Slovensko má novú vládu

Vládnu zodpovednosť na Slovensku prevzala do rúk štvorkoalícia OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí. Prezidentka SR Zuzana Čaputová v sobotu v Prezidentskom paláci vymenovala vládu Igora Matoviča (OĽaNO). V Národnej rade (NR) SR získali ústavnú väčšinu. Predsedovia OĽaNO, Sme rodina, SaS Igor Matovič, Boris Kollár, Richard Sulík a podpredsedníčka Za ľudí Veronika Remišová ešte predtým podpísali na Bratislavskom hrade koaličnú dohodu.

21.03.2020 09:00 , aktualizované: 15:34
debata (1890)

Vláda Igora Matoviča (OĽaNO) nepreberá iba moc, ale najmä zodpovednosť, vyhlásila prezidentka Čaputová po tom, ako vymenovala nový kabinet. Slovensko podľa jej slov potrebuje zodpovednú a slušnú vládu, hodnotovo silných lídrov a štátnikov. V súvislosti so šírením koronavírusu hovorila aj o potrebe ochrániť čo najviac životov. Prezidentka zdôraznila aj to, že vláda má slúžiť aj menšinám.

Video: Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala novú vládu Igora Matoviča.

Video

„Doba a situácia je natoľko vážna, že dnes si inú vládu ako ústavne konajúcu, poctivú, pracovitú, obetavú, odvážnu, rozhodnú a zodpovednú dovoliť nemôžeme. To, že svoje povinnosti budete plniť v záujme občanov, je vašou svätou povinnosťou, lebo práve od vás do značnej miery závisí, ako prejde Slovenská republika svojou ťažkou skúškou,“ povedala prezidentka.

Video: Deň fotografovania. Ďalšia fotoseansa s novou vládou.

Video

Hlava štátu zdôraznila, že členovia novej vlády preberajú zodpovednosť. Každé zlyhanie podľa jej slov môže ohroziť „to základné, čo nám všetkým dáva šancu, aby sme situáciu zvládli“. Za nevyhnutné považuje aj to, aby vláda konala ako organizované, súdržné a súcitné spoločenstvo, v ktorom budú všetci chcieť prispieť k spoločnému úspechu.

„V čase, ktorý je pred nami, bude dôležité líderstvo. Naša krajina potrebuje silných a hodnotovo pevných lídrov spomedzi štátnikov, ale aj spomedzi všetkých profesií, ktoré môžu byť teraz nápomocné. S plným vedomím zodpovednosti musíme krajinu previesť týmto ťažkým obdobím,“ podotkla prezidentka.

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) sľúbil prezidentke Zuzane Čaputovej, že jeho kabinet bude vládnuť otvorene, neodtrhne sa od života ľudí, a že to bude kabinet, ktorý bude vládnuť s ľuďmi a pre ľudí. V prejave spomenul aj priority vlády a pandémiu koronavírusu. Ako liek naň označil spolupatričnosť, zodpovednosť a odhodlanie všetkých ľudí, ktorým na Slovensku skutočne záleží.

Matovič si už prevzal od svojho predchodcu Petra Pellegriniho (Smer) Úrad vlády SR. Pellegrini zaželal Matovičovi a jeho vláde veľa síl a povedal, že je pripravený mu pomôcť, ak bude potrebovať.

Video: Peter Pellegrini oficiálne odovzdal Úrad vlády SR novovymenovanému predsedovi vlády Matovičovi (začiatok od 17:43).

Matovič má do 13. apríla predložiť na rokovanie vlády návrh programového vyhlásenia vlády SR. Vyplýva to z materiálu, ktorý v sobotu schválil vládny kabinet na svojom prvom zasadnutí. Členovia vlády majú zároveň do 3. apríla predložiť svoje návrhy programového vyhlásenia, z ktorých bude vypracovaný konečný návrh. Podľa Ústavy SR je vláda povinná do 30 dní po svojom vymenovaní predstúpiť pred Národnú radu SR, predložiť jej svoj program a požiadať ju o vyslovenie dôvery.

Vláda si na prvom zasadnutí má tiež vypočuť informácie od vybraných členov krízového štábu v súvislosti s epidémiou koronavírusu. Po rokovaní kabinetu si majú noví ministri prevziať svoje rezorty od predchodcov.

Noví štátni tajomníci

Vláda SR na svojom prvom zasadnutí vymenovala do funkcie nových štátnych tajomníkov v rámci jednotlivých ministerstiev. Zo schválených materiálov vyplýva, že štátnymi tajomníkmi Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR budú Jozef Mihál a Soňa Gaborčáková.

Vláda vymenovala do funkcie štátneho tajomníka Ministerstva spravodlivosti SR Michala Luciaka. Monika Filipová, Ľudovít Paulis a Ivan Husár budú štátnymi tajomníkmi Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Husár sa stal štátnym tajomníkom rezortu pre oblasť športu.

Štátnym tajomníkom Ministerstva vnútra SR bude Lukáš Kyselica. Štátnymi tajomníkmi Ministerstva hospodárstva SR budú Ján Oravec a Karol Galek. Vláda tiež vymenovala Martina Klusa za štátneho tajomníka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Do funkcie štátneho tajomníka Ministerstva obrany SR vláda vymenovala Mariana Majera.

Novým vedúcim Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu (ÚPVII) bude Roman Krpelan (Za ľudí). Vo funkcii nahradí Patrika Krauspeho. Rozhodla o tom nová vláda na svojom prvom rokovaní.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR povedie dočasne predseda SaS a súčasne minister hospodárstva Richard Sulík, ktorý je aj prvým podpredsedom vlády. Štátnym tajomníkom má byť Martin Klus z SaS. Potvrdil to Ivan Korčok, ktorý rezort diplomacie preberie po návrate na Slovensko a po absolvovaní povinnej karantény.

Podpis koaličnej dohody

OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí podpísali koaličnú dohodu, ktorou budú chcieť naplniť svoje predvolebné sľuby. Aby urobili zo Slovenska krajinu, na ktorú budú poctiví ľudia hrdí a v ktorej budú chcieť poctiví ľudia žiť, vyhlásil Matovič po podpise dohody. Celý obsah koaličnej zmluvy bude podľa nastupujúceho premiéra zverejnený v priebehu budúceho týždňa. Na tlačovej konferencii hovoril Matovič aj o zodpovednosti a bremene v podobe pandémie koronavírusu.

Video: Brífing predstaviteľov štvorkoalície po podpísaní koaličnej dohody.

Video

Koalícia OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí mieni ukázať národu, že sa krajina dá spravovať slušne aj odborne. Uviedol to predseda SaS Richard Sulík po podpise koaličnej dohody. Podpis dohody je podľa neho začiatok kvalitnej a výdatnej spolupráce.

Video: Slávnostný akt podpisu koaličnej dohody.

Video

„Ideme do toho s plnou zodpovednosťou a vedomím, že nemôžeme zlyhať. Myslím, že sme vyskladali veľmi dobrý tím,“ vyhlásil nedávno Matovič. „Korupcia je rakovina našej spoločnosti, preto máme rezorty, ktoré majú priamy dosah a zabezpečia, aby Slovensko bolo krajinou s nulovou toleranciou korupcie. To je alfa a omega,“ zdôraznil.

Kto je kto v Matovičovej vláde

Igor Matovič (OĽaNO), premiér

Z opozičného politika sa stáva premiér v časoch, keď Slovensko bojuje s krízou vyvolanou koronavírusom.

Tri najväčšie výzvy:

  1. Vyrovnať sa s koronavírusom
  2. Prekonať ekonomickú krízu
  3. Zvýšiť dôveru v štát
ZLOŽENIE NOVEJ VLÁDY – kliknite na meno a prečítajte si krátky životopis a výzvy, ktoré ho čakajú
OĽaNO
Igor Matovič premiér
Eduard Heger minister financií tieňový minister financií OĽaNO, pracoval v rôznych firmách
Jaroslav Naď minister obrany analytik v oblasti obrany a bezpečnosti
Roman Mikulec minister vnútra bývalý vojenský spravodajca
Marek Krajčí minister zdravotníctva detský kardiológ
Natália Milanová ministerka kultúry učiteľka dejepisu, dablérka hercov
Ján Budaj minister životného prostredia jeden z lídrov Nežnej revolúcie
Ján Mičovský minister pôdohospodárstva lesník, ochranár, aktivista
Sme rodina
Andrej Doležal minister dopravy webový dizajnér, učiteľ, ale aj zamestnanec televízie
Milan Krajniak minister sociálnych vecí bývalý člen prezídia Fondu národného majetku SR, bývalý Lipšicov poradca
Štefan Holý vicepremiér pre legislatívu a strategické plánovanie právnik, ktorý v minulosti manažoval niekoľko veľkých investičných projektov
SaS
Richard Sulík vicepremiér pre ekonomiku a minister hospodárstva ekonóm, zakladateľ strany Sloboda a Solidarita, niekdajší predseda NR SR
Ivan Korčok minister zahraničných vecí diplomat, veľvyslanec USA, bývalý štátny tajomník
Branislav Gröhling minister školstva desať rokov podnikal v oblasti vizáže a maskérstva
Za ľudí
Veronika Remišová vicepremiérka pre investície a regionálny rozvoj vyštudovala Vysokú školu múzických umení, absolvovala tiež parížsku Sorbonnu
Mária Kolíková ministerka spravodlivosti od roku 2003 je advokátkou, bývalá štátna tajomníčka

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Zuzana Čaputová #nová vláda