Kiska apeluje na poslancov: Vašou povinnosťou je zvoliť 18 kandidátov

Prezident Andrej Kiska v prejave v NR SR apeloval na poslancov, že výsledok hlasovania o ústavných sudcoch bude o ochote a schopnosti parlamentu konať v záujme Slovenska a zabezpečiť riadne fungovanie štátu. "Vašou ústavnou povinnosťou je zvoliť 18 kandidátov," povedal.

07.02.2019 10:17
Andrej Kiska, NR SR, parlament Foto: ,
Prezident SR Andrej Kiska počas vyhlásenia k Ústavnému súdu v Prezidentskom paláci.
debata (95)

Prezident zdôraznil, že parlament má dostatok kandidátov. „Pred sebou dnes budete mať mená 39 uchádzačov. Právnikov a právničky, ktorých odbornosť a morálny profil sme spolu s verejnosťou v uplynulých týždňoch starostlivo skúmali. Poznáme ich životopisy a motivácie, čítali a počuli sme o ich silných stránkach aj nedostatkoch. Som skutočne rád, že väčšina z nich sa rozhodla otvorene komunikovať svoje názory na významné právne a spoločenské otázky,“ zdôraznil.

Výsledok nadchádzajúceho hlasovania bude podľa prezidenta aj dôležitým signálom verejnosti, jasnou správou postoji poslancov k povinnosti obnoviť dôveru obyvateľov Slovenska v štát a v jeho politické vedenie.

Predseda NR SR Andrej Danko v reakcii na príhovor prezidenta uviedol, že aj v prípade, ak plénum nezvolí kompletný počet 18 kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR, pošle ho prezidentovi Andrejovi Kiskovi, aby z nich vymenoval polovicu za sudcov. „My sme povinní poslať zvolených kandidátov. Prosím Boha, nech ich máme 18 a nech prezident vyberie deväť,“ dodal Danko. (Ďalšie reakcie na príhovor Andreja Kisku čítajte v osobitnej správe.)

VIDEO: Lucia Berdisová z Ústavu štátu a práva SAV pre TV Pravda 24. 1. 2019 hovorí, že kľúčovou hodnotou je udržať funkčnosť Ústavného súdu.

Video

© Autorské práva vyhradené

95 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #voľba ústavných sudcov