Fico čelí trestným oznámeniam pre vyjadrenia o Mazurekovi, NAKA sa nimi zaoberá

Expremiér a predseda vládnej strany Smer Robert Fico čelí trestným oznámeniam pre video, na ktorom sa vyjadroval k odsúdeniu poslanca NR SR za Ľudovú stranu Naše Slovensko Milana Mazureka. Jedno z nich podal podpredseda mimoparlamentnej Občianskej konzervatívnej strany Juraj Petrovič. Vyjadreniami Lídra Smeru sa od štvrtka už zaoberá NAKA.

06.09.2019 11:02 , aktualizované: 12:13
debata (51)

TV Pravda: Pozrite si, čo si vyjadreniach lídra Smeru Roberta Fica o výrokoch odsúdeného Milana Mazureka z ĽSNS myslia Ján Budaj (OĽaNO), Anton Hrnko (SNS), Igor Matovič (OĽaNO), Béla Bugár (Most-Híd), Ondrej Dostál (SaS) a Dušan Jarjabek (Smer).

Video

„Dnes som na Okresnej prokuratúre v Rožňave podal trestné oznámenie, v ktorom žiadam, aby orgány činné v trestnom konaní preverili, či štvrtkové výroky Roberta Fica nenaplnili skutkovú podstatu trestného činu schvaľovania trestného činu," povedal Petrovič vo zverejnenom videu. Podľa Petroviča niekto, kto 12 rokov viedol krajinu a mal všetky možnosti, aby riešil problematiku vylúčených komunít, vrátane rómskych, nemá právo sa týmto spôsobom verejne vyjadrovať a mal by skončiť v politike.

Trestné oznámenie na Fica podal tiež pedagóg a aktivista Eduard Chmelár. „S pobúrením som prijal vyhlásenie predsedu Smeru Roberta Fica, ktorý sa verejne zastal právoplatne odsúdeného neonacistického politika Milana Mazureka za jeho hanlivé rasistické výroky. Som šokovaný, že jeden vrcholový politik, ktorý inak vraj zo zásady nekomentuje rozhodnutia súdov v najzávažnejších korupčných kauzách, cíti potrebu zľahčovať práve fašistické správanie. Tu niet žiadneho ospravedlnenia," napísal na sociálnej sieti. Doplnil, že paragraf 338, odsek 1 Trestného zákona deklaruje, že „kto verejne schvaľuje trestný čin alebo verejne vychvaľuje pre trestný čin jeho páchateľa, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok".

NAKA sa vyjadreniami Fica už zaoberá

„Národná kriminálna agentúra sa vyjadreniami od včera zaoberá, viac informácií zatiaľ nebudeme medializovať," vyjadril sa pre denník Pravda hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Ďalšie kritické hlasy

Tak ako Mazurek nemá nič spoločné s kresťanstvom, tak ani Fico nemá nič spoločné so sociálnou demokraciou," skonštatoval bývalý splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák z OĽaNO. Fico podľa neho poprel rozhodnutie Najvyššieho súdu SR a pridal sa na stranu tých, ktorí obdivujú Tisa a Hitlera. Pollák tiež uviedol, že dal vyjadrením facku bojovníkom Slovenského národného povstania.

Ku kritike sa pridala aj viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov SR Monika Uhlerová. Vyhlásila, že považuje za neprípustné, aby sa najvyšší predstaviteľ sociálnej demokracie na Slovensku takýmto spôsobom v právnom štáte postavil k rozsudku súdu a rasovým výrokom predstaviteľa politickej strany.

Podľa predsedu Smeru Roberta Fica Milan Mazurek z Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) povedal len to, čo si myslí takmer celý národ. Vo videu zverejnenom vo štvrtok na sociálnej sieti ďalej uviedol, že ak popravíte niekoho za pravdu, urobíte z neho národného hrdinu. Najvyšší súd SR v utorok potvrdil vinu Mazureka v kauze jeho výrokov na adresu Rómov. Prišiel aj o poslanecký mandát. Fico o svojich vyjadreniach dnes v relácii Ide o pravdu ešte povedal, že sa právoplatne odsúdeného exposlanca extrémistickej ĽS NS Milana Mazureka nezastal, ale chcel poukázať na pokrytectvo. „Mne ide o pokrytectvo. A to pokrytectvo je v tom, že keď sa bavíte v kuloároch, keď sedíte v rodine, keď sa bavíte s kýmkoľvek o rómskej otázke na Slovensku, že je to vážny sociálny problém, tak počúvate tie najradikálnejšie vyjadrenia. A potom sa zrazu zapne kamera, červené svetlo a ľudia stratia svoj zmysel pre odvahu a názory a sú pokryteckí,“ myslí si predseda Smeru, podľa ktorého takýto rozsudok iba dvihne preferencie extrémistov.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #ĽSNS #Milan Mazurek