SNS vypovedala Koaličnú zmluvu. Fico očakáva, že Danko vysvetlí tento absurdný krok

Slovenská národná strana (SNS) vypovedala Koaličnú zmluvu. Oznámila to e-mailom šéfka Komunikačného odboru NR SR Zuzana Čižmáriková. Ako dôvod uvádza absolútnu nevyhnutnosť prenastavenia pravidiel v koalícii, novú úpravu pomerov a vzťahov a stanovenie absolútne nových priorít, ktoré sa budú premietať v rámci procesu zostavenia nového rozpočtu, s cieľom obnovy dôvery medzi koaličnými partnermi, ako aj dôvery verejnosti ku koalícii. Dianie sme sledovali online.

07.08.2017 12:52 , aktualizované: 19:32
fico, danko, Foto: ,
Predseda SNS (vpredu) Andrej Danko a premiér Robert Fico.
debata (524)

V koalícii nastal konflikt pre ministerstvo školstva. Systém čerpania eurofondov v oblasti školstva sa podľa predsedu SNS Andreja Danka nastavoval v decembri 2015. Vtedy bol ministrom školstva nominant Smeru Juraj Draxler. Exminister sa proti tomu v stanovisku pre Pravdu ostro ohradil.

  • SNS vypovedala Koaličnú zmluvu z 1. septembra 2016
  • Podľa Koaličnej zmluvy ju však SNS nemôže vypovedať jednostranne
  • Koaliční partneri sú šokovaní. Musí to riešiť koaličná rada, povedal Bugár
  • Opozícia tvrdí, že ide len o mocenský boj v koalícii
  • Draxler sa bráni: Danko tvrdí nezmysly, dianie na školstve je škandál
  • Premiér Fico zvoláva na utorok 8. augusta koaličnú radu, očakáva vysvetlenie od Danka

Dianie sme sledovali online

19.30 Politológ Michal Horský považuje vypovedanie koaličnej zmluvy stranou SNS za „búchanie päsťou do stola“. Krok národniarov prirovnal k jánošíkovskému modelu slovenskej politiky a nemyslí si, že by viedol k pádu vlády či k predčasným voľbám. (Viac v článku: Horský: Žiadna kaša sa neje taká horúca, ako sa uvarí)

19.04 Most-Híd očakáva od vedenia SNS a najmä jej predsedu Andreja Danka, že príde na Koaličnú radu s konkrétnym návrhom, čo chce zmeniť, prečo vypovedal zmluvu a prečo takýmto spôsobom. Ako povedal Bugár na tlačovej besede po rokovaní predsedníctva strany Most-Híd, nevie, čo konkrétne Danko žiada. „Ak má niekto problém, najskôr rokuje. Uvidíme, s čím príde,“ povedal s tým, že má mandát, aby táto koalícia pokračovala ďalej.

Podľa Bugára v koalícii vznikla vážna situácia. „My sme spoľahlivý partner, teda to, čo sme podpísali, to platí. Do koalície sme vstúpili, lebo do programového vyhlásenia vlády sa dostala väčšina našich predvolebných sľubov. Koaličná zmluva je v prospech občanov a preto ju budeme plniť,“ zdôraznil Bugár, podľa ktorého ak hociktorý partner cíti, že treba niečo do Koaličnej zmluvy doplniť, tak vždy také možnosti koaličný partner má.

Bugár je presvedčený, že Danko v utorok na rokovanie Koaličnej rady, ktorú zvolal premiér Robert Fico, príde.

18.49 Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) si myslí, že súčasnú situáciu nemožno chápať ako štandardnú. „Ťažko sa dá takémuto kroku zo strany koaličného partnera rozumieť,“ povedala Žitňanská.

Jej stranícky kolega Árpád Érsek doplnil, že sa o vypovedaní koaličnej zmluvy dozvedel z novín a detaily zatiaľ nevie. Obaja sa zhodli, že o budúcnosti koalície je teraz ťažké špekulovať, chcú si počkať na ďalšie rokovania. O koaličnom zemetrasení sa dozvedel z médií aj šéf rezortu životného prostredia László Sólymos (Most-Híd). „Bolo to pre mňa dosť prekvapujúce,“ priznal.

18.13 Ak by predseda SNS Andrej Danko mohol povedať všetky dôvody, ktoré ho viedli k vypovedaniu Koaličnej zmluvy, jeho krok by podľa neho nikomu nepripadal absurdný. „Absurdné to môže pripadať len tomu, kto si zakrýva oči pred pravdou,“ povedal Danko v reakcii na Fica.

17:26 V každom prípade je veľmi nepravdepodobné, že by Danko chcel naozaj z koalície odísť. Lenže ak niekto vyťahuje takmer pri prvej príležitosti tú najsilnejšiu zbraň, ktorú má k dispozícii, akurát ukazuje, aký je amatér. Nikto nemôže ponížiť človeka Danka viac, ako to dokáže len človek Danko sám, píše v komentári s názvom Hrdo, odborne… do pekla Peter Javůrek.

17:14 Prezident Andrej Kiska dnes hovoril s Andrejom Dankom, po tom, čo predseda SNS informoval verejnosť o vypovedaní koaličnej zmluvy. Momentálne je však vecou lídrov vládnych strán, aby si vzniknutú situáciu vydiskutovali medzi sebou na koaličných rokovaniach, píše na svojom facebookovom profile prezidentov hovorca Roman Krpelan.

16:13 Predseda vlády SR Robert Fico zvoláva na zajtra, utorok 8. augusta 2017 o 10.00 na Úrad vlády koaličnú radu na úrovni predsedov vládnych strán. „Očakáva, že predseda SNS vysvetlí partnerom absurdný krok Slovenskej národnej strany, ktorý nevnáša do spoločnosti pokoj a stabilitu. Smer-SD sa na rokovaniach bude správať zodpovedne voči voličom i krajine,“ uvádza sa v stanovisku strany.

15:37 Vzniknutou situáciou v koalícii sa budú zaoberať najvyššie stranícke orgány strany Smer. Ako povedal podpredseda strany Juraj Blanár, ide o prekvapujúci krok koaličného partnera.

15:33 „Zatiaľ mám o tom informácie len z novín, aká je okolo toho intenzita, to neviem posúdiť,“ povedal Miroslav Číž zo Smeru. Ani on zatiaľ nevie, čo konkrétne si SNS predstavuje pod zmenou pomerov vo vládnej koalícii.

15:30 Poslankyňa parlamentu za Most-Híd Edita Pfundtner takýto krok zo strany SNS nečakala. „Bolo to pre všetkých prekvapenie,“ povedala pre Pravdu. Ako by malo vyzerať prenastavenie pravidiel v koalícii, nevie. „Netuším, čo si pod tým pán Danko predstavuje. Keďže oni spravili ten úkon, tak aj oni budú musieť povedať, prečo tak konali. Neviem sa k tomu bližšie vyjadriť, keďže nepoznám dôvody. Určite zasadne koaličná rada a bude sa to riešiť,“ dodala.

O čo ide šéfovi SNS?

15:20 Andrej Danko má zrejme pocit, že SNS by mohla vo vládnej koalícii hrať silnejšiu úlohu, myslí si politologička Darina Malová. Zo strany predsedu národniarov by podľa nej mohlo ísť aj o mediálny ťah, ktorým chce Danko prekryť škandály spojené s ministerstvom školstva. Zrejme tým aj vyjadruje, že si je vedomý, že SNS má problematické postavenie vo vláde. Pravdepodobne, chce koaličným partnerom ukázať, že bez jeho strany sa rozpadne vláda, domnieva sa Malová, podľa ktorej by v tom prípade išlo o koaličné vydieranie.

15:14 Do dnešného dňa Európska komisia neuskutočnila na Slovensko žiadnu platbu v štyroch výzvach pri eurofondoch na vedu a výskum a ani žiadnu neuskutoční do okamihu, kým sa nepodarí uspokojivo vyriešiť záležitosti spomínané vo varovnom liste," vysvetľuje pre Pravdu zdroj z Európskej komisie. Čítajte viac…

14:58 Vzniknutou situáciou v koalícii sa od 17:30 bude zaoberať predsedníctvo strany Most-Híd.

14:49 „Premiér Robert Fico od začiatku vytvára imidž stabilnej, makroekonomicky úspešnej a transparentnej vlády, pričom je úplne zrejmé, že v koalícii sú vnútorné problémy a napätia už od začiatku. Andrej Danko sa týmto krokom snaží prekryť problém kauzy čerpania eurofondov na ministerstve školstva, čo sa mu začína dariť,“ povedala bývalá predsedníčka vlády Iveta Radičová. Súčasná kauza čerpania eurofondov, ktoré začala prešetrovať aj Európska komisia, je podľa bývalej premiérky ďalšou v poradí.

„Vnímam to ako ďalší problém v poradí, tentokrát problém, ktorý sa týka ministerstva školstva. Predseda Danko ho prekrýva vypovedaním Koaličnej zmluvy. Som presvedčená, že príde následne opäť k dohode, pretože predseda Danko po prvé prekrýva kauzu, po druhé pri svojich súčasných preferenciách sa snaží zlepšiť svoju pozíciu a po tretie záujmom všetkých zúčastnených strán vo vládnej koalícii je pokračovať vo vládnutí,“ pokračovala Radičová s tým, že predčasné voľby neočakáva.

14:25 Stanovisko strany Most-Híd: Je to pre nás prekvapivý krok zo strany Slovenskej národnej strany. Táto vládna koalícia doteraz úspešne plnila svoje programové ciele, preto nerozumieme požiadavkám vyjadrených v liste predsedu SNS. Takisto spôsob, ktorý zvolil, neprehĺbi dôveru ani voličov, ani partnerov, ale naopak ju oslabí. Aj súčasné znenie koaličnej zmluvy totiž umožňuje dopĺňať priority vládnej koalície mimo programového vyhlásenia vlády, ak sa na nich zhodnú všetky koaličné strany.

Horský: Zrejme horúca klíma tak trochu zatemnila súdnosť

14:15 Vládne strany nemajú podľa politológa Michala Horského inú alternatívu ako dovládnuť. Horský, verí, že do jesene spor utíchne a „akcentovaním nových priorít vo zvyšnom volebnom období sa situácia upokojí a vznikne staro-nová vláda“. Žiadna kaša nie je taká horúca, ako sa uvarí, tým menej v kuchyni SNS, konštatoval ďalej Horský. Domnieva sa, že „zrejme horúca klíma tak trochu zatemnila súdnosť vedenia niektorých politických strán“.

Podľa Horského v situácii, keď sa verejnosť ešte nedozvedela výsledky prešetrovania podozrení z korupčnej politiky bývalých ministrov nominovaných SNS, sa pred pár dňami objavila ďalšia týkajúca sa ministra školstva Petra Plavčana a prideľovania eurofondov na výskum. „Aj to môže byť jedným zo spúšťačov novej pomerne nečakanej vládnej krízy“, povedal.

Draxler: To, čo hovorí Danko, je úplný nezmysel

14:12 „To, čo hovorí Andrej Danko, je úplný nezmysel. Vždy som ostro varoval pred zasahovaním rôznych súkromných záujmov do čerpania eurofondov určených na vedu. Po voľbách sa nanovo spustili boje okolo kľúčových dokumentov pre Operačný program Výskum a inovácie, ktoré ustali v období, keď som bol ministrom, začali sa meniť niektoré ich časti, a to veľmi netransparentne. Najproblematic­kejšie je však formulovanie výziev a výber hodnotiteľov. To, čo sa v súčasnosti deje na ministerstve školstva, je jeden z najväčších škandálov v dejinách Slovenskej republiky,“ uviedol pre Pravdu bývalý minister školstva Juraj Draxler.

14:05 Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý považuje vypovedanie koaličnej zmluvy len za taktickú hru a prerozdelenie moci. Očakáva len drobné zmeny v kolícii, malú šancu dáva aj pádu Roberta Kaliňáka, pádu vlády dáva len desať percent. Odvysielal to naživo na Facebooku z dovolenky v Španielsku.

14:03 Vypovedanie Koaličnej zmluvy môže byť zúfalým pokusom prekryť eurofondy, ale môže to byť aj to, že pán Danko si dokazuje, že je muž. Povedal predseda KDH Alojz Hlina. „To, čo mu premiér Robert Fico urobil, keď nemohol vystúpiť na oslavách štátneho sviatku Cyrila a Metoda na Devíne, to môže byť prapočiatok tohto celého," povedal Hlina, podľa ktorého môžu byť predčasné voľby v júni 2018 alebo v júni 2019.

Opozícia tvrdí, že je pripravená vládnuť

14:02 Delenie koristi eurofondov na vedu a výskum je pre SNS také dôležité, že Andrej Danko neváha vnášať na Slovensko chaos. Reagovalo opozičné hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO-NOVA), podľa ktorého je to dôkaz toho, že koalícia nie je schopná spolu vládnuť a namiesto riešení problémov Slovenska ako školstvo a zdravotníctvo sa teraz bude handrkovať o to, kto si čo rozdelí a o sféru vplyvu. Poslankyňa Veronika Remišová uviedla, že hnutie je pripravené prevziať zodpovednosť za riadenie štátu a garantuje, že bude štát spravovať lepšie, spravodlivejšie a čestne.

14.00 „Zlodej Danko dovoľuje rozkrádať 600 miliónov z eurofondov, ktoré patrili ľuďom, a miesto chlapského prijatia zodpovednosti sa zbabelo vyhovára na iných,“ vyhlásil v reakcii líder hnutia OĽaNO Igor Matovič.

13:55 SNS nemôže Koaličnú zmluvu vypovedať jednostranne. Ako sa v nej uvádza, zrušenie zmluvy musí byť vyhotovené písomne a podpísané predsedami všetkých troch koaličných strán, teda okrem SNS sa pod zrušenie zmluvy musia podpísať aj predseda Smeru Robert Fico a predseda Mosta-Híd Béla Bugár. To isté platí aj pre všetky zmeny, doplnky a dodatky Koaličnej zmluvy.

Zľava: Predseda SNS Andrej Danko, predseda... Foto: SITA, Ľudovít Vaniher
koalícia, podpis, fico, danko, bugár Zľava: Predseda SNS Andrej Danko, predseda strany Smer Robert Fico a predseda Most-Híd Béla Bugár počas podpisu novej koaličnej dohody na Bratislavskom hrade, keď sa štvorkoalícia oficiálne zmenila na trojkoalíciu.

13:53 Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár nevie odhadnúť, či je vypovedanie Koaličnej zmluvy iba nátlakom na Roberta Fica, alebo či to Andrej Danko myslí vážne a práve položil vládu. „Možno, že len pohrozil Robertovi Ficovi, že vypovie Koaličnú zmluvu a ja si osobne myslím, že takto by to mohlo byť, pretože toto môže urobiť len blázon,“ povedal Kollár.

13:50 „Ak by z tejto priehľadnej augustovej hry predsedu SNS vyšiel rozpad vlády, strana SaS ako jediná reálna alternatíva voči Smeru a korupčnej koalícii je pripravená na predčasné voľby i prevzatie vládnej zodpovednosti,“ uvádza strana Sloboda a solidarita vo svojom stanovisku.

13:44 Vypovedanie Koaličnej zmluvy je podľa politického analytika Jána Baránka „pokračovaním konfliktu medzi SNS a Smerom, ktorý existuje od začiatku koalície“. Dôvody sú podľa jeho slov veľmi vágne a môže ich byť viac. „Nevidíme do pozadia toho, ako si koalícia prerozdelila mocenské a ekonomické záujmy,“ upozornil. Podľa Baránka situácii nepridal ani aktuálny škandál ministra školstva Petra Plavčana v súvislosti s prideľovaním eurofondov na výskum, ktorý sa síce v rámci koalície vyriešil, ale nevieme, za akých podmienok koaliční partneri Plavčana podržali.

Baránek sa zároveň domnieva, že ide o snahu SNS o zvýšenie ich voličských preferencií. Podľa neho paradoxne veta: „Keď sa darí ekonomike štátu, musia to pocítiť aj samotní občania“, uvedená Dankom v závere zdôvodnenia vypovedania Koaličnej zmluvy, kopíruje vyhlásenia Roberta Fica a práve táto veta rozbíja koalíciu. Za vypovedaním koaličnej zmluvy Andrejom Dankom je pravdepodobne nesúlad v názoroch vo vnútri koalície, ako dať pocítiť občanovi, že štátu sa darí lepšie, dodal.

13:41 Vypovedaním Koaličnej zmluvy možno chce Danko vymeniť ministerstvo školstva za ministerstvo vnútra, „lebo kradnúť na školstve je fest ťažké“. Na svojom facebookom profile to uviedol predseda najväčšej opozičnej strany SaS Richard Sulík. „Alebo chce len väčší podiel na lupe, keďže všetky politické náklady kradnutia znáša momentálne on,“ dodal šéf SaS.

13:40 Po vypovedaní Koaličnej zmluvy sa zrejme môžeme tešiť na novú, ešte korupčnejšiu vládu. Myslí si to nezaradený poslanec NR SR Jozef Mihál. „Bude to zrejme reakcia pána Danka na interné turbulencie, ktoré sa vzťahujú na kauzy,“ dodal Mihál na margo nedávnej kauzy súvisiacej s čerpaním eurofondov na ministerstve školstva.

13:35 Koaličných partnerov krok Andreja Danka zaskočil. Predseda strany Most-Híd Béla Bugár uviedol, že vypovedanie koaličnej zmluvy má riešiť koaličná rada. Strana pripravuje podrobnejšie stanovisko. Hovorkyňa Smeru Ľubica Končalová uviedla, že musia získať viac informácií a potom sa vyjadria.

13:25 Nemyslím si, že padne vláda, je to len sprosté vydieranie sa navzájom, povedal podpredseda SaS a poslanec NR SR Ľubomír Galko. „Podľa mňa je táto korupčná koalícia tak strašne nenažraná, že nastal čas vydierania jedným subjektom zvyšných dvoch. A teraz sa budú navzájom vydierať," povedal a dodal, že podľa neho vláda nepadne.

13:17 Systém čerpania eurofondov v oblasti školstva sa podľa predsedu SNS Andreja Danka nastavoval v decembri 2015. Vtedy bol ministrom školstva nominant Smeru Juraj Draxler. Uviedol to v rozhovore pre agentúru SITA, ktorý sa uskutočnil ešte pred vypovedaním Koaličnej zmluvy.

Danko za najväčšiu chybu ministra školstva Petra Plavčana preto považuje, že nenastúpil na proces komplexnej zmeny pri čerpaní eurofondov a pokračoval v línii svojich predchodcov, ktorí nešťastne nastavili čerpanie eurofondov na súťaž súkromných firiem s vysokými školami. „Potom sa to zvrhlo do vojny súkromných spoločností. Nepovažujem to za šťastné. Eurofondové čerpanie by malo byť nastavené priamo do vysokých škôl,“ vyhlásil Danko s tým, že táto téma bola následne zneužívaná.

Danko vypovedal Koaličnú zmluvu

13:03 Text už dostali od SNS aj koaliční partneri, teda Smer a Most-Híd.

12:53 Predseda parlamentu a SNS Andrej Danko vypovedal Koaličnú zmluvu podpísanú 1. septembra 2016 medzi stranami Smer, SNS a Most-Híd, informovala jeho hovorkyňa Zuzana Čižmáriková. Ako dôvod uvádza absolútnu nevyhnutnosť prenastavenia pravidiel v koalícii, novú úpravu pomerov a vzťahov a stanovenie absolútne nových priorít, ktoré sa budú premietať v rámci procesu zostavenia nového rozpočtu, s cieľom obnovy dôvery medzi koaličnými partnermi, ako aj dôvery verejnosti ku koalícii.

„Dobrá sociálno – ekonomická situácia roku 2017 ukazuje, že je nutné sa zamerať na nové výzvy a priority, ktoré je potrebné premietnuť do koaličnej dohody a nového programového vyhlásenia vlády. Keď sa darí ekonomike štátu, musia to pocítiť aj samotní občania,“ uvádza sa vo vyhlásení.

SNS zároveň navrhuje bilaterálne, resp. multilaterálne rokovania s vedením Slovenskej národnej strany o možnosti zostavenia novej koaličnej zmluvy.

Cesta ku koalícii

Predsedovia Smeru, SNS a Most-Híd Robert Fico, Andrej Danko a Béla Bugár podpísali Koaličnú zmluvu 1. septembra 2016. Pôvodná štvorkoalícia ešte so stranou Sieť podpisovala Koaličnú zmluvu 22. marca. K podpísaniu Koaličnej zmluvy v septembri prišlo pre zmeny v pomere síl v koalícii, štvorkoalícia sa zmenila na trojkoalíciu, keďže Sieť sa rozpadla. Zo Siete v polovici augusta 2016 odišla pätica poslancov a následne vstúpili do poslaneckého klubu Most-Híd. Ostatní doplnili rady opozície. Posilnený Most-Híd, ktorý má v parlamente 15 poslancov rovnako ako SNS, po dohode koaličných partnerov získal po Sieti kreslo ministra dopravy. Most aj SNS tak majú rovnako po troch ministroch. Smer má osem a post premiéra.

© Autorské práva vyhradené

524 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Andrej Danko #koaličná kríza #koaličná zmluva