Guvernéra Kažimíra opäť obvinili z podplácania. Absolútna lož, tvrdí

Bývalý podpredseda strany Smer a minister financií Peter Kažimír je opäť obvinený z korupčného trestného činu. Polícia obnovila trestné stíhanie guvernéra Národnej banky Slovenska za 50-tisícový úplatok pre bývalého prezidenta Finančnej správy Františka Imreczeho. Stalo sa tak po tom, čo prípad v lete pre nedostatok dôkazov zastavila Generálna prokuratúra známym paragrafom 363. Kažimír podľa vlastných slov žiadny trestný čin nespáchal a Imreczeho obvinenie označil za „absolútnu lož“.

24.11.2022 08:20 , aktualizované: 10:35
Kažimír Foto:
Guvernér NBS Peter Kažimír
debata (100)

O obnovení obvinenia informoval ako prvý Denník N. Úrad špeciálnej prokuratúry zatiaľ obvinenie Kažimíra oficiálne nepotvrdil. „Úradu špeciálnej prokuratúry zatiaľ nebolo doručené uznesenie o vznesení obvinenia, ktoré mal vydať vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry, preto sa treba so žiadosťou o poskytnutie informácií obrátiť na príslušný útvar Policajného zboru,“ odkázal hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

Video

Na informácie je strohá aj polícia. Tá len potvrdila, že vyšetrovanie sa naozaj obnovilo. „V tejto trestnej veci prebieha vyšetrovanie a vykonávajú sa procesné úkony. Aby nedošlo k zmareniu alebo k sťaženiu objasnenia a vyšetrenia veci, bližšie informácie nie je možné poskytnúť,“ uviedol hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Guvernér však rovnako ako v minulosti akúkoľvek vinu odmieta. „Obvinenie, že som mal podplácať vysokého úradníka Finančnej správy, je absolútna lož. Na mojom stanovisku a postoji sa nič nemení ani po dnešku. Nespáchal som žiadny trestný čin. Nevykonával som činnosti, na ktoré som nemal oprávnenie a neovplyvňoval žiadne konania,“ odkázal guvernér Národnej banky Slovenska.

kazimir Čítajte aj Miliónová vila Kažimíra pod Slavínom. Guvernér musel vysvetľovať, ako k nej prišiel

Peter Kažimír bol od roku 2006 poslancom Národnej rady za stranu Smer, neskôr podpredsedom vlády a dvakrát aj ministrom financií, od apríla 2012 až do apríla 2019. Politiku opustil 1. júna 2019, kedy sa stal guvernérom Národnej banky Slovenska. Vo funkcii vtedy nahradil Jozefa Makúcha. Keďže vstúpil do apolitickej funkcie, vzdal sa aj členstva v strane Smer, v ktorej bol od roku 2010 podpredsedom.

Korupcie sa mal údajne dopustiť len niekoľko mesiacov po odchode z ministerského kresla. Podľa zrušeného obvinenia mal Kažimír vo svojej kancelárii na ministerstve financií v roku 2017 žiadať prezidenta Finančnej správy Františka Imreczeho o urýchlenie a úspešné ukončenie daňových kontrol šestice firiem.

Hneď mu mal za to sľúbiť aj odmenu. Po ukončení daňových konaní dvoch z firiem mal Kažimír tiež vo svojej kancelárii Imreczemu v nezalepenej obálke odovzdať 48-tisíc eur. „To je pre tebe a nikomu z toho nič nedávaj,“ mal údajne povedať Kažimír Imreczemu.

Kažimír však tieto obvinenia už aj vlani dôrazne odmietol. „Nezúčastňoval som sa na žiadnej trestnej činnosti ani som ju netoleroval a ani som ju nijakým iným spôsobom neprehliadal,“ vyhlásil guvernér pred príchodom na Prezídium Policajného zboru, kde bol v auguste 2021 predvolaný ešte ako svedok. O niekoľko týždňov neskôr, 8. októbra, bolo Kažimírovi vznesené obvinenie pre prečin podplácania. Za tento čin Kažimír čelí hrozbe trestu vo výške dva roky až päť rokov.

Skúsi opäť 363?

Podobne ako bývalý riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský či finančník Jaroslav Haščák, aj Kažimírovi sa podarilo trestného stíhania zbaviť vďaka Generálnej prokuratúre. Tá jeho obvinenie na takmer pol roka zastavila. Využila na to známy paragraf 363 Trestného poriadku.

Generálna prokuratúra po Kažimírovej sťažnosti jeho obvinenie z korupcie vyhodnotila ako nezákonné a polícii prikázala v prípade konať opäť. Špeciálna prokuratúra, ktorá prípad dozoruje, sa voči tejto kritike svojej práce ohradila. Už vtedy tak naznačila, že sa s takýmto výsledkom vyšetrovania neuspokojí, a možno čakať nové obvinenie.

Uznesenie o vznesení obvinenia guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) zrušil paragrafom 363 Trestného poriadku prvý námestník Generálnej prokuratúry Jozef Kandera. „Na vznesenie obvinenia Petra K. neboli splnené zákonné podmienky,“ povedal 7. júna 2022 na tlačovom brífingu, kde spolu s ním sedeli aj generálny prokurátor Maroš Žilinka a jeho ďalší námestník Jozef Sedlák.

Kažimír Čítajte viac Kažimírovi paragrafom 363 zrušili obvinenie, Špeciálna prokuratúra zverejnila Lipšicovo uznesenie

Celé trestné stíhanie bolo podľa prokuratúry postavené len na výpovedi jediného kajúcnika, ktorým je bývalý riaditeľ Finančnej správy František Imrecze. Obvinenie Petra K. bolo vznesené len na základe jediného spolupracujúceho svedka Františka I.,“ zdôraznil vtedy Kandera. „Výpovede svedka neboli podporené ani ďalšími dôkazmi,“ pokračoval. „Na základe týchto skutočností bolo zistené, že neboli splnené zákonné dôvody na vznesenie obvinenia,“ skonštatoval napokon Kandera.

Problémov malo byť v obvinení údajne ešte viac. Najmä vo výpovediach Imreczeho. „V jeho výpovedi sú zásadné rozpory,“ skonštatoval Kandera. Ako príklad uviedol Imreczeho tvrdenia o tom, kedy mal byť skutok spáchaný. Imrecze mal vypovedať, že ku skutku malo dôjsť niekedy v roku 2016.

V ďalších výpovediach o niekoľko mesiacov neskôr ale uviedol, že skutok mal pokračovať aj v roku 2018. „Podľa výpovede svedka malo dôjsť k rozhovorom a vyplateniu v čase, keď bol obvinený Peter K. ešte ministrom financií. Ale k vyplateniu nadmerných odpočtom DPH za firmy došlo až v decembri 2018 a vo februári 2019. V tom čase Peter K. už nebol vo funkcii, skončil presne 1. októbra 2018,“ vysvetľoval v lete Kandera.

Odvolať ho nemôžu

Peter Kažimír bol od roku 2006 poslancom Národnej rady, neskôr podpredsedom vlády a dvakrát aj ministrom financií, od apríla 2012 až do apríla 2019. Politiku opustil 1. júna 2019, kedy sa stal guvernérom Národnej banky Slovenska. Vo funkcii vtedy nahradil Jozefa Makúcha. Keďže vstúpil do apolitickej funkcie vzdal sa aj členstva v strane Smer, v ktorej bol od roku 2010 podpredsedom.

Kvôli jeho politickej minulosti v strane Smer bol kritizovaný už pri nástupe do funkcie. Vyčítali mu, že nebude dostatočnou zárukou nezávislosti. Potom čoho bol vlani v októbri prvý krát obvinený z prečinu podplácania, vládni predstavitelia ho začali vyzývať na vzdanie sa funkcie a žiadali aj vládu o návrh prezidentke na Kažimírovo odvolanie. Na to musia však byť splnené zákonné podmienky.

Peter Kažimír Čítajte viac Koalícia i prezidentka vyzvali Kažimíra k rezignácii. On hovorí: Nie

„Toto obvinenie priamo nesúvisí s činnosťou Národnej banky. Pracujem na sťažnosti proti obvineniu. Nespáchal som žiadny trestný čin a budem si plniť svoje úlohy guvernéra aj naďalej,“ odkázal vtedy prakticky len veľmi ťažko odvolateľný šéf národnej banky.

„Guvernéra a viceguvernérov vymenúva a odvoláva prezident na návrh vlády, ktorý bol schválený Národnou radou,“ uvádza sa v zákone o Národnej banke Slovenska. Podľa neho je guvernéra možné odvolať z funkcie len vtedy, ak prestal spĺňať ustanovené predpoklady na výkon tejto funkcie alebo ak sa vo svojej funkcii dopustil závažného pochybenia podľa osobitného predpisu.

Predpoklady na výkon funkcie zákon definuje ako odborné vedomosti a skúsenosti v menovej oblasti alebo v oblasti finančníctva, spôsobilosť na právne úkony a bezúhonnosť.

Práve bezúhonnosť môže byť v prípade obvinenia guvernéra sporná. Samotné obvinenie však podľa zákona na jeho odvolanie nestačí. „Za bezúhonnú sa považuje fyzická osoba, ktorá nebola právoplatne odsúdená za úmyselný trestný čin,“ ustanovuje zákon.

Keby aj vláda, parlament a hlava štátu chceli Kažimírovo odvolanie presadiť nasilu, stále nemusia uspieť. Ak by teda hlava štátu odvolala guvernéra bez splnenie zákonných dôvodov, môže sa proti tomu odvolať. „O sporoch súvisiacich s odvolaním guvernéra z jeho funkcie rozhoduje Súdny dvor Európskej únie,“ špecifikuje zákon.

© Autorské práva vyhradené

100 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #Peter Kažimír #NAKA #Národná banka Slovenska