Hasiči v nedeľu večer zasahovali v súvislosti s búrkami 68-krát

Hasiči v súvislosti s búrkami boli v nedeľu (28. 7.) vo večerných hodinách vyslaní k 68 udalostiam. Zasahovali najmä pri odčerpávaní vody po prívalových dažďoch a pri odstraňovaní popadaných stromov, informovala Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

29.07.2019 07:57
Bratislava počasie dážď búrka doprava záplava Foto: ,
Na snímke zaplavená Gagarinova ulica po búrke a silnom daždi v Bratislave.
debata

Najčastejšie bola ich pomoc potrebná v Banskobystrickom kraji, kde pomáhali v 28 prípadoch. V Košickom kraji zasahovali na 16 miestach. „V Prešovskom kraji zasahovali pri ôsmich udalostiach, v Nitrianskom a Žilinskom kraji bola ich pomoc potrebná sedemkrát,“ konkretizovala Križanová.

Pri udalostiach spôsobených lokálnymi búrkami zasahovalo takmer 170 profesionálnych a dobrovoľných hasičov.

Hasiči v BBSK mali za 24 hodín v súvislosti s počasím 40 zásahov

Celkom 40 zásahov za uplynulých 24 hodín mali príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskobystrickom kraji v súvislosti s počasím, v ktorom dominovali búrky a silný vietor.

Ako uvádza Operačné stredisko Krajského riaditeľstva HaZZ v Banskej Bystrici, išlo prevažne o odstraňovanie spadnutých stromov zo štátnych ciest a miestnych komunikácií, odstraňovanie stromov ohrozujúcich rodinné domy, čerpanie vody zo zaplavenej štátnej cesty a odstraňovanie spadnutého stromu zo železničnej trate, do ktorého vrazila vlaková súprava.

V dôsledku uvedených udalostí došlo k zraneniu dvoch osôb. Išlo o úraz hlavy spôsobený pádom uvoľnenej plechovej krytiny z konštrukcie strechy na tribúne futbalového štadióna a zranenie rušňovodiča z dôvodu pádu stromu na železničnú trať a následného poškodenia čelného skla na rušni vlakovej súpravy.

Najviac zásahov mali hasiči v okresoch Poltár a Lučenec, zasahovali 12-krát, hasiči v okresoch Zvolen, Detva a Krupina zasahovali sedemkrát, rovnako aj hasiči v okresoch Žiar nad Hronom a Žarnovica. Hasiči z Banskej Bystrice boli v teréne päťkrát.

Celkovo zasahovalo 68 príslušníkov HaZZ a bolo nasadených 24 kusov hasičskej techniky.


VIDEO: Pozrite si videopredpoveď počasia TV Pravda s meteorologičkou Miriam Jarošovou na pondelok s výhľadom na nasledujúci týždeň.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #hasiči #búrka