Český analytik: O F-16 presvedčila geopolitika

Slovenská armáda si pre historickú zákazku, nákup stíhačiek v hodnote takmer 1,6 miliardy eur vybrala amerického partnera. Podľa českého bezpečnostného analytika Lukáša Visingra bola pri rozhodovaní o nákupe stíhačiek podstatná geopolitika.

12.07.2018 10:00
Stíhačka F–16 Foto:
Stíhačka F–16.
debata (274)

„Politika v tomto rozhodnutí jednoznačne zapracovala a jej rola bola väčšia než obvykle. Slovensko vypočulo a pochopilo, čo povedal americký prezident Donald Trump na summite vo Varšave pred dvomi rokmi: Ak budete kupovať americké zbrane, budeme vám kryť chrbát, ak nie, neťahajte nás do toho,“ zhodnotil politický aspekt nákupu Visingr. Aj v materiáli ministerstva obrany sú Spojené štáty americké označené ako strategický partner, ktorý je kľúčový pre bezpečnosť Európy. Švédsko, považované za významného partnera v rámci EÚ, nie je súčasťou Severoatlantickej aliancie.

V prospech amerických lietadiel mali rozhodovať aj oveľa lepšie technické parametre. „Lietadlo JAS-39 C/D Gripen má v porovnaní s F-16 Block 70/72 menšiu nosnosť výzbroje, menšiu kapacitu paliva, kratší taktický dolet, nižšiu vytrvalosť vo vzduchu, nižšiu stúpavosť a výrazne nižšiu akceleráciu. V lietadle sa nachádza staršia avionika, ktorá už nespĺňa potreby súčasného a budúceho pôsobenia vo vzdušných operáciách,“ porovnalo technické parametre ministerstvo obrany. Ak keď ich ministerstvo považuje za jedny z najlepších stíhačiek súčasnosti, ponúkaný typ lietadla ešte nebol ani vyrobený a zatiaľ oň záujem prejavil iba arabský Bahrajn.

O vyššej technickej kvalite amerických stíhačiek sa všeobecne nepochybuje. Visingr si ale myslí, že Slovensko takéto lietadlá nepotrebuje, sú pre našu krajinu luxusom. „Po technologickej stránke je to naozaj skvelý stroj. Aj keď má výrazne vyššie prevádzkové náklady, je lepší, výrazne výkonnejší ako gripen. Nie je mi však úplne jasné, k čomu to má Slovensku slúžiť. Toto je lietadlo na úrovni regionálnej veľmoci. Pripadá mi to zvláštne,“ zhodnotil Visingr.

Naď: Najväčší problém je transparentnosť

Riaditeľ Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku Jaroslav Naď je presvedčený, že gripeny by boli pre Slovensko lepším riešením aj preto, že kým Američania sú prvé lietadlá schopní dodať najskôr o štyri roky, Švédi by to stihli do 20 mesiacov.

Naďa ale najviac teší, že Slovensko sa po rokoch konečne rozhodlo a nahradí staré a nefunkčné ruské migy. „Týmto rozhodnutím sme predĺžili pôsobenie ruských migov minimálne o päť rokov. Na druhej strane sa konečne urobilo nejaké rozhodnutie a to treba akceptovať,“ doplnil Naď, ktorý poukázal, že najväčší problém v tomto nákupe je málo transparentný proces výberu.

„Sprístupnenú analýzu ministerstva obrany nepovažujem ani za dôveryhodnú, ani dostatočne kvalitnú. Som presvedčený, že bola spracovaná s cieľom uprednostniť jedného z uchádzačov,“ mieni Naď.

274 debata chyba