Parlament sa k odvolávaniu Danka nedostal

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) nebude čeliť opozičnému pokusu o odvolanie z funkcie. Za program mimoriadnej schôdze totiž zahlasovalo len 64 poslancov zo 139 prítomných. Opozícia chcela Danka odvolať najmä pre kauzu jeho rigoróznej práce.

06.11.2018 09:20 , aktualizované: 17:45
danko Foto: ,
Andrej Danko
debata (251)

Schválenie programu nepodporil nikto z koalície. Proti boli poslanci Smer a SNS, väčšina členov Mosta-Híd sa zdržala. Proti boli aj nezaradení Peter Marček, Martina Šimkovičová a Rastislav Holúbek. Za program rokovania hlasovali poslanci SaS, OĽaNO, Sme rodina, ĽSNS aj zvyšní nezaradení.

Vyjadrenie predsedu parlamentu Andreja Danka k jeho rigoróznej práci nájdete TU.

Danko svoju rigoróznu prácu opäť zverejní

Video

Opozícia rektora UMB vyzvala na abdikáciu

Vládna koalícia sa zachovala ako banda zbabelcov, ktorí kryjú podvodníka. Po tom, čo koaliční poslanci neumožnili otvorenie mimoriadnej schôdze k odvolaniu Danka, to vyhlásila podpredsedníčka NR SR za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Lucia Ďuriš Nicholsonová. „Inak to neviem povedať. To sú tí chlapi, ktorí sa bijú do pŕs, ale keď ide o to, aby dali možnosť diskutovať, tak sú jednoducho strachom celí bez seba,“ povedala Ďuriš Nicholsonová.

Takisto upozornila na to, že pod rigoróznou prácou je podpísaný Juraj Danko, meno Andrej je len v nejakej poznámke. Takisto upozornila na to, že rektor Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici kandiduje v komunálnych voľbách a vyzvala ho, aby odstúpil.

Jarjabek vs. Maďarič o pokuse odvolávať Danka

Video

Budaj: Danko je podvodník

Richard Sulík z SaS v reakcii na hlasovanie v parlamente uviedol, že opozícia sa nevzdáva a v budúcnosti sa bude opätovne snažiť odvolať Andreja Danka. Šéfa NR SR označil Sulík za „hochštaplera“.

Líder Sme rodina Boris Kollár podotkol, že politik je v súčasnosti medzi ľuďmi nadávka. „Politik by mal byť vzorom písaných a nepísaných pravidiel. Ak ľudia vidia, že pravidlá nedodržiava politik, ako ich majú dodržiavať oni?“ pýtal sa.

Podľa Jána Budaja (OĽaNO) Andrej Danko premeškal šancu prísť a vysvetliť pochybnosti okolo jeho rigoróznej práce. „Opozícia neprestane žiadať túto prácu, kým sa vec nevyjasní. NR SR nemôže viesť podvodník,“ vyhlásil.

Danko mal čeliť odvolávaniu, lebo nevyhovel apelu SaS, aby do týždňa zverejnil svoju rigoróznu prácu, vďaka ktorej získal v roku 2000 titul JUDr. Podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) videla aj iný dôvod na odvolanie. Podľa nej sú to Dankove proruské ambície, ktoré sú v príkrom rozpore so zahraničnou politikou Slovenska. „Zároveň sa prihlásil k orbánovskej politike a volá po centralizácii moci. To je neprípustné,“ povedala Ďuriš Nicholsonová. Ďalšou príčinou, pre ktorú mal byť Danko odvolávaný, je, že šéf SNS podľa opozície účelovo bráni prijatiu Bezpečnostnej stratégie SR a Obrannej a Vojenskej stratégie SR v parlamente.

Šéf parlamentu v reakcii uviedol, že rozčúlenie nie je program. „A na ich výčitky ohľadom mojich zahraničných ciest zasa dodávam, že do Ruska budem chodiť, aj keby celá opozícia skočila do Dunaja,“ odkázal.

Blaha: Profesúra Radičovej je omnoho väčší problém

Profesúra Ivety Radičovej je podľa poslanca NR SR za Smer Ľuboša Blahu pre školstvo omnoho väčší problém ako rigorózna práca Danka, pretože ten v akademickom prostredí nepôsobí. Ako povedal Blaha, osobne ho oveľa viac ako Dankova rigorózna práca zaujíma to, ako sa dostala k titulu profesor Iveta Radičová, ktorá nenapísala žiadnu významnejšiu monografiu, pričom má byť ako profesorka výkladnou skriňou slovenskej vedy.

Podľa Blahu nie je nič smiešnejšie, ako keď Lucia Nicholsonová, ktorá ledva zmaturovala, niekomu vyčíta rigoróznu prácu. „Otázka je, či Nicholsonová vôbec vie, čo je to rigorózna práca. Ak opozícia vybrala túto osobu, aby komunikovala na tému rigoróznej práce, považujem to za výsmech parlamentu,“ vyhlásil Blaha.

Poslanci sa pokúsili odvolať Danka už aj vlani na jar. Vtedy však rovnako ako teraz neotvorili mimoriadnu schôdzu parlamentu, na ktorej chcela opozícia odvolávať predsedu NR SR Andreja Danka (SNS) za otváranie listových zásielok adresovaných poslancom. Schôdzu zvolal podpredseda NR SR Béla Bugár. V pléne bolo prítomných 131 poslancov, no program schôdze nepodporila nadpolovičná väčšina prítomných zákonodarcov. Za program hlasovalo iba 54 poslancov.

251 debata chyba
Viac na túto tému: #odvolávanie #mimoriadna schôdza #Andrej Danko