Nahrávka Gorily je autentická. Pellegrini: Uvidíme, čo teraz bude robiť Mikloš

Potvrdenie autenticity nahrávky týkajúcej sa kauzy Gorila by malo pomôcť preukázať relevantné skutočnosti, ktoré budú viesť k trestnoprávnej dohre a určeniu konkrétnych vinníkov, nesúcich zodpovednosť. Pred piatkovým rokovaním vlády to uviedol štátny tajomník Ministerstva vnútra (MV) SR Rudolf Urbanovič. Predseda vlády Peter Pellegrini považuje kauzu za škandál SDKÚ. Premiér povedal, že ak aj bol predseda Smeru Robert Fico v konšpiračnom byte, v prepise podľa neho nie sú žiadne skutočnosti, ktoré by mu priťažovali.

27.09.2019 09:09 , aktualizované: 19:05
debata (896)

VIDEO Pellegrini: Autentická Gorila? Uvidíme, čo teraz bude robiť Mikloš

Video

Pellegrini po rokovaní vlády v piatok povedal aj to, že ak by sa potvrdila pravosť Gorily, mal by aj Miroslav Beblavý odísť z politického života, pretože bol v tom čase súčasťou vlády. „Ukazuje sa, že namiesto zmeny prináša Pellegrini do vedenia volebnej kampane len zatĺkanie hriechov pána Fica a útoky na novú opozíciu,“ reagoval Beblavý. (Čítajte viac: Fico môže pre kauzu Gorila pokojne spávať. Báť by sa mali iní, mieni Pellegrini)

Spis SIS známy ako Gorila spoznala verejnosť v decembri 2011. Vzniknúť mal ešte v roku 2006 a obsahoval prepisy odposluchov z konšpiračného bytu na Vazovovej ulici v Bratislave. V spise sa píše o rozsiahlej korupcii pri privatizácii za druhej Dzurindovej vlády, systéme legalizácie provízií, kupovaní poslancov Národnej rady a tiež o prepojení politikov a vysokých predstaviteľov štátnej správy s finančnou skupinou Penta. Po zverejnení na internete spôsobili tieto informácie dovtedy nevídané pouličné protesty. Na ich vyšetrenie bol zostavený špeciálny tím policajtov.

To, že nahrávku z Gorily, ktorú polícia našla v decembri 2018 v dome Mariana Kočnera, označili znalci za autentickú, potvrdil pre denník Sme odchádzajúci šéf vyšetrovacieho tímu Gorila Lukáš Kyselica. Nahrávka je dlhá možno aj desiatky hodín a obsahuje ešte viac informácií, než bolo vo zverejnenom spise z roku 2011. „Sú tam veci, ktoré s Gorilou sedia, potom sú v spise veci, ktoré sme na nahrávkach nepočuli. Takisto sme na nahrávke našli aj úplne nové veci,“ povedal pre denník Kyselica.

Kyselica je už druhým šéfom vyšetrovacieho tímu Gorila, ktorý odchádza. Zvažuje vstup do politiky, zrejme to bude OĽaNO. V decembri 2016 nahradil vo funkcii Marka Gajdoša, ktorý takisto odišiel z pozície na vlastnú žiadosť a momentálne šéfuje Mestskej polícii v Bratislave.

Za viac ako sedem rokov práce špeciálneho vyšetrovacieho tímu bolo začatých do 30 trestných stíhaní, z ktorých zhruba 18 bolo ukončených. Stále živých má byť ešte desať trestných konaní, v ktorých sú obvinení dvaja ľudia v súvislosti so spoločnosťou Bratislavská teplárenská.

„Tím Gorila má naďalej plnú podporu vedenia NAKA. Bude ďalej pokračovať vo vyšetrovaní pod novým vedúcim, ktorý zatiaľ nie je určený," reagovalo Prezídium Policajného zboru v júni, keď Kyselica podal žiadosť o uvoľnenie zo služobného pomeru príslušníka Policajného zboru.

Zvukové záznamy ako dôkaz pre súd

Metódu fonoskopickej analýzy, ktorú dal Kyselica urobiť, používa polícia napríklad pri zisťovaní falošných poplašných správ nahlasovaných cez telefón anonymnými oznamovateľmi. Je to kriminalisticko-technické skúmanie zvukovej nahrávky, pri ktorom ide o stotožnenie osoby na nahrávke pomocou základnej slovnej zásoby, charakteristiky jej hlasu a reči porovnávaním s iným záznamom reči toho istého človeka.

Dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského a odborník na kriminalistiku Eduard Burda vysvetľuje, že napriek rozhodnutiu Ústavného súdu o nezákonnosti odpočúvania môžu byť Kočnerove nahrávky za istých okolností použiteľné v ďalšom trestnom konaní aj pred súdom.

„Ak je nejaká nahrávka urobená štátnym orgánom nezákonne, je to chápané oveľa závažnejšie, ako keď to urobí súkromná osoba. Na dôkazy štátnych orgánov sa kladú oveľa vyššie nároky. Ak ale ide o súkromné nahrávky, takýto dôkaz sa nedá automaticky odmietnuť, aj keď jeho použiteľnosť v trestnom konaní je stále sporná. Staršia doktrína hovorí, že žiadny nezákonne získaný dôkaz nemôže byť použitý pred súdom. V dnešnej dobe sa to uplatňuje už skôr takým spôsobom, že nemôže byť použitý pred súdom ako jediný dôkaz, ale môže byť použitý – zdôrazňujem za určitých okolností – v súhre s ďalšími dôkazmi, kde o zákonnosti nie je pochybnosť,“ upozornil Burda.

Sedem rokov spolupracujeme, tvrdí Penta

Penta a Jaroslav Haščák celých sedem rokov spolupracujú pri vyšetrovaní a poskytujú plnú súčinnosť, reagoval hovorca investičnej skupiny Gabriel Tóth na vyjadrenia odchádzajúceho vyšetrovateľa tímu Gorila Lukáša Kyselicu. „Očakávame, že vyšetrovanie sa bude konať v súlade so zákonom. K samotnej kauze Gorila len zopakujem, že skupina Penta zverejnila podrobné stanovisko ku každej z transakcií, ktoré sú spomínané v zverejnených spisoch Gorila. Faktograficky je preto možné dokázať a vyvrátiť podozrenia, že by skupina Penta uskutočňovala svoje podnikanie na úkor verejného záujmu. Respektíve, že by získala v privatizačných konaniach akýkoľvek štátny majetok v rozpore so zákonom, či spôsobom, ktorý by bol nevýhodný pre štát," podotkol.

Hovorca Penty dodal, že sú presvedčení o tom, že svojim podnikaním nepripravili slovenského daňového poplatníka ani o jedno euro. „Vyšetrovací tím má už viac ako sedem rokov kapacity a zdroje na to, aby celú vec prešetril a oboznámil zákonným spôsobom aj verejnosť s výsledkami tohto šetrenia. Privítali by sme, keby aspoň v tých konaniach, ktoré sú uzavreté, došlo k zverejneniu čo najpodrobnejšej správy tak, aby sa s ňou mohla verejnosť oboznámiť," uzavrel Tóth. Penta nevidí dôvod bližšie komentovať akékoľvek materiály, o ktorých pôvode nič nevie a ktorých zákonnosť je veľmi pochybná.

Video: Štátny tajomník ministerstva vnútra Rudolf Urbanovič sa vyjadruje k potvrdeniu autenticity nahrávky Gorila.
Video

Čižnár odmieta účelovú manipuláciu

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa ostro ohradil voči tvrdeniu, že „nahrávku Trnka údajne spolu s Čižnárom púšťali aj Ficovi a jeho pobočníkovi Határovi, ktorý sa v Gorile takisto spomínal.“ Stanovisko poskytla hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Čižnár vo veci nahrávky z Gorily opakovane zdôraznil, že ňou nikdy nedisponoval a nikdy ju spoločne s bývalým generálnym prokurátorom nepúšťal. Vo svojej svedeckej výpovedi, ako aj na tlačovej besede zo dňa 7. februára 2019 vysvetlil, čo potvrdil aj samotný vyšetrovateľ Lukáš Kyselica, všetky okolnosti, ktoré sa tejto údajnej nahrávky týkali. V roku 2008 mu mal vtedajší generálny prokurátor Dobroslav Trnka pustiť krátku zvukovú sekvenciu, asi minútu a pol, v ktorej už nebohý Határ hovorí o sponzorstve pre stranu. Nič konkrétne viac nepočul. Keďže zvukový záznam bol veľmi krátky, bližšie obsah nahrávky nepoznal.

To, že údajne tento zvukový záznam má byť z „Gorily“ vyplynulo až nedávno, pri zaistení dôkazov počas domovej prehliadky u Mariana Kočnera, kde mala byť aj nahrávka, na ktorej o tom hovorí Trnka Kočnerovi. Z tohto dôvodu, sa generálny prokurátor Jaromír Čižnár rozhodol vypovedať pred vyšetrovateľom, uvádza sa v stanovisku.

Kauza Gorila

Kauza Gorila odštartovala v roku 2011, keď boli zverejnené utajené prepisy nahrávok odhaľujúcich korupciu. Špeciálny vyšetrovací tím na vyšetrovanie kauzy vznikol v roku 2012. Minulý rok získala polícia po ôsmich rokoch aj samotné nahrávky, nachádzali sa v trezore podnikateľa Mariana Kočnera.

Spis Gorila zachytáva údajné stretnutie predstaviteľa Penty Jaroslava Haščáka s rôznymi politikmi a ďalšími osobami v byte na Vazovovej ulici v Bratislave. Spis podľa médií na základe odposluchov vypracovala SIS. Z dokumentu vyplýva, že v byte sa dojednávali alebo aj priamo preberali úplatky. Podľa dokumentu sa tam Haščák stretával napríklad s vtedajšou členkou vedenia Fondu národného majetku Annou Bubeníkovú alebo s niekdajším ministrom hospodárstva Jirkom Malchárkom.

S Haščákom podľa uniknutých dokumentov v roku 2006 hovoril aj líder Smeru Robert Fico. Ten bol vtedy opozičným politikom a s Haščákom vraj debatoval aj o pomeroch v Smere. S finančníkom sa podľa nepotvrdených informácií opakovane stretol aj Ficov pobočník, jedna zo schôdzok sa mala uskutočniť po voľbách v roku 2006, po ktorých sa Fico prvýkrát stal premiérom.
(ČTK, Pravda)

Video: K odchodu šéfa vyšetrovacieho tímu kauzy Gorila Lukáša Kyselicu sa pre TV Pravda vyjadril exminister vnútra Daniel Lipšic. (Vysielané 30. 7. 2019)

Video

© Autorské práva vyhradené

896 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #Robert Fico #kauza Gorila