Trosky stíhačky MiG-29 previezli na leteckú základňu v Sliači

Trosky stíhacieho lietadla typu Mig-29, ktoré sa zrútilo v sobotu večer okolo 21:30 pri obci Nové Sady - časť Ceroviny, začali dnes prevážať na leteckú základňu Sliač.

30.09.2019 17:48 , aktualizované: 01.10.2019 21:34
debata (45)

Ako ďalej uviedol rezort obrany, trosky lietadla budú k dispozícii pre ďalšie skúmanie znalcov a vyšetrovanie. V pondelok dorazila na letisko v Sliači prvá časť trosiek stíhačky, v utorok prevoz pokračoval. Trosky budú uložené v hangároch a budú k dispozícii vyšetrovateľom – policajným aj vojenským.

Odvoz častí havarovaného stíhacieho lietadla MiG-29 z miesta pádu pri obci Nové Sady, časť Ceroviny, na leteckú základňu v Sliači.

Video

V utorok armáda pokračovala v prevážaní častí havarovnej stíhačky MiG 29 z miesta nehody pri obci Nové Sady do hangárov vojenského letiska Sliač.

Video

Pilot lietadla, 39-ročný J. K., sa pred pádom stíhačky stihol katapultovať a stroj nasmeroval do oblasti, kde jeho zrútenie narobilo čo najmenej škôd. Ten dopadol na miesto vzdialené asi desať kilometrov pri obci Podhorany a pomocou náhodného okoloidúceho, vraj rybára, si privolal lekársku pomoc. Pilota okamžite hospitalizovali v nemocnici v Nitre a v nedeľu popoludní ho v stabilizovanom stave previezli do nemocnice v Banskej Bystrici.

Zástupca náčelníka Generálneho štábu Miroslav Lorinc uviedol, že stíhačku viedol jeden z našich najskúsenejších pilotov, ktorý je zaradený do systému protivzdušnej a protiraketovej obrany NATO. „Je to pilot prvej triedy, má nalietaných 1 200 letových hodín na všetkých typoch lietadiel a takmer 630 letových hodín na tomto konkrétnom type lietadla MiG-29,“ dodal.

V hangároch vojenského letiska Sliač budú uskladnené trosky stíhačky MiG 29, ktorá sa v sobotu o 21.30 zrútila pri obci Nové Sady v nitrianskom okrese. (Redaktor: Eva Štenclová, Pravda)

Video

Polícia na sociálnej sieti krátko po nehode informovala, že „podľa prvotných informácií môže za nehodu nedostatok paliva – finálna príčina bude vyšetrovaná, ide zatiaľ o predbežnú informáciu. Pripomíname, že nedostatok paliva môže byť spôsobený aj poruchou“. Nedostatok paliva však nechcel potvrdil hlavný veliteľ Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko. „Čo sa týka všetkých okolností, ktoré zapríčinili nehodu, sú v rukách nezávislých vyšetrovacích orgánov. V tejto chvíli neviem nič vyvrátiť ani potvrdiť,“ uviedol v nedeľu.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #MiG-29 #Nové Sady