Záchranári našli telo nezvestného Filka

Dunaj vydal po vyše dvoch týždňoch telo nezvestného riaditeľa Inštitútu finančnej politiky Martina Filka. Záchranárom sa ho podarilo nájsť v stredu ráno pri obci Dobrohošť v okrese Dunajská Streda, asi 20 kilometrov od miesta nehody.

13.04.2016 10:09 , aktualizované: 19:02
debata (24)

Filko sa na Veľkonočný pondelok prevrátil s kamarátom v kanoe. Podľa skúseného vodáka neskoré vynorenie utopeného mohla ovplyvniť teplota vody.

Po nezvestnom ekonómovi pátrali na brehu i vode aj s pomocou člnov so sonarmi či potápačov. Záchranári jeho telo objavili v stredu ráno počas spoločného výcviku s hasičmi a policajtmi v blízkosti Vodného diela Gabčíkovo. „Telo sme vytiahli von na breh a ostatné úkony sú už na polícii,“ povedal krátko po náleze Ján Culka z Komplexnej záchrannej služby Gabčíkovo. Od začiatku bolo veľmi pravdepodobné, že ide o nezvestného šéfa Inštitútu finančnej politiky. Nasvedčovať tomu malo aj oblečenie. Nakoniec sa predpoklady potvrdili. „Mužské telo, ktoré dnes (v stredu – pozn. red.) ráno krátko po 9. h vylovili záchranári z Dunaja pri obci Dobrohošť, polícia stotožnila. Ide o Martina Filka, ktorý 28. 3. 2016 splavoval rieku a prevrátilo sa mu kanoe,“ uviedla trnavská krajská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová.

Podľa informácií Pravdy ho identifikoval kamarát, ktorému sa po prevrátení kanoe podarilo zachrániť a doplával na breh.

Skúsený vodák tvrdí, že prúdy Dunaja v blízkosti Dobrohošťa sú už veľmi mierne. V tejto oblasti na prvý pohľad už voda akoby stála. Rieka sa tu zužuje, najširšia je v oblasti Hamuliakova. V oblasti, kde záchranári našli telo, vytvára kanál, ktorý má upravené brehy. „Tam sa už nemá telo kde zachytiť, keďže všade je upravené aj dno a nie sú tam žiadne korene. Iba nejaké nánosy štrku, ktoré prichádzajú zhora, a sedimenty, nič viac. Uviaznuť mohol skôr niekde vyššie. Od miesta, kde sa s kanoe prevrátili, je to do Dobrohošťa asi 20 kilometrov,“ vysvetlil bývalý kajakár a tréner rafterov Štefan Lukačovič.

Ako ďalej uviedol, niekedy bol najsilnejší prúd Dunaja medzi piliermi Starého mosta v Bratislave. Teraz je už miernejší, ale stále tu voda tečie rýchlejšie ako v dolnej časti rieky aj v mieste, kde záchranári našli nezvestného Filka.

V prvých dňoch je telo podľa Lukačoviča na dne. Závisí to však aj od teploty vody. V súčasnosti je Dunaj ešte stále studený. „Je rozdiel, keď má voda 20 stupňov a keď má 7 a pol alebo 8 stupňov, ako teraz, to je akoby bol v chladničke. Takže to spomalilo proces vynorenia tela,“ doplnil vodák.

Správa o strate najbližšieho spolupracovníka a kamaráta zasiahla aj ministra financií Petra Kažimíra. Vo svojom stanovisku ho nazval vášnivým hľadačom pravdy a človekom, ktorý vedel svoje názory nielen odborne zdôvodniť, ale sa za ne aj vášnivo s kýmkoľvek biť. Inštitút, ktorý viedol, je unikátna inštitúcia vo verejnom sektore a rovnako ako Filko je na ňu podľa vlastných slov hrdý aj minister.

„Ako riaditeľ Inštitútu finančnej politiky odviedol spolu so svojím tímom obrovské množstvo práce, ktorá je pre rezort financií nenahraditeľná a výsledky ktorej často verejnosť ani nevidí. Martinov odchod je obrovská strata pre rodinu, pre priateľov, pre mňa,“ konštatoval Kažimír.

Martin Filko šéfoval inštitútu a zároveň pôsobil ako hlavný ekonóm ministerstva financií. V minulosti radil ministrovi financií Jánovi Počiatkovi aj premiérke Ivete Radičovej. Ako poradca pomáhal aj ministrovi školstva Eugenovi Jurzycovi a ministrovi zdravotníctva Ivanovi Uhliarikovi. Známa je jeho reforma cenotvorby liekov, ktorá priniesla výrazné úspory.

Martin Filko. Ekonóm, ktorý chcel zreformovať krajinu…

Martin Filko

Rozprávala som sa s ním o reforme verejnej správy, ktorú viac ako tri roky pripravoval s kolegami z Inštitútu finančnej politiky, ministerstva financií a Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, píše v spomienke na Martina Filka ekonomická redaktorka Pravdy Lenka Buchláková.

Ako jeden z jej tvorcov ju mal z pozície šéfa Inštitútu finančnej politiky počas pôsobenia novej vlády aj zaviesť. Ide o jednu z najväčších reforiem štátnej správy za posledné desaťročie, vďaka ktorej by mohol štát ročne ušetriť takmer pol miliardy eur.

Plánoval analyzovať, na čo konkrétne sa míňajú štátne peniaze, prehodnotiť projekty a investície, ktoré vláda plánuje zrealizovať, ale predovšetkým, aký má momentálny chod rezortov prínos pre Slovákov.

Na Veľkonočný pondelok sa mu však stala osudnou plavba v kanoe po Dunaji…

Čítajte viac v článku Lenky Buchlákovej.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Filko