Samson: Určité percento turistov do Tuniska nepôjde

Bezpečnostný analytik Ivo Samson predpokladá, že po útoku na zahraničných turistov v hlavnom meste Tuniska si určité percento ľudí vyberie ako miesto dovolenky radšej inú krajinu. Podľa analytika by mala tuniská strana vierohodne útok vysvetliť, ak si chce podržať turistickú klientelu.

20.03.2015 12:00
debata (31)

Budú mať teraz dovolenkári obavu pred cestou to Tuniska?
Možno hovoriť o niekoľkých scenároch či motívoch útoku. Jeden z nich je, že útok mal byť na parlament, a keď sa nepodaril, tak teroristi vtrhli vedľa do múzea, kde boli turisti. Nie je tak jasné, či útok bol plánovaný priamo proti turistom a či sa majú obávať, čo ale bežného dovolenkára nezaujíma. Ten si zafixuje, že v Tunisku na turistov strieľajú a zabíjajú ich. Takže tuniský turistický priemysel bude mať veľké problémy, lebo ten pokrýva podľa môjho odhadu okolo 15 percent HDP. Je to ťažká rana a domnievam sa, že časť ľudí sa nechá odradiť a bude si hľadať inú destináciu. Počkajú si, či bezpečnostné orgány budú schopné vysvetliť takýto útok a zaručiť sa, že sa nebude opakovať. Či by sa tam teraz ľudia vydali, je však už empiricky odskúšané. Keď sa náhle takéto veci udiali, ako napríklad v Egypte, tak turistický ruch vždy utrpel. Určité percento ľudí teda asi do Tuniska nepôjde a vyberú si nejakú inú krajinu. (Čítajte viac v článku: Zájazdy do Tuniska cestovky zatiaľ nerušia)

Situácia v Tunisku sa však nedá porovnávať s Egyptom, keď cestovné kancelárie zájazdy rušili.
Vtedy nebolo jasné, či z toho nebude občianska vojna, či armáda prevezme kontrolu a či bude schopná zaviesť nejakú disciplínu. Takže bolo rozumné počkať, ako sa situácia vyvinie. Teraz však nie je jasné, či išlo o úmyselný útok na turistov. Navyše v Tunisku občianske nepokoje nie sú.

Dovolenkári by mali teda počkať na ďalší vývoj?
Tunisko bolo vnímané ako priateľská a stabilná krajina. Navyše po arabskej jari bolo jedinou krajinou, ktorá sa vydala cestou sekulárnej pluralitnej demokracie. Takže bolo na arabskom strednom východe považované za akúsi oázu pokoja a stability. Teraz je to narušené, ale na ako dlho, neviem.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Tunisko #dovolenka Tunisko