Pre husté sneženie boli komplikácie aj na večerných cestách

Pre husté sneženie boli ešte v utorok večer horské priechody Donovaly, Kremnické Bane a Šturec pre nákladnú dopravu nad desať metrov neprejazdné.

16.01.2018 11:26 , aktualizované: 19:39
nehoda, pôchod, dopravná nehoda Foto:
Pri nehode pri Púchove sa zrazili tri osobné a dve nákladné vozidlá s celkom 10 účastníkmi. Dve osoby utrpeli zranenia.
debata (21)

V niektorých lokalitách ako Banská Bystrica, Banská Belá, Hronská Breznica, Zvolen, Vígľaš, Detva, Nitra, Važec, Štrba, Svrčinovec, Vlčkovce, Východná, Pastierske, Dechtáre a Kremnička obmedzuje silné sneženie dohľadnosť do 100 metrov.

Ako ďalej informuje Slovenská správa ciest na svojej internetovej stránke, na niektorých úsekoch rýchlostných ciest R1 sa nachádza vrstva čerstvého až kašovitého snehu o hrúbke jeden až tri centimetre. Ide o úseky Nitra – Tekovské Nemce, Žarnovica – Lehôtka pod Brehmi, Žiar nad Hronom – Banská Bystrica, R2 obchvat Bánovce nad Bebravou, Pstruša – Kriváň, Budča – Zvolen, obchvat Ožďany, Tornaľa a R3 obchvat Horná Štubňa.

Mrznúci dážď, poľadovica a neskôr aj husté sneženie spôsobovali vodičom v Banskobystrickom kraji veľké problémy od rána a podpísali sa pod značné dopravné kolízie. V dopoludňajších hodinách zaevidovala polícia v kraji 32 udalostí v cestnej premávke.

SHMÚ upozornil, že vodiči by si mali dávať pozor na cestách na takmer celom území Slovenska.

Cesta k českej hranici je uzavretá

Púchovskí hasiči zasahovali pri hromadnej dopravnej nehode, ktorá sa stala na štátnej ceste I/49 v katastri obce Mestečko v Púchovskom okrese.

Ako o 15:00 informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkasová, pri nehode sa zrazili tri osobné a dve nákladné vozidlá s celkom desiatimi účastníkmi.

„Dve osoby utrpeli zranenia. Cesta je momentálne uzavretá v oboch smeroch,“ doplnila Farkasová.

Poľadovica v Nitrianskom kraji ochromila dopravu

Polícia v Nitrianskom kraji v utorok eviduje od skorého rána viacero škodových udalostí a dopravných nehôd, ktoré sa stali v dôsledku poľadovice. Večer bola uzatvorená rýchlostná cesta R1 v smere od Banskej Bystrice do Nitry medzi Čaradicami a Zlatými Moravcami.

Dôvodom bolo dokumentovanie dopravnej nehody vodičky, ktorá nezvládla riadenie a narazila do zvodidiel a tiež ďalších škodových udalostí troch vozidiel, informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Nitre Renáta Čuháková.

Poľadovica na cestách sa počas dnešného dopoludnia podpísala pod 17 dopravných nehôd a ďalších 18 škodových udalostí. Najviac ochromená bola plynulosť cestnej premávky na rýchlostnej ceste R1 pri Zlatých Moravciach. „Operační dôstojníci z Operačného strediska KR PZ v Nitre vyzývajú vodičov k opatrnosti, maximálnej obozretnosti a k primeranej rýchlosti vzhľadom na poveternostné podmienky,“ upozornila Čuháková. Podľa jej slov sa počasie nezlepšovalo ani počas dňa a pri mínusových teplotách naďalej snežilo a fúkalo.

V Trnavskom kraji od rána 37 kolízií

Dopravná situácia v Trnavskom kraji sa začala komplikovať v utorok po pol piatej ráno. Do 13. hodiny evidovala polícia v dôsledku poľadovice podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru SR v Trnave Martiny Kredatusovej 37 udalostí. Najkritickejšia situácia bola v okresoch Skalica, Senica, Trnava, Piešťany a Hlohovec.

V priebehu utorka boli zjazdné všetky cesty okrem úseku medzi Trebaticami a Piešťanmi, uzatvoreného v dôsledku dopravnej nehody. O 5.45 h tam došlo ku kolízii medzi autobusom, kamiónom a osobným autom. Vodič na autobuse išiel smerom od obce Trebatice, v smere jazdy dostal v zákrute šmyk, prešiel do protismeru, kde narazil do osobného auta. Vzápätí autobus zachytil zrkadlom aj bok kabíny rumunského ťahača. "V čase nehody bolo v autobuse približne desať cestujúcich, ktorí sa ale nezranili.

Jednorazovo bol ošetrený vodič osobného auta, občan Srbska. Polícia alkohol u vodičov nezistila," informovala krajská policajná hovorkyňa Mária Linkešová. Vodič autobusu, ktorý nehodu zavinil, neprispôsobil rýchlosť poveternostným podmienkam. Za priestupok v doprave mu policajti uložili na mieste blokovú pokutu v zmysle zákona. Škoda na vozidlách bola odhadnutá na 26.500 eur.

Dopravná nehoda dvoch autobusov sa stala aj v úseku Ratnovce pri Piešťanoch – Svrbice. Udalosť sa zaobišla bez zranenia a bola riešená ako škodová udalosť.

Problémy aj v okolí Žiaru nad Hronom

Dopravu v okolí Žiaru nad Hronom komplikovalo ešte aj vo večerných hodinách sneženie a poľadovica. Problémy spôsobovali aj na rýchlostnej komunikácii, kde sa dopoludnia stalo niekoľko menších nehôd.

Riaditeľ okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru vo Zvolene Dušan Hancko uviedol, že dve nehody sa stali krátko pred obedom na rýchlostnej komunikácii R1 neďaleko výjazdu na Banskú Štiavnicu.

Podľa informácií z Operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici, smerovali hasiči aj k ďalšej nehode na R1, do obce Sklené Teplice (okres Žiar nad Hronom), kde skončilo auto v potoku či do Hronského Beňadika (okres Žarnovica), kde sa zrazili dva automobily.

Na poľadovicu v regióne upozorňovali aj meteorológovia. Na svojej internetovej stránke Slovenský hydrometeorologický ústav upozornil, že výstraha 1. stupňa pred tvorbou poľadovice trvá do 18.00 h.

Pod Tatrami zatiaľ pokoj

Vietor a sneženie dopravu v okresoch Poprad, Levoča a Kežmarok nekomplikovali, všetky cesty boli bez problémov zjazdné. „Snežiť začalo približne okolo 8. hodiny, v teréne máme všetky naše mechanizmy, ktoré predovšetkým pluhujú sneh z ciest a vykonávajú posyp v rámci všetkých troch okresov," priblížil pre TASR riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla.

Nesneží intenzívne, napadlo maximálne do dvoch centimetrov snehu, vietor vo vyšších polohách však dosahuje rýchlosť 70 – 80 kilometrov za hodinu, v nižších polohách je slabší. Cestári sa preto predovšetkým snažia eliminovať snehové jazyky a záveje na komunikáciách, ktoré sú na otvorených priestranstvách. „Na horskom prechode Vernár zasahujeme v súčasnosti asi najintenzívnejšie, vo Vysokých Tatrách je to zatiaľ bezproblémové," doplnil Barilla.

Zima podľa neho najviac potrápila cestárov od spustenia prevádzky v decembri, až do Vianoc bola údržba ciest pod Tatrami veľmi intenzívna a náročná. Od sviatkov až doteraz bola zase veľmi mierna, s minimom snehu a s dennými teplotami nad nulou.

Zablokovaná aj D1 v smere na Prahu

Z dôvodu hromadnej nehody viacerých vozidiel na 173. kilometri bol od utorňajšieho popoludnia neprejazdná diaľnica D1 v smere na českú metropolu Praha. Informovala o tom na svojej internetovej stránke spravodajská televízia ČT24.

Medzi zrazenými autami boli kamióny a dodávka. Hasiči tam z dodávky museli vyslobodiť jedného zraneného, ktorého odovzdali záchranárom, napísala ČT24.

Na mieste nehody sneží, hasiči majú problém sa na miesto dostať. Polícia ani hasiči zatiaľ nemajú informácie o zranených. „Situácia je neprehľadná. Kamión zablokoval oba pruhy,“ uviedol policajný hovorca Pavel Šváb.

Ďalšia nehoda na D1 sa stala na 100. kilometri pri Větrnom Jeníkove v oboch smeroch, havarovalo tam približne 30 áut vrátane desiatich kamiónov. Na južnej Morave je v dôsledku sneženia na cestách kalamitný stav.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #doprava #hasiči #poľadovica #dopravné nehody #diaľnica R1