Tragikomické. Tak hodnotia zdravotníci protikorupčné školenie

Ministerstvo zdravotníctva chce posielať zdravotníkov na povinné protikorupčné školenia. Opatrenie má zabrániť nekalým praktikám v systéme starostlivosti o pacientov. Lekárske odbory návrh kritizovali a upozornili, že do afér spojených s nevýhodnými transakciami v slovenskom zdravotníctve boli vraj zapletené hlavne vedenia nemocníc.

25.08.2015 12:34
Peter Visolajský Foto:
Šéf lekárskych odborov Peter Visolajský si myslí, že navrhované protikorupčné opatrenia v zdravotníctve by boli neúčinné.
debata (4)

Podmienkou na výkon zdravotníckeho povolania by podľa ministerstva po novom malo absolvovanie vzdelávacieho programu o protikorupčnom správaní, ktorý zaistí Slovenská zdravotnícka univerzita. Detaily o školení zatiaľ nie sú známe.

„Je smutné, že po kauzách, v ktorých mali prsty hlavne riaditelia nemocníc a zamestnanci ministerstva zdravotníctva, prichádza tragikomický návrh, ktorý má postihnúť lekára a sestry,“ reagoval šéf lekárskych odborov Peter Visolajský. Dodal, že školenie by muselo absolvovať takmer 100-tisíc zdravotníckych pracovníkov.

Podľa Visolajského by navrhované opatrenia boli neúčinné, pretože by sa nevzťahovali na členov vedenia mnohých zdravotníckych zariadení, ktorí nemajú postavenie zdravotníckeho pracovníka. Pripomenul napríklad vlaňajšiu aféru spojenú s podozrením z predraženého nákupu cétečka pre piešťanskú nemocnicu, na ktorú upozornili práve lekári a po ktorej odstúpila z funkcie okrem iných vtedajšia ministerka zdravotnícka Zuzana Zvolenská.

„Bez reálnych protikorupčných opatrení, ktoré chceme vidieť v praxi, sa viera v úprimnosť, ale aj v účinnosť protikorupčných školenie otriasa v základoch,“ uviedol Visolajský. Lekárske odbory by uvítali napríklad zverejnenie zoznamov čakacích dôb na operácie, zavedenie slobodného výberu lekára v nemocniciach, vyššiu zodpovednosť vedenia nemocníc či zverejňovanie zamýšľaných transakcií jednotlivými nemocnicami.

V prieskume zo začiatku tohto roka sa viac ako pätina Slovákov priznala k poskytnutiu „všimného“ pracovníkom v zdravotníctve. Najviac ľudí dávalo lekárom dary vraj dobrovoľne ako prejav vďaky. Len necelé tri percentá respondentov uviedla, že zdravotníci úplatok žiadali.

Slovensko už skôr obmedzilo vyberanie rôznych poplatkov ambulančnou a zaviedlo tiež povinnú elektronickú evidenciu príjmov, ktoré lekári inkasujú v hotovosti.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #ministerstvo zdravotníctva #protikorupčné opatrenia