Kaštan o Ruskovi: Urobil to kvôli svojej nafúkanosti

Bývalý mediálny magnát Pavol Rusko strávil u vyšetrovateľa druhý deň za sebou. Po utorňajšej konfrontácii s exšéfom banskobystrického podsvetia Mikulášom Černákom sa v utorok stretol s Milošom Kaštanom, Černákovým bývalým "parťákom". Každý z nich trval na svojej verzii.

07.02.2018 17:42
vypočúvanie, Pavol Rusko Foto: ,
Pavol Rusko (na snímke) sa v utorok na policajnom prezídiu stretol Milošom Kaštanom.
debata (89)

Vyšetrovanie sa začalo po tom, čo sa Černák priznal, že si uňho bývalý riaditeľ súkromnej televízie v roku 1997 objednal vraždu svojej spoločníčky Sylvie Volzovej. Rusko to popiera. Konfrontácie majú teraz odstrániť nezrovnalosti vo výpovediach a pomôcť tomu, aby si najmä prokurátor vytvoril názor na obvinených, v tomto prípade na Ruska, Černáka aj Kaštana.

„Prečo až po dvadsiatich rokoch, prečo odrazu?“ pripravoval si Rusko pred utorkovým vyšetrovacím úkonom otázku pre Kaštana. Pred novinármi opäť priznal, že sa na konci roku 1997 s Kaštanom a Černákom stretol v Banskej Bystrici, vraždu si však určite objednávať neprišiel.

Zopakoval, že dôvodom schôdzky bola, naopak, starosť o vlastný život. Kaštanovo tvrdenie, že mu odovzdal zálohu na prípravu Volzovej únosu, poprel. Podľa neho sa toto nikdy nestalo. Na policajné prezídium v Bratislave prišli aj obaja advokáti Mikuláša Černáka, ktorý si od roku 1997 odpykáva doživotie za násilné trestné činy a viacero vrážd.

Výrazné zladenie výpovedí sa podľa Ruskovho obhajcu Marka Paru nepodarilo dosiahnuť. „Práve to, či na naše otázky konfrontovaná osoba zareaguje, prípadne zareaguje averzne, nervózne, s pohľadom dole, hanblivo, to sú všetko momenty, ktoré nasvedčujú vyšetrovateľovi, ale najmä prokurátorovi, ako rozhodnúť, kto hovorí pravdu a na koho strane je spravodlivosť,“ myslí si Para, ktorému pri utorkovej konfrontácii chýbal prokurátor.

Rusko zdôraznil, že Kaštan sa zamotával do svojich vyjadrení a predchádzajúcich výpovedí. "Dokazoval, že lož má krátke nohy,“ poznamenal expolitik. Kaštan si podľa neho nepamätal, ako to bolo s fotografiou Volzovej, ktorú mu mal Rusko odovzdať. Nemal si pamätať ani, ako došlo na tému zálohy a ako sa mali prepisovať podiely, ktoré mal Rusko od Volzovej jej smrťou získať.

Pán Rusko obviňuje každého, že klame, tvrdí advokátka Matrtajová

Advokátka Miloša Kaštana, ktorý bol za vydieranie a dve objednávky vraždy odsúdený na štrnásťapolročný trest, bola z Ruskovej interpretácie prekvapená. „Asi som bola na nejakom inom úkone,“ reagovala Emília Matrtajová, podľa ktorej jej klient zotrval na svojich výpovediach. „Doslovne sa spýtal pána Ruska, ako je možné, že v tom čase zdravo zmýšľajúci človek vôbec išiel sám do Security 3, bez ochranky,“ opísala časť konfrontácie Matrtajová. Ruskove tvrdenia, že jej klient klame, odmietla. „Pán Rusko obviňuje každého, že klame,“ dodala.

„Takže sa vlastne ukazuje, že som si chcel za 20 miliónov kúpiť doživotnú vydierateľnosť zo strany podsvetia,“ doplnil po konfrontácii ironicky Rusko s tým, že to by musel byť psychicky chorý. „Pán Kaštan mu povedal, že asi bol, keď to urobil. A povedal mu, že pri nadutosti, nafúkanosti a namyslenosti, akú vtedy mal, to aj urobil,“ opísal priebeh stretnutia Černákov advokát František Polák a upozornil, že v trestnom spise sa nenachádza svedok, ktorý by potvrdzoval Ruskovu verziu.

Paru mrzí, že vyšetrovateľ zasahoval do odpovedí jeho klienta a že Ruskovi neumožnil klásť otázky, na ktoré by Kaštan mohol bezprostredne odpovedať. „Budem namietať tento postoj a musia sa vysporiadať s tým, či je zmysluplné a účelné zasahovať do týchto vyšetrovacích úkonov, ktoré hlavne v spontánnosti môžu byť neopakovateľné. Dôkazná hodnota sa môže stratiť,“ upozornil Para.

Exminister hospodárstva Pavol Rusko je obvinený z prípravy vraždy svojej vtedajšej spoločníčky v televízii Markíza Sylvie Volzovej. Objednať si ju mal v roku 1997 u bývalého šéfa banskobystrického podsvetia Mikuláša Černáka za 20 miliónov korún (cca 650-tisíc eur). Okrem nich dvoch sú v tomto prípade obvinení aj bývalý šéf bratislavských „sýkoriek“ Róbert Lališ prezývaný Kýbel a Černákov niekdajší spoločník Miloš Kaštan.

Chronológia udalostí okolo údajnej Ruskovej objednávky vraždy Volzovej

  • 23. októbra 2017 – Polícia zatkla exšéfa Markízy Pavla Ruska. Podozrivý je z toho, že si v roku 1997 v podsvetí objednal vraždu svojej vtedajšej spoločníčky Sylvie Volzovej.
  • 25. októbra 2017 – Vyšetrovateľ Ruska obvinil z objednávky vraždy. Stíhaný bude vo väzení. Hrozí mu 20 rokov.
  • 1. novembra 2017 – Ruskov ochrankár vo výpovedi pred vyšetrovateľom uviedol, že jeho šéf si pred 20 rokmi u mafiánskeho bosa Mikuláša Černáka objednal Volzovej vraždu.
  • 9. novembra 2017 – Rusko zostáva za mrežami. Súd čaká na potvrdenie o doručení uznesenia a sťažností.
  • 10. novembra 2017 – Vo veci vypovedal kontroverzný podnikateľ Marián Kočner. Uviedol, že v roku 1997 Sylviu Volzovú nepoznal.
  • 14. novembra 2017 – Na polícii vypovedala Volzová. Vyšetrovateľom na štvorhodinovom výsluchu potvrdila, že pokus o jej vraždu bol reálny.
Pavol Rusko po tom, ako súd rozhodol o jeho...
Pavol Rusko po tom, ako súd rozhodol o jeho...
+5Pavol Rusko po tom, ako súd rozhodol o jeho...
  • 21. novembra 2017 – Pavla Ruska prepustili po štyroch týždňoch z väzby.
  • 7. decembra 2017 – Ruska opäť vypočúvali na polícii. Po ukončení výsluchu sa vyjadril, že obvinenia jeho osoby sú založené na klamstve.
  • 18. decembra 2017 – Rusko podľa uznesenia súdu odovzdal fotografiu Volzovej, jej opis, adresu, informácie o jej zvykoch a mal vyplatiť aj zálohu vo výške 500-tisíc korún za jej likvidáciu.
  • 13. januára 2018 – Policajný vyšetrovateľ naplánoval medzi Ruskom a Černákom konfrontáciu.
  • 6. februára 2018 – V budove policajného prezídia v Bratislave prebehla konfrontácia medzi obvinenými Ruskom a Černákom.
  • 7. februára 2018 – Pavol Rusko je na polícii konfrontovaný s bývalým partnerom Mikuláša Černáka Milošom Kaštanom.
Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

89 debata chyba
Viac na túto tému: #Mikuláš Černák #Pavol Rusko #Miloš Kaštan