Sudcovi Škultétymu potvrdili trest za pýtanie úplatku

Korupčnú kauzu bratislavského sudcu Igora Škultétyho súdy po jedenástich rokoch právoplatne uzavreli. Najvyšší súd SR vo štvrtok potvrdil rozsudok, ktorým sudcu Škultétyho vlani v októbri uznal Špecializovaný trestný súd vinným zo žiadania úplatku a vymeral mu dva roky s podmienečným odkladom na 30 mesiacov, ďalej mu udelili peňažný trest 3 319 eur a tiež päťročný zákaz vykonávať rozhodovaciu činnosť vo verejných funkciách a zamestnaniach. Súdiť už nebude môcť do konca života.

21.11.2013 12:35 , aktualizované: 13:03
debata (17)

Prokurátor v odvolaní voči rozsudku žiadal, aby Škultétymu udelili nepodmienečný trest. Obžalovaný zase žiadal spod obžaloby oslobodenie.

Igora Škultétyho ako prvého slovenského sudcu obvinili z trestného činu brania úplatku za to, že v auguste 2002 požadoval úplatok 100-tisíc korún (3 319 eur), neskôr sa uspokojil so 70-tisíc korunami (viac ako 2 320 eur) od vysokoškolského učiteľa za zmiernenie trestu pre syna, ktorého Škultéty súdil za lúpež.

Most-Híd: V slovenskom súdnictve sa rozmáha korupcia

Skorumpovaní sudcovia na Slovensku musia byť potrestaní, beztrestne páchajú zločiny a smejú sa ľuďom do oči. Uvádza sa to v stanovisku strany Most-Híd, ktoré poskytol hovorca strany Gabriel Gilányi.

Podľa strany to potvrdil prípad z utorka 19. novembra, keď Ústavný súd SR (ÚS SR) odoprel súhlas na trestné stíhanie sudcu Najvyššieho súdu SR Štefana M. Ten prijal podľa Mosta-Híd úplatok a zneužil právomoc verejného činiteľa. Sudca za úplatok vraj pomohol z väzenia na slobodu podvodníkovi v kauze, v ktorej bol medzi obvinenými aj bratislavský prokurátor. O prípade písal denník Pravda v marci 2011 v článku Úplatkárska aféra zasiahla justíciu.

Podľa strany Most-Híd aj tento prípad opäť potvrdzuje, že v slovenskom súdnictve sa rozmáha korupcia, ktorá navyše zostáva nepotrestaná. Tento stav vážnym spôsobom podľa nich ohrozuje princípy spravodlivosti a demokracie v našej spoločnosti a nahráva do karát nečestným sudcom či ústavným činiteľom. „Niektorí sudcovia tu páchajú zločiny s vedomím, že sa im nič nestane. Most-Híd preto vyzýva urýchlene prijať zákon, ktorý zabráni zneužívaniu sudcovskej imunity,“ píše sa v stanovisku strany. Predseda strany Most-Híd Béla Bugár v tejto súvislosti osloví predsedov strán Ľudovej platformy SDKÚ a KDH, aby spoločne a bezodkladne iniciovali nové nastavenie legislatívnych pravidiel.

O justičnom škandále, ktorý otvorila polícia ešte v marci 2011, informovala v stredu 20. novembra aj televízia Markíza. Ako informovala vo večernom spravodajstve, vo väzbe sedel obvinený muž, ktorý sa chcel dostať na slobodu. Cez svojho známeho poslal 30-tisíc advokátovi, potom už vraj peniaze putovali na vyššie miesta. „Následne mal s ďalším podnikateľom odovzdať peniaze prokurátorovi,“ povedala pre televíziu Markíza hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Andrea Dobiášová. Prokurátor Michal B. vraj vybavil prepustenie obvineného z väzby.

Generálny prokurátor chcel pre prijímanie úplatku a zneužitie právomoci verejného činiteľa stíhať sudcu Najvyššieho súdu SR Štefana M., ktorého senát obvineného muža z väzby pustil. Sudca má však imunitu. Na stíhanie ho môže vydať iba Ústavný súd SR, plénum ÚS SR však žiadosti generálneho prokurátora nevyhovelo a odoprelo súhlas na trestné stíhanie sudcu.

Špeciálna prokuratúra čaká na písomné rozhodnutie Ústavného súdu

O tom, či prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podá obžalobu na svojho bratislavského kolegu Michala B., rozhodne po tom, ako dostane z Ústavného súdu (ÚS) SR písomné rozhodnutie o nevydaní sudcu Najvyššieho súdu (NS) SR na trestné stíhanie. Potvrdila to hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. Polícia v korupčnej kauze obvinila prokurátora a ďalších štyroch ľudí a podozrievala aj sudcu Najvyššieho súdu SR Štefana M.

„Prokurátor ÚŠP momentálne čaká na písomné rozhodnutie ÚS SR a po jeho vyhodnotení rozhodne o ďalšom postupe,“ povedala vo štvrtok Jana Tökölyová. Žiadosť o vydanie sudcu na trestné stíhanie za prijímanie úplatku a zneužívanie právomoci verejného činiteľa poslal v auguste na ústavný súd generálny prokurátor Jaroslav Čižnár. Súd 19. novembra informoval, že súhlas na stíhanie sudcu nedá.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #prokuratúra #súdy #spravodlivosť #Most-Híd