Fico v parlamente presadil odloženie desiatok návrhov. Opozícia hovorí o pošliapaní jej práv

Poslanci Národnej rady (NR) SR nebudú rokovať o viac ako polovici návrhov zákonov, ktoré boli predložené na rokovanie 53. schôdze parlamentu. Ide o poslanecké návrhy, ktoré sú väčšinou v prvom čítaní. Rozhodlo o tom plénum hlasovaním na návrh poslanca Roberta Fica (Smer). 53. schôdzu parlamentu v utorok otvoril podpredseda NR SR Béla Bugár (Most-Híd).

26.11.2019 13:01 , aktualizované: 18:11

VIDEO: Pozrite si, aká slovná prestrelka bola v parlamente k bodom programu medzi opozíciou a koalíciu, ktorej hlavnými aktérmi boli Robert Fico a zástupcovia opozície.

Video

Súčasne s nimi odsunuli aj rokovanie o návrhu bezpečnostnej a obrannej stratégie SR. Fico návrh zdôvodnil tým, aby bol dostatok času na rokovanie o štátnom rozpočte a s ním súvisiacich zákonov.

Krátko nato, nebol na čas parlament uznášaniaschopný, v sále nebolo potrebných 76 poslancov. Opoziční poslanci na spoločnej tlačovej konferencii oznámili, že po odsunutí jej návrhov začne zbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze. Informovala o tom poslankyňa Jana Cigániková (SaS) na spoločnej tlačovej konferencii predstaviteľov opozície.

„Nedovolia nám pracovať. Chceme podávať návrhy, a dobré návrhy zákonov. Mohli sme veľa vecí zmeniť aj na tejto schôdzi,“ skonštatovala Cigániková. Poukázala na to, že opozícia bola rozhodnutá hlasovať za viaceré z odsunutých návrhov, ktoré boli podľa jej slov dobrými návrhmi.

Líder OĽaNO Igor Matovič odsunutie návrhov zákonov označil za pošliapanie jej základných demokratických práv. „Tento útok na naše základné ústavné práva, keď reprezentujeme našich voličov a občanov SR, je bezprecedentný,“ podotkol líder hnutia OĽaNO Igor Matovič.

Skonštatoval, že poslanci sú platení a aj volení na to, aby predkladali návrhy zákonov, ktoré majú pomôcť občanom. Líder OĽaNO si myslí, že poslanci by dokázali vytvoriť priestor na aktuálnej schôdzi na dostatočné prerokovanie návrhu rozpočtu verejnej správy na ďalší rok aj bez presunutia týchto bodov. Matovič zároveň avizoval, že ak im koalícia odmietne otvoriť mimoriadnu schôdzu na prerokovanie ich predložených návrhov, budú iniciovať odvolanie premiéra Petra Pellegriniho (Smer).

Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský v konaní koalície nevidí logiku. Tvrdí, že koalícii sa o návrhoch opozície jednoducho nechcelo rokovať. Poukázal na to, že koalícia má stále väčšinu v pléne, preto mohla opozičné návrhy jednoducho odmietnuť pri hlasovaní.

Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý podotkol, že NR SR má v zmysle rokovacieho poriadku rokovať o predložených návrhoch. „Také niečo, že už nebude schôdza, o tom nerozhoduje predseda parlamentu Andrej Danko (SNS), o tom rozhodujú poslanci,“ skonštatoval s tým, že stačí 30 podpisov poslancov, aby mohli iniciovať zvolanie schôdze.

Fico: Presun návrhov zákonov je v súlade s ústavou i dohodou v koalícii

Presunutie desiatok návrhov zákonov z aktuálnej schôdze parlamentu na ďalšiu schôdzu je podľa Roberta Fica v súlade s Ústavou SR aj rokovacím poriadkom parlamentu. Povedal to na utorkovom tlačovom brífingu. O tom, že o návrhoch, ktoré sú v prvom čítaní, sa nebude rokovať, sa podľa Fica dohodli lídri na koaličnej rade.

„Platí zásada, že ak sú na konci volebného obdobia predložené zákony, ktoré nie je možné dorokovať, tak o týchto zákonoch sa nemôže rokovať,“ povedal Fico novinárom s tým, že opozícia síce tvrdila, že presunutie návrhov je protiústavné, ale nevedela povedať, v čom.

Podľa Fica chcú poslanci opozície zneužiť parlament na predvolebnú kampaň, lebo vedia, že ich zákony sa nedajú dorokovať. Šéf Smeru uviedol, že aktuálna schôdza je poslednou v tomto volebnom období, ak bude ďalšia schôdza, má sa podľa neho napríklad týkať vrátených zákonov či návrhov v skrátenom legislatívnom konaní.

Dodal tiež, že premiér Peter Pellegrini (Smer) ho informoval, že v zrýchlenom režime napríklad predloží avizovaný legislatívny návrh na očistenie justície. „Nemáme žiadny dôvod dovoliť opozícii, aby si z NR SR robili predvolebný míting,“ reagoval Fico na návrh opozície, ktorá chce iniciovať mimoriadnu schôdzu parlamentu, na ktorej by sa presunuté návrhy prerokovali. Ak takýto návrh príde, Smer ho podľa Fica nepodporí.

Analytik Ján Baránek hovorí o politickom marketingu na oboch stranách

Politický analytik Ján Baránek poukázal na to, že opozícia chcela využiť čas poslednej schôdze na prezentovanie sa pred voličmi, čo Fico prekukol. „Aj hľadiska opozície, aj koalície sa ich celé správanie deje rámci politického marketingu. Fico to urobil preto, aby opozícii neumožnil pred voľbami takýmto spôsobom sa prezentovať. Išlo určite o účelové hlasovanie zo strany koalície, ale nie nedemokratické,“ zhodnotil Baránek. Otázne však podľa neho je, či to bolo vhodné z pohľadu politickej kultúry a záujmov voličov. „Je reálne, že by sa zákony v prvom čítaní nestihli prerokovať, zostali by na novom parlamente, kde už môžu byť inak vyskladané sily, z tohto by som preto na mieste opozície tragédiu nerobil,“ dodal analytik.

Diskusia k návrhu štátneho rozpočtu

Diskusia k návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok začne v piatok (29. 11.) od deviatej hodiny ráno. Dohodli sa na tom poslanci na grémiu ešte pred začiatkom 53. schôdze Národnej rady SR. Zákon roka počíta v roku 2020 s deficitom 0,49 % hrubého domáceho produktu (HDP). Parlament bude však ešte predtým rokovať aj o zvýšení bankového odvodu od budúceho roka, pričom návrh má prerokovať v skrátenom režime.

Návrh rozpočtu verejnej správy na budúci rok schválila vláda 14. októbra, Slovensku sa podľa neho v tomto roku nepodarí dosiahnuť vyrovnané hospodárenie. Deficit verejných financií by mal byť 0,68 % HDP v tomto roku, v budúcom roku by mal schodok klesnúť na úroveň 0,49 % HDP.

Vyrovnané hospodárenie by malo byť od roku 2021. Hrubý dlh verejnej správy by však mal klesať. V tomto roku by mal dosiahnuť 47,9 % HDP a dostane sa tak pod dolné sankčné pásmo. Návrh rozpočtu predpokladá, že hrubý dlh bude klesať o ďalších 3,1 percentuálneho bodu (p. b.) HDP. Na konci horizontu tak rozpočet očakáva hrubý dlh na úrovni 44,8 % HDP.

Rezort financií už pripravil aj zmeny v rozpočte, schválil ich v pondelok (25. 11.) parlamentný finančný výbor. Upravujú sa príjmy aj výdavky, niektorým kapitolám ako ministerstvu práce, či pôdohospodárstva vzrastú výdavky.

Ministerstvo zároveň upustilo od zámeru zvýšiť spotrebnú daň pri tabaku. Šéf rezortu Ladislav Kamenický (Smer) sa zároveň vyjadril, že by bolo dobré, ak parlament rozpočet schváli a vyhne sa tak rozpočtovému provizóriu. Výrady k zákonu roka totiž má opozícia, koaličná SNS sa vyjadrila, že rozpočet podporí, aj keď s výhradami.

Okrem návrhu štátneho rozpočtu predložilo ministerstvo financií aj návrh na skrátené legislatívne konanie o osobitnom odvode vybraných finančných inštitúcií, ktorý sa má zdvojnásobiť na 0,4 % a má platiť naďalej.

V rámci schvaľovania programu schôdze poslanec Marián Viskupič (SaS) neuspel s návrhom, aby mohol vystúpiť k návrhu rozpočtu verejnej správy predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ivan Šramko. Parlament taktiež odmietol návrh Igora Matoviča (OĽaNO), aby rezort dopravy predložil informácie o výkupe pozemkov pod budovaným obchvatom Bratislavy a rýchlostnej cesty R7.

Plénum zamietlo aj ďalší procedurálny návrh Jána Marosza (OĽaNO), aby rezort dopravy zverejnil informácie o príprave súťaže na dodávateľa nového mýtneho systému a taktiež zverejnil zmluvu s mýtnou firmou Skytoll.

Naopak, s procedurálnym návrhom uspel Dušan Muňko (Smer-SD), aby Národná banka Slovenska uskutočnila hĺbkový audit druhého a tretieho piliera a predložila ho do šiestich mesiacov do parlamentu. Očakáva sa, že by malo ísť po poslednú schôdzu v siedmom volebnom období, čo bude závisieť aj od vývoja rokovania o konkrétnych bodoch programu.

Kalavská nemá Ficovu podporu

Reforma nemocníc, ktorú do parlamentu predložila ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nom. Smeru), má neistý osud. Stále totiž nemá oporu v poslaneckom klube Smeru. Hlasovať sa o nej bude budúci utorok. „Uvidíme, čo prinesie schôdza, rada by som došla na koniec tejto tortúry,“ konštatovala na začiatku včerajšej parlamentnej schôdze ministerka Kalavská. Dodala, že ak zdravotnícke zákony prejdú, je pripravená bojovať aj o januárové stretnutie parlamentu, aby sa zmeny dotiahli do konečnej podoby. Kalavská pôvodne chcela, aby Národná rada o jej návrhoch hlasovala včera, poslanci sa však rozhodli inak.

„Budeme ešte o ňom rokovať na ďalšom klube strany, v programe je to zaradené, všetko je na dobrej ceste,“ reagoval po včerajšom rannom rokovaní poslaneckého klubu Smer premiér Peter Pellegrini.

Šanca, že za reformu bude Smer hlasovať, je zatiaľ nízka. Šéf strany Robert Fico naďalej trvá na tom, že zmena prinesie len rušenie nemocníc. „Nechceme dva mesiace pred parlamentnými voľbami hrubú politickú chybu,“ vyhlásil Fico s tým, že klub sa bude touto témou ešte raz zaoberať. „Pani ministerka by si mala uvedomiť, že nemá patent na rozum. A že poslanci Národnej rady nie sú jej sluhami a že nebudeme robiť, čo si pani ministerka len tak zaumieni,“ povedal Fico o nominantke vlastnej strany.

Minulý mesiac Kalavská legislatívu stiahla z parlamentu pre nedostatočnú podporu. Odvtedy absolvovala kolo rokovaní so všetkými politickými stranami. Zároveň poslancom poslala list a brožúrku, kde vysvetľovala princípy, zámer a dôležitosť reformy nemocníc. Varovala, že ak zákon neprejde, situácia v zdravotníctve sa bude zhoršovať. „Štát sa dnes musí pozerať na to, ako si súkromný investor vyberá to, čo mu vyhovuje, vyberá hrozienka a ostatné necháva štátu, čo sa mi nepáči,“ mieni Kalavská. Pripomenula, že zmena neprinesie žiadne zatváranie nemocníc.

chyba
Viac na túto tému: #poslanci #NR SR