Búrky: zatopené trate, domy, podjazdy

Vysušená krajina najmä na západnom a juhozápadnom Slovensku už dážď potrebovala. Od piatka večera sú však zrážky spojené s búrkovou činnosťou. Masy vody a silný nárazový vietor však nielen uľavili vysušenej pôde, ale narobili aj škody.

28.07.2019 19:30
Bratislava počasie dážď búrka doprava záplava Foto: ,
Na snímke zaplavená Gagarinova ulica po búrke a silnom daždi v Bratislave 27. júla 2019.
debata (6)

Búrky a všetky riziká, ktoré sú s nimi spojené, hrozia až do piatka. Ako vysvetlil klimatológ Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu v Bratislave, od juhu až juhovýchodu k nám prichádza tlaková níž a s ňou teplý a vlhký vzduch. Teploty pritom dosahujú aj tridsať stupňov, čo tiež podporuje vznik búrok.

Nad územím Slovenska sa vyzúrili najmä cez víkend, spojené boli s prívalmi dažďa a nárazovým vetrom. V sobotu na pol druhej hodiny bola prerušená železničná doprava medzi Trnavou a Bolerázom. Ako uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trnave Júlia Kedrová pre TASR, najhoršia bola situácia v obci Kátlovce, kde vyhlásili aj mimoriadny stav. Voda z kopca vytopila rodinné domy na jednom konci obce.

V Bratislave pre zaplavené ulice a prerušené dodávky elektrickej energie nepremávali električky a trolejbusy. Zatopené totiž boli viaceré ulice. Desiatky minút nejazdili električky od Železničnej stanice Nové Mesto smerom na Zlaté piesky, koľajová výhybka na Námestí SNP bola pod vodou, zatopená bola aj Gagarinova ulica a preto po nej nejazdili trolejbusy. Polícia pre niekoľko zatopených podjazdov musela presmerovávať aj automobilovú dopravu.

Hasiči zasahovali aj na ďalších miestach, pomáhali pri vytopených pivniciach, rodinných domoch, odstraňovali popadané stromy na cestách. Ako informovalo hasičské prezídium na sociálnej sieti, v sobotu len za päť hodín zasahovali na 60 miestach. V Trnavskom kraji mali 33 výjazdov, v Bratislavskom 18, v Nitrianskom 8, v Banskobystrickom, Košickom a Žilinskom zasahovali raz. Hasiči spresnili, že 44-krát odčerpávali vodu zo zatopených priestorov a cestných komunikácií, 16-krát odstraňovali popadané stromy.

V prvý víkendový deň najviac pršalo na západnom Slovensku. Ako uviedli meteorológovia na facebooku, na západe krajiny napršalo 20 až 50 mm, o niečo menej na Podunajskej nížine, na severe Záhoria a v Trenčianskom kraji. Približne v strede západného Slovenska v úzkom páse napršalo od 50 do 70 mm zrážok. Najviac namerali v Smoleniciach – až 92 mm.

Oveľa menej už pršalo na strednom a východnom Slovensku, zdokumentoval Slovenský hydrometeorologický ústav na sociálnej sieti.

Zo soboty na nedeľu búrková činnosť mierne ustúpila, podvečer však opäť z juhu prišli s južným prúdením ďalšie búrky. Na našu krajinu udreli večer. Dážď a búrky podľa meteorológov neustanú do konca pracovnej časti začínajúceho sa týždňa, mali by byť však už miernejšie.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #búrky