Krajná pravica tu nie je vítaná. Bruselské úrady zablokovali konferenciu konzervatívcov, kde mal vystúpiť Orbán

Plánovanú dvojdňovú konferenciu konzervatívnych a nacionalistických osobností v Bruseli hneď v úvode narušila polícia po tom, čo akciu nariadil ukončiť starosta príslušnej mestskej časti. Uviedol, že krajná pravica tu nie je vítaná, informoval denník Le Soir. Podľa agentúry DPA policajti niekoľko hodín bránili ľuďom vo vstupe, vo vnútri však pokračovali niektoré prejavy alebo panelové diskusie, a zatiaľ nie je jasné, či akcia bude nejakou formou pokračovať aj v stredu.

16.04.2024 17:26 , aktualizované: 17:54
debata (17)

Na podujatí nazvanom „Konferencia národného konzervatizmu“ mal v stredu vystúpiť maďarský premiér Viktor Orbán. Medzi pozvanými boli tiež niekdajší kandidát na prezidenta Francúzska Éric Zemmour alebo jeden zo strojcov brexitu Nigel Farage. Ten podľa spravodajkyne bulvárneho denníka The Sun Martiny Betovej práve rečnil, keď do dejiska akcie v bruselskej časti Saint-Josse-ten-Noode dorazila polícia.

Farage počas svojho prejavu vyhlásil, že v porovnaní s americkým exprezidentom Donaldom Trumpom, pôsobí ako eurofil, teda niekto, kto má Európsku úniu v obľube. Predpovedal tiež, že Trump sa po novembrových prezidentských voľbách vráti do Bieleho domu. „Bude to také skvelé,“ dodal.

Miestny starosta Emir Kir uviedol, že vydal nariadenie, ktoré konferencii zakázalo v záujme „verejnej bezpečnosti“. „V Saint-Josse krajná pravica nie je vítaná,“ napísal na sociálnej sieti X liberálny politik.

Giorgia Meloniová Čítajte viac Kto dláždi krajnej pravici cestu k moci?

Stretnutie euroskeptických osobností sa konalo za zatvorenými dverami v spoločenskom centre Claridge po tom, čo dva iné podniky akciu odmietli hostiť, píše Le Soir. V lokalite blízko sídiel inštitúcií Európskej únie plánovali na podvečer demonštráciu ľavicové skupiny. Polícia podľa webu Politico dorazila približne dve hodiny po začiatku konferencie.

Wilders, holandsko Čítajte viac Holandský Trump potešil Orbána i Le Penovú

„Je to naozaj ako výjav z podradnej diktatúry,“ reagoval na zákaz akcie jeden z organizátorov Frank Füredi. „Povedali majiteľovi, že keď sa to neukončí, odpojí ich od elektriny,“ dodal.

Okolo pol štvrtej popoludní prišiel v obklopení kamier Zemmour k dverám konferenčnej sály, kam mu policajti zablokovali prístup, čo odsúdil ako „diktatúru“. Ako útok na slobodu označil zákaz akcie maďarský premiér Orbán.

Spravodajkyňa denníka The Washington Post Emily Rauhalaová poznamenala, že ústrednou témou úvodných prejavov na zrušenej konferencii bolo to, ako sú podľa účastníkov konzervatívci umlčaní. „Zvesti o tom, že prichádza polícia, v dave vyvolali isté vzrušenie,“ napísala.

Rozhodnutie akciu prerušiť bolo podľa AFP ostro odsúdené vo vnútri haly, kde sa od rána zhromaždilo niekoľko stoviek ľudí, vrátane mnohých nacionalistických, konzervatívnych a euroskeptických europoslancov. Lobistická skupina Alliance Defending Freedom, ktorá má za cieľ šíriť kresťanské hodnoty, uviedla, že podala právnu sťažnosť na bruselské úrady pre rozhodnutie akciu uzavrieť.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #krajná pravica #euroskeptici #krajná pravica v Európe