Remdesivir ako liek na COVID-19 v prvej klinickej štúdii neuspel

Experimentálny liek na koronavírus SARS-CoV-2 remdesivir neuspel v prvej randomizovanej klinickej štúdii, informoval vo štvrtok denník Financial Times. Denník vo svojom článku citoval dokumentáciu, ktorá nedopatrením unikla z prostredia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

23.04.2020 06:00 , aktualizované: 23:19
debata (99)

22:06 Turecko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín 115 nových úmrtí v dôsledku nákazy novým typom koronavírusu. Ochoreniu COVID-19 tak celkovo podľahlo 2491 ľudí a infikovaných je 101 790 osôb, uviedla agentúra Anadolu s odvolaním sa na príspevok tureckého ministra zdravotníctva Fahrettina Kocu na sociálnej sieti Twitter.

22:02 Česká vláda ruší s platnosťou od piatku 24. apríla zákaz voľného pohybu osôb. Oznámil to vo štvrtok minister zdravotníctva ČR Adam Vojtěch, ktorého vyjadrenie sprostredkoval spravodajský server Novinky.cz. Ľudia sa na verejnosti budú môcť zhromažďovať v skupinách do 10 osôb.

Zrušenie zákazu voľného pohybu osôb, ktoré na území Českej republiky vstúpi do platnosti od piatku 24. apríla, zahŕňa aj opätovné umožnenie cestovania za hranice krajiny. Povedal to vo štvrtok český minister zdravotníctva Adam Vojtěch

21:30 Experimentálny liek na koronavírus SARS-CoV-2 remdesivir neuspel v prvej randomizovanej klinickej štúdii, informoval vo štvrtok denník Financial Times (FT). Denník vo svojom článku citoval dokumentáciu, ktorá nedopatrením unikla z prostredia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Štúdia, ktorá sa uskutočnila v Číne, ukázala, že antivírusový preparát remdesivir po podaní nezlepšil stav pacientov, ani neznížil prítomnosť patogénu v ich krvi.

Vedci pracovali so vzorkou 237 pacientov, pričom liek v rámci randomizácie (náhodného výberu) podali 158 spomedzi nich. Ich stav následne porovnávali so zvyšnými 79 chorými. V článku FT sa tiež píše, že liek má u niektorých pacientov významné vedľajšie účinky, čo viedlo k stiahnutiu 18 pacientov zo štúdie.

21:29 Výskumníci vo Švajčiarsku začali vo štvrtok odoberať vzorky krvi a robiť rozhovory s ľuďmi naprieč krajinou, aby tak zistili, aká časť obyvateľstva má v tele protilátky proti novému koronavírusu, a do akej miery sú voči nákaze imúnni. Informovala o tom agentúra AFP.

19:56 Taliansko vo štvrtok oznámilo 464 nových úmrtí na koronavírus, čo je o 27 viac než v stredu. Celkový počet obetí choroby COVID-19 tak v tejto krajine dosiahol 25 549, informuje agentúra APA s odvolaním sa na údaje civilnej ochrany. Počet ľudí, ktorí sú momentálne infikovaní koronavírusom SARS-CoV-2, sa za uplynulých 24 hodín znížil zo 107 699 na 106 848. V ne­mocniciach je 22 871 osôb s príznakmi ochorenia COVID-19, z nich je 2267 hospitali­zovaných na jednotkách intenzívnej starostlivosti, čo je v porovnaní s predchádzajúcim dňom o 117 menej. Tento údaj klesá devätnásty deň po sebe.

18:59 Chorvátsko chce začať postupne uvoľňovať obmedzenia v boji proti pandémii nového koronavírusu, ktoré zaviedlo v marci. Od budúceho pondelka bude môcť opäť otvoriť svoje prevádzky väčšina obchodov v krajine a znova začne fungovať aj mestská hromadná doprava. Informoval o tom vo štvrtok chorvátsky premiér Andrej Plenkovič, píše agentúra APA.

18:38 V talianskom regióne Lombardsko sa vo štvrtok začalo s testovaním na protilátky proti chorobe COVID-19 spôsobovanej koronavírusom SARS-CoV-2. Cieľom je získať informácie o kolektívnej imunite obyvateľstva, čo úradom pomôže pri uvoľňovaní krízového režimu a opätovnom spúšťaní ekonomiky, informovala agentúra AFP. Úrady v Lombardsku, ktoré epidémia zasiahla najviac spomedzi všetkých talianskych regiónov, sa domnievajú, že informácie o miere premorenosti populácie koronavírusom, získané z výsledkov krvných testov, by tomuto prosperujúcemu priemyselnému regiónu mohli pomôcť vrátiť sa k obvyklému životu rýchlejšie a bezpečnejšie.

18:20 Zariadenie pre seniorov Náruč v Prešove má už k dispozícii výsledky testov na ochorenie COVID-19, ktoré robili zamestnancom. Všetkých 78 testov bolo negatívnych. TASR o tom informoval hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek.

18:15 Na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) v Belgicku bolo vo štvrtok prvýkrát od 30. marca menej ako 1000 pacientov. Uviedla to agentúra Belga s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva. So zdravotnými komplikáciami súvisiacimi s ochorením COVID-19, ktoré vírus spôsobuje, sa momentálne nachádza na lôžkach intenzívnej starostlivosti 993 pacientov, čo je o 27 menej ako v stredu. Z nich 703 dýcha pomocou respirátorov. Celkovo je v nemocniciach hospitalizovaných 4527 osôb s týmto ochorením, o 238 menej ako v stredu.

18:09 Počet prípadov nákazy koronavírusom v Kanade presiahol hranicu 40-tisíc. Za posledných 24 hodín ich pribudlo 1892, čo je nárast oproti strede, kedy krajina s bezmála 38 miliónmi obyvateľov hlásila vyše 1500 novo infikovaných. S ochorením Covid-19 už v Kanade zomrelo 2028 ľudí, z toho 157 za posledný deň. S odvolaním sa na zdravotnícke úrady o tom dnes informovala agentúra Reuters.

17:19 V Nemocnici s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach potvrdili do stredy koronavírus u 16 zamestnancov. Nemocnica o tom informuje na sociálnej sieti.

17:03 Bavorský premiér Markus Söder vo štvrtok vyhlásil, že by podporil povinné očkovanie proti koronavírusu SARS-CoV-2 v rámci celého Nemecka. Informoval o tom denník Die Welt.

„Voči povinnému očkovaniu by som bol veľmi otvorený,“ povedal Söder po stretnutí s predsedom vlády Bádensko-Württemberska Winfriedom Kretschmannom v Ulme. Dovtedy, kým nebude vyvinutá vakcína, nebude možné zmierniť ani zavedené obmedzenia bez toho, aby v platnosti zostali isté opatrenia, ako napríklad nosenie ochranných rúšok, dodal predseda bavorskej Kresťanskosociálnej únie (CSU).

16:53 Koronavírusu SARS-CoV-2 podľahlo v Británii podľa najnovšej analýzy týždenníka Financial Times, ktorý pracoval s údajmi štatistického úradu ONS, možno až 41 000 osôb. Počet obetí nákazy by tak už teraz dvojnásobne presiahol úroveň, ktorú britská vláda stanovila ako „dobrý výsledok“ pandémie. Informoval o tom vo štvrtok britský denník The Independent.

16:48 V britských nemocniciach zomrelo ďalších 616 pacientov s koronavírusom, čo je o takmer 150 úmrtí menej, než predchádzajúci deň. Celkom hlási Británia od začiatku epidémie 18 738 obetí. Informovalo o tom dnes ministerstvo zdravotníctva. V Británii dnes pribudlo 4583 nových prípadov infekcie.

16:15 Úrady v talianskom meste Miláno začali vo štvrtok pochovávať desiatky obetí ochorenia Covid-19, ku ktorým sa neprihlásili žiadni príbuzní. Miláno je metropolou Lombardska, najviac postihnutého regiónu krajiny. Ochoreniu tu podľahlo už takmer 13-tisíc ľudí, čo je viac než polovica všetkých talianskych úmrtí, informuje tlačová agentúra AFP.

15:58 Život sa pravdepodobne nevráti do normálu ešte ani vtedy, keď budú zrušené tie najprísnejšie obmedzenia v boji proti koronavírusu SARS-CoV-2. Vyhlásila to vo štvrtok škótska premiérka Nicola Sturgeonová s tým, že sociálny odstup bude potrebné dodržiavať možno až do konca roka i dlhšie. Informovala o tom agentúra Reuters.

15:37 Výskumný ústav urgentnej medicíny v Moskve testuje novú techniku liečby ľudí nakazených koronavírusom, a to s použitím plynu hélium. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Interfax. „Účinnosť hélia pri liečbe akútnych pľúcnych ochorení sa vysvetľuje osobitnou vlastnosťou tohto plynu. Hélium normalizuje zloženie krvi a obnovuje acidobázickú rovnováhu v organizme (rovnováhu medzi prívodom a vylučovaním, resp. medzi tvorbou a neutralizáciou kyselín a zásad v organizme),“ vysvetlila tlačová služba rezortu zdravotníctva mesta Moskva.

Podľa tlačovej správy hélium môže zabrániť nedostatku kyslíka v organizme a tým prispieť k včasnej prevencii komplikácií spojených s chorobou Covid-19. Táto technológia je experimentálna, zdôrazňuje sa vo vyhlásení, ktoré spresňuje, že pri terapii sa používa špeciálny prístroj a spočíva v tom, že pacient vdychuje zmes kyslíka a hélia zahrievanú na 92 stupňov Celzia, a to po dobu 15 minút.

15:01 Záujem ľudí o testovanie kolektívnej imunity na ochorenie Covid-19 bol v Česku vo štvrtok veľký. Na odberové miesta by už nemali chodiť ľudia v Prahe ani v Brne – tamojšie kapacity sa už naplnili. V Prahe dokonca už po 15 minútach od otvorenia odberných stanov. Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch uviedol, že obyvatelia môžu prísť aj v nasledujúcich dňoch a teda nemusia čakať v rade. Informácie o prvom dni testovania v ČR priniesol spravodajský server iDNES.cz.

14:51 Grécko vo štvrtok predĺžilo platné obmedzenia zavedené v boji s koronavírusom o týždeň, do 4. mája. Postupné uvoľňovanie je naplánované na máj a jún. Informoval o tom hovorca gréckej vlády Stelios Petsas, ktorého citovala agentúra Reuters. Opatrenia mali pôvodne platiť do 27. apríla.

14:29 Celosvetový počet obetí koronavírusu vzrástol vo štvrtok na najmenej 183 707, informovala agentúra AFP, ktorá svoj výpočet založila na oficiálnych údajoch z jednotlivých štátov i od Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), platných k 13.00 h SELČ. Celkovo bolo od decembra zaznamenaných v 193 krajinách a teritóriách viac ako 2 636 740 prípadov nákazy, z ktorých sa minimálne 696 700 ľudí už vyliečilo.

13:40 Irán potvrdil vo štvrtok 1 030 nových prípadov nákazy koronavírusom. Oznámil to hovorca iránskeho ministerstva zdravotníctva Kijánúš Džahánpúr, ktorého citovala agentúra TASS. Celkový počet chorých dosiahol 87 026, uviedol Džahánpúr pre agentúru ISNA. Za uplynulých 24 hodín chorobe COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, v Iráne podľahlo 90 ľudí. Celkový počet obetí stúpol na 5 481.

13:25 Ústne maturity tento rok na Slovensku nebudú, žiakom učitelia spriemerujú koncoročné známky. Uviedol to dnes na tlačovej besede minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Viac v tomto článku.

12:44 Na Slovensku by mohla vyrásť nanotováreň na výrobu špeciálnych rúšok, ktorá by mohla vyrobiť 40 miliónov rúšok najvyššej kvality ročne. Informovala o tom česká spoločnosť Nafigate Corporation. Zatiaľ však chýba investor, ktorý by do továrne investoval štyri milióny eur, pričom návratnosť by sa pohybovala v rozpätí dvoch až štyroch rokov. „V susedných Čechách je od minulého roka k dispozícii pokročilá technológia výroby nanovlákenných membrán, vďaka ktorej by mohlo byť aj Slovensko sebestačné pri výrobe špeciálnych rúšok, šatiek, respirátorov a ochranných oblekov pre zdravotnícky personál,“ uviedla spoločnosť.

12:15 Tadžický prezident Emomali Rachmon vyzval dnes veriacich, aby sa počas posvätného mesiaca ramadán vzdali pôstu a chránili sa tak pred koronavírusom. Rachmon to uviedol v tlačovej správe pri príležitosti začiatku ramadánu, píše agentúra AFP.

11:57 Španielsko zaznamenalo vo štvrtok – za uplynulých 24 hodín – 440 nových úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré je spôsobované koronavírusom SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra AFP s odolaním sa na údaje tamojšieho ministerstva zdravotníctva.

11:36 V Pezinku bude od štvrtka dostupné testovanie na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje koronavírus. V meste totiž zriadili mobilné odberové miesta. Na sociálnej sieti o tom informuje pezinská samospráva s tým, že sa tam začína s testovaním samoplatcov, a to dvakrát týždenne v utorky a štvrtky.

11:29 Srbsko a Maďarsko sa vo štvrtok dohodli na otvorení troch hraničných priechodov pre občanov, ktorí pracujú na opačnej strane hraníc. Informoval o tom maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, píše agentúra Reuters.

11:14 Občianska iniciatíva zameraná na pomoc zdravotníkom Kto pomôže Slovensku k dnešnému dňu vyzbierala viac ako milión eur. Informáciu zverejnila iniciatíva na svojej internetovej stránke. Vďaka tomu zabezpečila ochranné pomôcky a vybavenie pre „prvú líniu“ boja proti pandémii. Iniciatíva doteraz venovala osobám prvého kontaktu viac ako 262-tisíc párov rukavíc, 30-tisíc rúšok či 92-tisíc chirurgických rúšok. Z celkovo vyzbieranej sumy použila iniciatíva na nákup zdravotníckych pomôcok vyše 948-tisíc eur.

11:06 Čína dá Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO) o 30 miliónov dolárov viac a urobí tak po tom, čo Spojené štáty pozastavili svoje finančné príspevky pre WHO. Vo štvrtok to napísala tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na oznámenie hovorcu čínskeho ministerstva zahraničných vecí Keng Šuanga. Americký prezident Donald Trump minulý týždeň kritizoval WHO za to, ako zvláda boj s pandémiou, a rozhodol sa prestať tejto organizácii posielať príspevky, pretože podľa neho „neplnila svoje základné povinnosti a musí byť braná na zodpovednosť“.

11:02 Všetci zamestnanci Domova sociálnych služieb a zariadenia pre seniorov v Senici majú negatívne testy na ochorenie COVID-19. Otestovaných bolo 139 zamestnancov. TASR o tom informoval odbor komunikácie Trnavského samosprávneho kraja (TTSK).

10:50 Na ochorenie COVID-19, ktoré je spôsobované koronavírusom SARS-CoV-2, pozitívne testovali 1 386 ukrajinských zdravotníckych pracovníkov. Oznámil to vo štvrtok ukrajinský minister zdravotníctva Maksym Stepanov. (TASR)

10:42 V Thajsku vo štvrtok zaznamenali 13 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a jednu obeť, 78-ročnú ženu, ktorá mala aj iné zdravotné komplikácie. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters.

10:21 V Českej republike je celkovo 7 136 potvrdených prípadov nákazy COVID-19. Počet vyliečených stúpol oproti stredajšiemu večeru o 13 na 2 002; nákaze do štvrtka podľahlo 210 pacientov. Informoval o tom vo štvrtok spravodajský server iDNES.cz.

10:06 Rusko zaznamená vrchol epidémie COVID-19 v polovici mája. S odvolaním sa na špecialistov to v stredu vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorého cituje tlačová agentúra TASS.

9:55 Počas stredy pribudlo na Slovensku 81 prípadov nákazy novým koronavírusom. Celkovo tak Slovensko má 1 325 takýchto prípadov. Informuje o tom permanentný krízový štáb na internetovej stránke www.korona.gov.sk Viac si môžete prečítať: TU

9:53 Bezpečnostné sily v utečeneckom tábore Moria na gréckom ostrove Lesbos postrelili dvoch žiadateľov o azyl, ktorí porušili pravidlá karantény súvisiacej s epidémiou koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

9:45 Všetky členské štáty Svetovej zdravotníckej organizácie by mali podporiť nezávislé vyšetrovanie čínskej reakcie na šírenie koronavírusu v jeho začiatkoch, uviedol vo štvrtok austrálsky premiér Scott Morrison. Informovala o tom agentúra Reuters. Austrália sa stala jedným z najväčších kritikov Číny pre jej úlohu v rozšírení koronavírusu do celého sveta. Morrison presviedča viacerých svetových lídrov, aby podporili vyšetrovanie vzniku a rozšírenia vírusu.

9:39 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusom na Ukrajine sa vo štvrtok zvýšil o 578 na 7 170. Informovala o tom agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo zdravotníctva. Vláda medzitým predĺžila platnosť karanténnych opatrení.

9:32 Komunistický Vietnam zmiernil vo štvrtok opatrenia obmedzujúce pohyb obyvateľov, zavedené proti šíreniu koronavírusu. Odborníci poukazujú na to, že očividný úspech dosiahol Vietnam vďaka ráznej reakcii na výskyt nákazy, napríklad vďaka zavedeniu kolektívnych karantén a rozsiahlemu vyhľadávaniu osôb, ktoré boli v kontakte s infikovanými. Píše o tom tlačová agentúra AFP.

9:07 Počet potvrdených prípadov choroby COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, presiahol v Indii 20 000. Za posledných 24 hodín zaznamenali 1 486 pozitívnych prípadov a 49 úmrtí. Celkový počet obetí je 652. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Sinchua s odvolaním sa na indické ministerstvo zdravotníctva.

8:56 Počet prípadov nákazy koronavírusom dosiahol v Rusku k štvrtkovému ránu 57 999. Nákaze podľahlo 513 ľudí a 4 420 pacientov sa uzdravilo, informovali tamojšie úrady. Celkovo v Rusku zostáva pod lekárskym dohľadom 151 000 ľudí pre podozrenie z koronavírusu, uviedla Federálna služba pre dohľad nad ochranou práv spotrebiteľov­. (TASR)

8:50 Južná Kórea dnes hlási ďalší jednociferný počet nových prípadov nákazy koronavírusom. Šírenie vírusu pomohli pribrzdiť prísne nariadenia sociálneho odstupu a rozsiahle karanténne opatrenia, píše juhokórejská tlačová agentúra Jonhap. V Južnej Kórei pribudlo osem nových prípadov nákazy, takže celkový počet infekcií stúpol na 10 702, uviedlo Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb.

8:24 Najmenej 48 členov posádky výletnej lode zakotvenej pri japonskom meste Nagasaki pozitívne otestovali na koronavírus. Miestne úrady to potvrdili vo štvrtok, píše AFP. Úrady dúfajú, že sa im do konca týždňa podarí otestovať všetkých členov posádky. Vo štvrtok by mali urobiť od 200 do 300 testov. Výletná loď Costa Atlantica priplávala do Nagasaki v januári so 600 ľuďmi na palube, aby tam prešla niekoľkými opravami.

8:19 Pľúcny ventilátor, ktorý posledných päť rokov pred svojou smrťou používal britský vedec Stephen Hawking, darovala jeho rodina nemocnici v Cambridgei, kde už medzičasom pomáha pacientom nakazeným koronavírusom. Obdarovaná bola nemocnica Royal Papworth Cambridge Hospital, kde bol Hawking – slávny fyzik, kozmológ a matematik a jeden z popredných svetových teoretických fyzikov – opakovane hospitalizovaný. Celkovo nemocnica dostala od Hawkingovcov šesť veľkých vriec zdravotníckej techniky, ktorú fyzik používal a ktorá bola zakúpená z jeho finančných prostriedkov, napísal v stredu denník Daily Telegraph. Tento pľúcny ventilátor Hawkingovi zaobstarali v roku 2013 a používal ho až do svojej smrti 14. marca 2018.

8:01 Dánska vláda zrušila niektoré obmedzenia, ktoré zaviedla voči prisťahovalcom v dôsledku pandémie koronavírusu, citovala TASR agentúru DPA. Do Dánska tak opäť môžu prichádzať manželia, manželky, životní partneri, deti či rodičia Dánov, ktorí sú občanmi inej krajiny, a to aj v prípade, že v Dánsku nemajú povolenie na pobyt. Doteraz mali vstup povolený len cudzinci, ktorí mali od úradov odobrené, že v krajine môžu byť z nejakého závažného dôvodu. „Ľudí s príznakmi (nákazy koronavírusom) však naďalej za hranice nevpustia,“ povedal v stredu v parlamente dánsky minister pre imigráciu a integráciu Mattias Tesfaye.

7:45 Pevninská Čína za stredu hlási desať nových prípadov nákazy, z nich šesť je importovaných. O deň skôr úrady v najľudnatejšej krajine sveta evidovali 30 nových prípadov infekcie, z toho 23 boli ľudia, ktorí sa nakazili v zahraničí. V stredu, rovnako ako v utorok nikto z ľudí nakazených koronavírusom podľa čínskych úradov nezomrel. Celkovo sa v Číne nakazilo 82 798 ľudí a 4632 pacientov zomrelo.

7:18 V Nemecku za stredu pribudlo 2352 ľudí infikovaných koronavírusom a s ochorením covid-19 tam zomrelo 215 osôb, vyplýva z údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI). Počet novo nakazených sa oproti strede zvýšil, celkovo ich je 148 046. V sú­vislosti s vírusom Nemecko teraz registruje 5094 mŕtvych. V prípade úmrtia ale číslo zachytávajúce denný prírastok nevzrástlo – v stredajšej bilanciu bolo 281 mŕtvych, dnes 215, teda o 66 menej. Predchádzajúci nárast mohol byť spôsobený započítaním víkendových prípadov, hlásených až na začiatku pracovného týždňa.

6:55 Generálny tajomník OSN António Guterres upozornil na to, že niektoré krajiny môžu boj proti koronavírusu využiť na zavedenie represívnych opatrení, ktoré s pandémiou choroby covid-19 nemajú nič spoločné. V posolstve povedal, že hrozí kríza dodržiavania ľudských práv. Podľa Guterresa koronavírus samotný nikoho nediskriminuje, zato jeho dopady áno. „Vidíme nepomerný vplyv na rôzne spoločenstvá ľudí, vzostup nenávistných prejavov, zacielenie na zraniteľné skupiny a nebezpečenstvo prehnane tvrdých reakcií podkopávajúce úsilie zdravotníkov,“ povedal šéf OSN. „Na pozadí narastajúceho etno-nacionalizmu, populizmu, autoritárstva a potláčania ľudských práv v niektorých krajinách môže byť súčasná kríza zámienkou na prijatie represívnych opatrení na účely, ktoré sa pandémiou nesúvisia,“ varoval Guterres, žiadnu konkrétnu krajinu ale nespomenul. „To je neprijateľné,“ do­dal.

6:01 Zložitá debata s otvoreným koncom čaká líídrov krajín Európskej únie, ktorí budú na diaľku preberať budúcu spoločnú pomoc ekonomikám ochromeným pandémiou. Lídri sú rozdelení v pohľade na to, koľko peňazí by EÚ mala dať dokopy a ako ich štátom poskytovať. Predseda Charles Michel by po už štvrtom videosummite rád získal jasnejšiu predstavu o parametroch fondu oživenia, ktorého návrhom by vo štvrtok mali politickí vodcovia poveriť Európsku komisiu.

Komisia orientačne hovorí približne o jednom bilióne eur a tvrdí, že fond by mal byť úzko spätý s budúcim sedemročným rozpočtom. Najhoršie zasiahnuté krajiny ako Taliansko či Španielsko sa snažia, aby objem pomôcť bol čo najštedrejší a mal v ideálnom prípade formu priamych grantov. Na druhej strane stoja štáty ako Nemecko či Holandsko, ktoré pre obavy z veľkého spoločného dlhu EÚ chcú, aby vlády dostávali z Bruselu úvery, ktoré by museli splatiť.

6:00 Americký prezident Donald Trump podpísal exekutívne nariadenie, ktoré dočasne zastavuje prisťahovalectvo do Spojených štátov. „To zabezpečí, že nezamestnaní Američania budú prví na rade, čo sa týka pracovných miest, keď sa naša ekonomika znovu otvorí,“ vysvetlil Trump. Obmedzenie platí 60 dní a prezident povedal, že počas tejto doby ho môže predĺžiť alebo zmeniť. Trump už skôr uviedol, že nariadenie sa bude vzťahovať na tých, ktorí sa v Spojených štátoch uchádzajú o trvalý pobyt, teda o takzvanú zelenú kartu. Nariadenie sa nevzťahuje na žiadateľov o prechodné víza, ako sú napríklad pracovníci na farmách. Netýka sa ani lekárov, zdravotných sestier a ďalších ľudí, ktorí by sa mohli podieľať na nevyhnutných prácach súvisiacich s koronavírusom.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

99 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus