zatknutá iba v nočnej košeli. Stala sa jednou zo stoviek politických väzňov v krajine s 9,5 miliónmi obyvateľov, kde vládne diktátor Alexander Lukašenko.

„Všetci, ktorí boli v kancelárii, ma bili. Mlátili ma po hlave,“ napísala Novikavová s tým, že sa tak dialo v niekoľkých väzobných väzniciach, ktorými prešla. Jej spoveď zverejnili nezávislé bieloruské médiá.

Alexandr Lukašenko Čítajte viac Bieloruské strašenie? Lukašenkov šrot zničíme za tri hodiny, reaguje poľský generál

Po prezidentských voľbách v lete 2020, za ktorého víťaza úrady opäť vyhlásili dlhoročného vládcu krajiny Lukašenka, čo opozícia aj Západ odmietli uznať, sa v Bielorusku zdvihla obrovská vlna protestov. Státisíce ľudí vyšli do ulíc, ale režim protesty potlačil. Asi 35-tisíc ľudí poriadkovej sily zadržali a tisíce z nich policajti zbili v celách. Desiatky nezávislých médií a mimovládnych organizácií úrady zakázali.

Danko: Lukašenko má legitímne právo vládnuť
Video

Novikavová, ktorá sa na protestoch zúčastnila, bola v januári odsúdená na šesť a pol roka väzenia za podnecovanie nenávisti a marenia práce pracovníka ministerstva vnútra.

Zdravotný stav Novikavovej sa po bití zhoršil. Tvrdí, že sa jej nedostáva potrebnej lekárskej starostlivosti.

„Spadla som z horného lôžka postele a hlavou som narazila na drevenú policu,“ napísala s tým, že jej zranenia dozorcovia vyfotografovali, ale neposkytli jej žiadne ošetrenie.

Hoci býva väčšina politických väzňov na samotke, Novikavová uviedla, že ju väznili v rovnakej cele ako Marynu Zolatavovú, šéfredaktorku najväčšieho nezávislého spravodajského serveru v krajine Tut.by, ktorú súd poslal na 12 rokov za mreže.

Belarus Election Čítajte viac Bieloruský žalár vyzerá ako márnica pre opozíciu. Zomrel už šiesty Lukašenkov väzeň

„Listy takmer nikdy nedorazia. Dokonca aj kresby boli zakázané,“ uviedla Novikavová.

Ľudskoprávna organizácia Vjasna vyzvala, aby Novikavovej správy vyšetril Výbor OSN proti mučeniu.

V Bielorusku je v súčasnosti 1 385 politických väzňov, vrátane nositeľa Nobelovej ceny mieru Alesa Bjaljackého. Najmenej šesť politických väzňov za mrežami zomrelo, uviedla Vjasna.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #politickí väzni