Sasku povedie aj ďalšie štyri roky Sulík. Strana chce vyhrať voľby a tvrdí, že vie pokryť všetky ministerstvá

Stalo sa, čo zrejme očakával každý. Svojich dvoch protikandidátov na post predsedu strany Sloboda a Solidarita porazil jej doterajší a zatiaľ jediný šéf liberálov Richard Sulík s drvivou prevahou.

22.04.2023 12:57 , aktualizované: 17:35
richard sulík, Sas, Saska Foto: ,
Richard Sulík na kongrese Sasky krátko po ohlásení jeho ďalšieho víťazstva na post predsedu strany. 22. apríl 2023.
debata (192)

Zo 177 hlasujúcich odovzdalo počet platných volebných lístkov 172. Z nich Peter Pacek získal 23, Vladimír Poruban 9 a Sulík 140 hlasov. Členmi republikovej rady sa stali Juraj Drobba, Karol Galek, Radovan Géci a Michal Uherčík. Sulík uviedol, že po zvolení chýbajúcich členov republikovej rady bude tento orgán opäť kompletný a na jej najbližšom zasadnutí navrhne zvoliť Janu Bittó Cigánikovú za podpredsedníčku strany.

VIDEO: Sulík spomína na začiatky SaS: Facebook bol pekelnou novinou a Droba fičal na Nokii.

Video

Sulík sa spolustraníkom poďakoval za silný mandát a opäť zopakoval, že do parlamentných volieb ich povedie s jasnou ambíciou – vyhrať ich. Reagoval tiež na otázku o prípadnej koaličnej spolupráci so stranou Hlas. Pôvodne totiž mali na kongresovom programe tiež hlasovanie o tejto záležitosti. Nakoniec ale tento bod vyradili. Zo všetkých členov oprávnených hlasovať boli, okrem jedného, všetci proti.

VIDEO: Sulík po kongrese aj o Pellegrinim: Ukázal, že nie je lídrom ničoho.

Video

„Peter Pellegrini preukázal, že rozhodne nie je lídrom ničoho. To, čo predviedol v súvislosti so zahranično politickými vyjadreniami jeho experta na túto oblasť, poslanca Kmeca, to bolo celkom smiešne. Neviem si predstaviť, že by viedol krajinu,“ povedal Sulík. „Viem si ale predstaviť, že keď všetci členovia a sympatizanti SaS budeme ťahať za jeden koniec lana, vyhráme voľby a budeme mať lepšie alternatívy, ako je strana Hlas,“ dodal.

Okrem súčasného šéfa Richarda Sulíka mali záujem o post predsedu aj Peter Pacek z Považskej Bystrice a Vladimír Poruban z Trenčína.

sulík Čítajte viac Je to nereálne a smiešne, komentuje politológ Sulíkove slová o výhre vo voľbách

Sulík jednotkou na kandidátke

Šéf liberálov Richard Sulík bude aj jednotkou na kandidátnej listine do septembrových predčasných parlamentných volieb. Druhým bude Branislav Gröhling. Tretie miesto obsadí Cigániková, štvrté bude patriť Márii Kolíkovej. Sulík dodal, že po prvých štyroch miestach budú nasledovať ďalší tímlídri strany, krajskí a okresní predsedovia. Avizoval, že platí dohoda so stranou OKS a 15. miesto kandidátky má patriť Ondrejovi Dostálovi. Kandidátku SaS bude schvaľovať republiková rada strany na návrh predsedu.

Na osemnásty kongres SaS prišlo do Jasnej takmer dvesto delegátov strany, ktorá najnovšie vystupuje pod názvom Saska. Túto zmenu nedávno ohlásila so sloganom „meníme hru“. Práve tieto slová najčastejšie zaznievali z úst predsedu strany Richarda Sulíka v jeho úvodnom príhovore.

VIDEO: Hríb, Vašečka. Saskári sa fotia s hosťami kongresu a usádzajú v sále.

Video

„Celých štrnásť rokov sme hrali tú istú hru. Boli sme stranou do počtu. Bolo to tak po všetkých doterajších parlamentných voľbách. Vroku 2010 sme sa sami prekvapili dvanástimi percentami a spolu s Ivetou Radičovou sme boli junior partnermi v partii starých harcovníkov,“ zaspomínal si Sulík. „My, nové tváre, sme im museli byť riadne na smiech. Ale učili sme sa najmä na vlastných chybách. Starí harcovníci si na nás vylámali zuby a dnes už SDK a Most neexistujú, KDH je mimo parlament a my sme stále tu,“ pripomenul.

Pokračoval, že o dva roky nato sa ocitli pod ťažkou paľbou. „Pád vlády, raňajky, kde by sa raňajkovať nemalo a ešte aj Gorilu sa nám snažili vtedy našiť. Do parlamentu sme sa dostali len tak tak, ale dostali. Prešli sme skúškou ohňom a opäť boli o niečo skúsenejší. Dnes sme poučení a pripravení riadiť krajinu najlepšie zo všetkých strán,“ tvrdí. Prvým poctivo vydretým úspechom boli pre nich, podľa Sulíka, voľby 2016.

SASKA, SaS, Richard Sulík, Mária Kolíková, Jana Bittó Cigániková, Marián Viskupič, Branislav Gröhling, Juraj Krúpa Čítajte viac Sulík mení hru. SaSke zmenil názov aj logo, na pomoc privolal človeka, ktorý pracoval s Babišom

„S viac ako dvanástimi percentami sme sa stali lídrami opozície a to ani nie mesiac predtým sme atakovali päťpercentnú hranicu,“ sumarizoval ďalej. „Prišli štvrté voľby, 2020, kedy sme po ťažkom vnútornom konflikte opäť raz bojovali o prežitie. Znovu sme to zvládli a dostali sa nielen do parlamentu, ale aj do vlády. Síce opäť len ako menšinový partner, ale jednoznačne s najviac skúsenosťami spomedzi koaličných strán,“ povedal. Zopakoval, že vždy hrali tú istú hru – boli stranou do počtu reálnej či hypotetickej pravicovej vláde.

Osemnásty kongres strany SaS v Jasnej. 22.... Foto: Eva Štenclová, Pravda
kongres sas Osemnásty kongres strany SaS v Jasnej. 22. apríl 2023.

„Ak dáme v septembri parlament po piatykrát za sebou, budeme extrémne úspešnou stranou. Toto sa v histórii Slovenska podarilo iba jednej – strane Smer. My už ale odmietame byť len menšinovým partnerom. Práve preto v týchto voľbách meníme hru. Sme jediná strana, ktorá by mala riadiť našu krajinu,“ poznamenal s tým, že idú urobiť čo najviac, aby vyhrali voľby. „My na to máme,“ podotkol. „Šéf liberálov zdôraznil, že v tíme majú vzdelaných a talentovaných politikov. „Sú pripravení, okamžite po voľbách, riadiť ministerstvá,“ doplnil.

Budujú najsilnejší zdravotnícky tím v krajine

Sulík tvrdí, že budujú aj silný ekonomický tím, ktorý nazvú Radou pre dobiehanie EÚ. „Takisto pripravíme naše deti na budúcnosť. Pracujeme tiež na funkčnom súdnictve. Dôležité sú pre nás ľudské práva, či už hovorime o menšinách, alebo ženách, za ktoré nechceme rozhodovať, ale budeme za ne naďalej bojovať,“ hovorí s tým, že zároveň budujú najsilnejší zdravotnícky tím v krajine.

nové strany Čítajte viac Majú šancu? Do politického boja sa chystá kráľ Zemplína aj šéf Polisu. Chcú novú ústavu, služobnú kravu aj moderné Slovensko

„Spolu s Jankou Cigánikovou ho povedie Tomáš Szalay,“ upozornil Sulík na nového člena strany, o ktorom je presvedčený, že by mohol šéfovať rezortu zdravotníctva. Doplnil, že nepoľavia ani v boji za očistu Slovenska od korupcie, s čím súvisí aj razantná zmena na ministerstve vnútra, ktoré si podľa neho pýta riadne krupobitie.

Medzi hosťami na kongrese nechýbali sociológ Michal Vašečka či novinár Štefan Hríb, ktorí sa Saskárom tiež prihovorili. „Nie je úplne bežné, aby analytici, sociológovia či politológovia chodili na kongresy politických strán, čo je vlastne škoda. Veľa to svedčí o Slovensku. Mimochodom, mnohé by si nezavolali niekoho, aby ich aj pokritizoval,“ prihovoril sa Saskárom Vašečka. Hrdo pritom poznamenal, že patrí k tým, ktorí sa dlhé roky hlásia k liberalizmu. Práve ten má podľa neho dostať Slovensko z plytčiny dvadsiateho storočia, na ktorej uviazlo.

Počúvajte pravdu, víkendový podcast Čítajte viac Ficovi sa podarilo pred voličmi očierniť Pellegriniho. Smer víťazí aj preto, lebo Hlas zaspal na vavrínoch

Po zhodnotení situácie v spoločnosti nasledovali Vašečkove pochvalné slová o Saske. „Je to strana bez vážnych káuz. Tvárou v tvár tomu, čo na Slovensku hrozí, začala robiť politiku tak, aby neútočila na potenciálnych partnerov. Má vzdelaných a kritických priaznivcov,“ zhodnotil. Upozornil, že dôležitou témou po voľbách bude motív s dvojitým či trojitým rozbitím vlastných vlád, ktorý je zničujúci. Je to niečo, čo teraz Sasku dobieha.

„Pri tom prvom povalení to bola blbosť. Treba povedať, že všetci sme niekedy boli mladší a veci sa udiali. Ale to druhé treba razantne odmietnuť, aby sa to ďalej netradovalo. Ja to vidím tak, že Saska sa v niečom obetovala, lebo mala vážne plány, ktoré sa chceli robiť, ale nešlo to,“ hovorí Vašečka. Vzhľadom na svojich voličov by podľa neho liberáli mali opakovať svoje tézy o potrebe byť slobodný. Neodpustil si tiež poznámku o civilizačnom boji proti klerikálom, pričom ostatných povzbudil, aby v ňom svoju kolegyňu Cigánikovú nenechali osamotenú.

© Autorské práva vyhradené

192 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #predčasné voľby 2023 #strana SaS