V Taliansku sa už vyliečilo viac ľudí, než je aktuálne nakazených

Počet osôb, ktoré sa už vyliečili z ochorenia Covid-19 v Taliansku po prvý raz od konca februára presiahol počet aktuálne nakazených. Celosvetovo sa koronavírusom SARS-CoV-2 infikovalo už viac ako 3,6 milióna ľudí. Ich počet však môže byť značne vyšší, keďže mnohé krajiny testujú len tie najzávažnejšie prípady. Dianie sme sledovali online.

06.05.2020 05:30 , aktualizované: 22:49
debata (63)

22:48 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán rokoval v stredu telefonicky s prezidentom Spojených štátov Donaldom Trumpom. Hovorca premiéra Bertalan Havasi pre agentúru MTI uviedol, že témou rozhovorov bola nutnosť ochrany hraníc, ochrana proti nákaze novým druhom koronavírusu, ale aj riešenie ekonomických následkov pandémie.

22:00 V poradí dvanásta osoba, ktorá bola vo Vatikáne pozitívne testovaná na ochorenie Covid-19, pracovala priamo pre pápeža Františka. Uviedla to v stredu spravodajská televízia CNN. „Táto osoba pracuje od začiatku marca iba na diaľku a momentálne je doma pod dohľadom lekárov,“ uviedol riaditeľ tlačového oddelenia Svätej stolice Matteo Bruni.

Osemdesiattriročný pápež František, ktorý má od mladosti poškodené pľúca v dôsledku infekcie, absolvoval už dva testy na ochorenie Covid-19 s negatívnym výsledkom. Podľa tlačového oddelenia sa preto vyhýba každému, kto by mohol byť nositeľom vírusu, stravuje sa v súkromných priestoroch a pred a po stretnutiach s hosťami si dezinfikuje ruky.

21:41 Dánski vedci očakávajú, že pandémia koronavírusu sa v krajine v krátkodobom horizonte skončí. Upozorňujú však pred rizikom vzniku druhej vlny šírenia nákazy, uviedla v stredu agentúra AFP.

V správe inštitútu SSI (Statens Serum Institute), ktorý sa okrem iného zaoberá infekčnými chorobami, sa uvádza, že „za predpokladu udržania súčasných opatrení epidémia s vysokou pravdepodobnosťou sama ustúpi“. Vedci tiež poznamenávajú, že kolektívna imunita dánskej populácie je v súčasnosti nízka a upozorňujú na možné riziko vzniku druhej vlny, ktorá môže nastať neskôr.

21:35 Vzdelávacie inštitúcie na Ukrajine zostanú zavreté až do 1. septembra. Podľa agentúry Ukrinform to v stredu uviedol námestník ministra zdravotníctva Viktor Ľaško. Podľa jeho slov sa do konca tohto školského roka na Ukrajine nakrátko otvorí len niekoľko škôl, aby sa tam konalo „interné testovanie“ žiakov a študentov.

21:32 Počet osôb, ktoré sa už vyliečili z ochorenia Covid-19 v Taliansku v stredu po prvý raz od konca februára presiahol počet aktuálne nakazených. S odvolaním sa na tamojšie úrady o tom informovala agentúra AP. Do stredy už v Taliansku z nemocníc prepustili 93 245 vyliečených ľudí, zatiaľ čo pozitívne testovaných na koronavírus tam aktuálne evidujú 91 528.

Počet nových úmrtí i ďalších prípadov nákazy je však za posledných 24 hodín najvyšší od nedele, píše AP. V krajine za tento čas pribudlo 369 úmrtí, čím sa ich celkový počet zvýšil na 29 684, a tiež 1444 nových prípadov nákazy, ktorých tak od začiatku pandémie zaevidovali 214 457.

20:57 Vo Francúzsku za posledný deň zomrelo 278 ľudí u ktorých sa potvrdilo ochorenie Covid-19, čo je o niekoľko desiatok menej ako v utorok. Celkom už krajina eviduje 25 809 obetí. S odvolaním sa na zdravotnícke úrady o tom dnes informovala agentúra Reuters. Počet mŕtvych za uplynulých 24 hodín je výrazne nižší ako utorkových 330 úmrtí, kedy sa jednalo o najvyšší nárast od 29. apríla.

20:20 Hoci sa epidemiologická situácia v dvoch najhoršie zasiahnutých amerických štátoch zlepšuje, denne tam stále umierajú stovky ľudí s Covidom-19. Guvernér New Yorku Andrew Cuomo dnes oznámil, že v utorok si tu nákaza vyžiadala ďalších najmenej 232 mŕtvych. Líder susedného New Jersey Phil Murphy ohlásil ďalších 308 úmrtí spojených s vírusom SARS-CoV-2 a o mesiac predĺžil stav zdravotníckej núd­ze.

19:51 Španielsky parlament v stredu schválil štvrté predĺženie stavu núdze v krajine. Obmedzenia pohybu a podnikania prijaté vládou v dôsledku pandémie infekčnej choroby Covid-19 tak budú v Španielsku platiť najmenej do 24. mája. Informoval o tom na svojej stránke denník El País. Návrh vlády bol schválený hlasmi 178 poslancov, proti ich bolo 75. Hlasovania sa zdržalo 97 poslancov vrátane zástupcov najväčšej opozičnej Ľudovej strany (PP).

19:17 Británia v stredu prekonala hranicu 30-tisíc obetí, ktoré podľahli infekčnej chorobe COVID-19 od vypuknutia jej epidémie v Spojenom kráľovstve. Informoval o tom v stredu spravodajský portál Sky News. Minister pre bývanie a miestnu samosprávu Robert Jenrick v stredu na brífingu v Londýne spresnil, že ďalšími 649 úmrtiami zaznamenanými od utorka stúpol počet obetí epidémie na 30 076.

Britský premiér Boris Johnson v stredu uviedol, že na budúci týždeň má v pláne uvoľniť reštriktívne opatrenia prijaté v súvislosti s epidémiou choroby COVID-19. Súčasne však upozornil, že ich príliš skoré uvoľnenie by mohlo prehĺbiť ekonomickú krízu v Británii.

19:15 „Myslím si, že dnes môžeme povedať, že prvú fázu pandémie máme za sebou, ale napriek tomu sme len na jej začiatku a koronavírus nás bude ešte dlho zamestnávať. Môžeme teraz konštatovať, že sme dosiahli cieľ, ktorým bolo spomalenie šírenia vírusu a ochrana nášho zdravotníckeho systému pred preťažením. Musíme mať ale núdzový mechanizmus, v ktorom bude jasne stanovené, že ak opätovne vzniknú regionálne ohniská infekcie, budú sa tam musieť znova prijať osobitné opatrenia,“ konštatovala Merkelová.

17:25 Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov v stredu kritizoval susedné Bielorusko za nedostatočné opatrenia súvisiace so šírením nového koronavírusu. Uviedla to agentúra DPA. Peskov dúfa, že prístup Bieloruska nespôsobí drastický nárast počtu infikovaných. „Situácia nás znepokojuje,“ dodal. Zatiaľ čo vo väčšine ruských regiónov platia obmedzenia voľného pohybu osôb a občanom sa odporúča vychádzať z domu v len nevyhnutných prípadoch, úrady v Bielorusku vyzývajú občanov, aby naďalej chodili do práce.

16:45 V Belgicku sa od pondelka 11. mája znovu otvoria menšie obchody, ktoré boli zatvorené v dôsledku pandémie koronavírusu. Predajcovia však budú musieť dodržať prísne opatrenia a zabezpečiť dostatočnú vzdialenosť medzi zákazníkmi. Oznámila to v stredu belgická premiérka Sophie Wilmesová, ktorú citovala agentúra AFP. Zákazníkom znovu otvorených predajní bude odporúčané, aby dodržiavali vzájomné rozstupy a nosili na tvári ochranné rúška.

16:08 Španielsky premiér Pedro Sánchez v stredu varoval, že náhle ukončenie takmer osem týždňov trvajúcich obmedzení prijatých v súvislosti s epidémiou koronavírusu by bolo „neodpustiteľné“. Preto žiada parlament, aby schválil návrh na predĺženie stavu núdze. „Ignorovanie rizika, ktoré predstavuje epidémia a veľmi rýchle zrušenie stavu núdze, by bolo úplne zlé, (bola by to) totálna, neodpustiteľná chyba,“ uviedol Sánchez v parlamente, keď žiadal poslancov o podporu predĺženia stavu núdze, ktoré však jeho pravicoví oponenti odmietajú. Núdzový stav, ktorý platí od 14. marca, umožnil ľavicovej koaličnej vláde nariadiť prísne obmedzenie pohybu takmer 47 miliónom Španielov a patril k najprísnejších tzv. lockdownov na svete. Reštrikcie boli zmiernené len nedávno.

15:11 Koronavírusom nového typu sa v Rusku nakazila aj ministerka kultúry Oľga Ľubimovová, ktorá sa stala tretím členom ruskej vlády s pozitívnym testom na COVID-19. Podľa spravodajského servera Novaja gazeta o tom informovala hovorkyňa ministerstva kultúry. Podľa nej ministerka už dlhší čas pracuje z domu, stretnutia a rokovania absolvuje formou videokonferencií. Jej ochorenie má mierny priebeh a o hospitalizácii sa zatiaľ nehovorí.

14:44 Český ústredný krízový štáb sa zhodol na tom, že koniec núdzového stavu v súvislosti s ochorením COVID-19 bude znamenať aj koniec plošného nosenia rúšok. Núdzový stav sa v ČR končí 17. mája. Informoval o tom spravodajský portál iDNES.cz s odvolaním sa na vyhlásenie šéfa Českej stomatologickej komory Romana Šmuclera. Rúška sa aj naďalej budú nosiť v uzavretých priestoroch a v MHD, povedal Šmucler.

Minister vnútra Jan Hamáček však poprel, že by koniec núdzového stavu mal znamenať aj koniec plošného nosenia rúšok na verejnosti. „Ústredný krízový štáb neprijal žiadne rozhodnutia alebo odporúčania ohľadom ukončenia nosenia rúšok. Táto vec je v kompetencii ministerstva zdravotníctva a riadi sa jeho mimoriadnym opatrením. Nosenie rúšok nesúvisí s trvaním núdzového stavu,“ napísal na Twitteri Hamáček.

14:36 Počet potvrdených prípadov infekcie novým druhom koronavírusu v Slovinsku sa za posledných 24 hodín zvýšil o tri na celkových 1448, informovala v stredu agentúra HINA. Ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo v krajine 99 ľudí a 247 sa uzdravilo. V súčasnosti je v nemocniciach hospitalizovaných 53 pacientov vrátane 14 na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

14:24 Šestnásť nemeckých spolkových krajín prevezme zodpovednosť za uvoľňovanie obmedzení zavedených z dôvodu pandémie nového koronavírusu, ale budú musieť rýchlo reagovať na výskyt nových prípadov nákazy. Tlačovej agentúre DPA to v stredu povedali zdroje po konferenčnom telefonickom rozhovore krajinských lídrov a nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Je to v podstate koniec snahy Merkelovej koordinovať celoštátnu reakciu na pandémiu. Už v predchádzajúcich týždňoch niekoľko spolkových krajín urobilo rôzne čiastočné kroky, ktorými zmiernili prísne obmedzenia v živote a pohybe ľudí, a to bez kancelárkinho požehnania.

13:52 Pre Čínu nebude medzinárodné vyšetrovanie zdroja pandémie koronavírusu prioritou až dovtedy, kým nebude vírus porazený. Uviedol to v stredu čínsky vyslanec pri OSN v Ženeve, ktorého citovala agentúra AFP. „Najvyššou prioritou je teraz, až do momentu konečného víťazstva, boj s pandémiou,“ povedal čínsky vyslanec Čchen Sü na virtuálnej tlačovej konferencii. Čchen Sü ďalej povedal, že nie je jasné, či a akým spôsobom Čína prizve k vyšetrovaniu medzinárodných zástupcov. Zdôraznil, že na takýto krok je potrebná „správna atmosféra“.

13:28 Ak by Belgicko nebolo od 14. marca zaviedlo prísne karanténne obmedzenia v snahe zastaviť šírenie pandémie nového druhu koronavírusu, v súčasnosti by krajina evidovala v spojitosti s ochorením COVID-19 viac ako 100-tisíc mŕtvych. Uviedla to v stredu televízna stanica RTBF. Podľa RTBF sa k týmto údajom dopracovali akademici na základe viacnásobného modelovania šírenia vírusu. Tvrdia, že ak by úrady neboli ochranné opatrenia zaviedli už 14. marca, šírenie nákazy by sa vymklo akejkoľvek kontrole.

12:36 Čínsky veľvyslanec v Spojených štátoch Cchuej Tchien-kchaj vyzval amerických politikov, aby ukončili hru o obviňovaní Číny a sústredili sa na riešenie infekčnej choroby COVID-19, ktorá zabila viac ako 70-tisíc Američanov. Informovala o tom v stredu agentúra Sinchua. Podľa veľvyslanca Čína poskytla informácie USA v čo najskoršom možnom čase a podporuje ich boj proti chorobe COVID-19, ktorú nový koronavírus spôsobuje. „Obviňovanie Číny neukončí túto pandémiu. Naopak, ublíži našim snahám bojovať proti tejto chorobe. Spojené štáty by nevyšli ako víťaz z tohto scenára,“ povedal Cchuej Tchien-kchaj.

11:50 Chorvátsko otvorí pobrežie Jadranského mora turistom – leto však bude iné ako pred pandémiou koronavírusu, oznámil v stredu hlavný chorvátsky epidemiológ Krunoslav Capak, ktorého citovala agentúra DPA. „Určite budeme môcť navštíviť pobrežie. Nemôžem sa už dočkať, kedy pôjdem k moru. Tento rok však pláže nebudú plné turistov,“ povedal Capak pre verejnoprávnu rozhlasovú a televíznu stanicu HRT. „Miestna polícia a úrady, prevádzkovatelia pláží a hotelov budú musieť zabezpečiť, aby slnečníky neboli jeden vedľa druhého, pretože vírus je stále vo vzduchu,“ dodal Capak. Chorvátsko je krajina závislá na cestovnom ruchu. Snaží sa preto, aby bol zavedený jednotný celoeurópsky protokol, ktorý by zjednodušil cestovanie.

10:42 Prihlášky na osemročné gymnáziá a stredné školy je možné podať do 15. mája. Informuje o tom Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR na svojom webe. V zmysle školského zákona je gymnázium s osemročným programom strednou školou. Preto pre neho platí termín podania prihlášky 15. máj, rovnako ako aj pre ostatné stredné školy.

10:30 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusu v Rusku sa za posledných 24 hodín zvýšil o 10 559 na celkových 165 929, informovala v stredu agentúra TASS. Ochoreniu COVID-19 podľahlo v krajine 1 537 ľudí a 21 327 sa uzdravilo.

10:08 Počet potvrdených prípadov nakazených ľudí koronavírusom stúpol v Maďarsku na 3 111, vyplýva z údajov krízového štábu zverejnených v stredu na stránke koronavirus.gov.hu. Ochoreniu COVID-19 podľahlo ďalších desať pacientov s chronickými ochoreniami a obetí pandémie je už celkovo 373. V nemocniciach ošetrujú 964 pacientov, z nich 50 je na pľúcnej ventilácii.

9:30 Doktor Anthony Fauci, uznávaný americký odborník na infekčné choroby a expert Bieleho domu na nový druh koronavírusu, uviedol pre vedecký časopis National Geographic, že je nepravdepodobné, že pandémia koronavírusu sa nejakým spôsobom začala v čínskom laboratóriu. Vyjadril sa tak napriek opačným názorom a tvrdeniam prezidenta USA Donalda Trumpa a ministra zahraničných vecí Mikea Pompea. Čínske ministerstvo zahraničných vecí zareagovalo, že Trumpova administratíva hľadá obetného baránka, aby ospravedlnila, ako zvláda pandémiu.

9:18 Južná Kórea v stredu ohlásila dva nové prípady nákazy koronavírusom a jedno úmrtie, informovali agentúry AP a Jonhap. Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC) uviedlo, že oba nové prípady zistili počas testovania na letiskách a v krajine nezaznamenali žiadne lokálne prípady nákazy.

8:35 V Brazílii za uplynulých 24 hodín pribudlo takmer 7 000 nových prípadov nákazy koronavírusom a 600 ľudí na komplikácie súvisiace s chorobou Covid-19 zomrelo. Denný nárast obetí je najvyšší od vypuknutia epidémie. Podľa aktuálnej bilancie sa v tejto juhoamerickej krajine s 210 miliónmi obyvateľov doteraz nakazilo 114 715 ľudí, z ktorých 7 921 zomrelo. Za posledných 24 hodín sa novo infikovalo 6 935 ľudí.

8:14 Mesto Sao Luis ako prvé v Brazílii zaviedlo v utorok opatrenia obmedzujúce voľný pohyb osôb, informovala agentúra Reuters. Ľudia majú zakázané vychádzať z domu okrem prípadov, keď si potrebujú zadovážiť potraviny, lieky alebo čistiace prostriedky. V meste Fortaleza v štáte Ceará na severozápade krajiny vstúpia opatrenia obmedzujúce pohyb osôb do platnosti od piatka na obdobie 20 dní. Fortaleza patrí v súvislosti s pandémiou medzi najviac postihnuté brazílske mestá.

7:45 Kolumbijský prezident Iván Duque v utorok oznámil, že Kolumbia predĺži povinnú karanténu do 25. mája, informovala agentúra DPA. Povinná karanténa začala v Kolumbii platiť 24. marca a jej platnosť mala skončiť v pondelok 11. mája. Táto juhoamerická krajina zaznamenala viac ako 8 600 prípadov koronavírusu a 378 osôb ochoreniu COVID-19 podľahlo. Vláda už oznámila postupné otváranie niektorých oblastí hospodárstva vrátane textilného a spracovateľského priemyslu.

7:17 Britský epidemiológ Neil Fergusson odstúpil z tímu poradcov britskej vlády počas koronavírusovej pandémie z dôvodu porušenia opatrení. Informovala o tom v stredu na svojej webovej stránke stanica BBC. Profesor Ferguson odstúpil v súvislosti s informáciami, že povolil svojej známej, aby ho navštívila, čím porušil pravidlá, k vytvoreniu ktorých sám prispel. Vo vyhlásení, v ktorom oznámil svoje odstúpenie, uviedol, že sa dopustil „chybného úsudku“, a vyjadril ľútosť nad svojím konaním.

Holub na soche s rúškom pri Eiffelovej veži v... Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Virus Outbreak France Holub na soche s rúškom pri Eiffelovej veži v Paríži.

6:50 Nigerská vláda v utorok dostala z Madagaskaru zásielku bylinného čaju, ktorú madagaskarský prezident Andry Rajoelina považuje za účinný prostriedok v boji proti koronavírusu. Uviedla to agentúra AFP. Nápoj obsahuje okrem iných bylín najmä prírodný extrakt artemisinín z rastliny Palina ročná (Artemisia annua) s preukázanou účinnosťou pri liečbe malárie. Rajoelina dúfa, že liečivý nápoj distribuuje do celej západnej Afriky, ako ďalších regiónov.

Podľa Madagaskarčanov nápoj lieči pacientov s ochorením COVID-19 do 10 dní. WHO však upozornila, že účinky bylinného čaju neboli testované a neexistujú žiadne publikované vedecké štúdie o jeho účinnosti. Zásielka obsahuje vrecúška pre 900 ľudí – 300 pre chorých a 600 pre ostatných v rámci preventívnych opatrení. Podobnú zásielku od Madagaskaru dostali aj Guinea-Bissau a Rovníková Guinea.

6:20 Čína za utorok zaregistrovala dva nové prípady nákazy koronavírusom a u ďalších dvadsiatich ľudí bol koronavírus potvrdený bez príznakov. Utorková bilancia je mierne vyššia ako pondelková, keď bol zistený jeden prípad infekcie a 15 prípadov bez príznakov. Obaja novo nakazení s príznakmi pricestovali do Číny zo zámoria. Doteraz sa v pevninskej Číne, ktorá nezahŕňa Hongkong a Macao, nakazilo 82 883 ľudí, z ktorých komplikáciám súvisiacim s infekciou 4 633 podľahlo.

6:00 Vzhľadom na dobrý vývoj so šírením koronavírusu na Slovensku sa od stredy spúšťajú naraz fázy 2 a 3 z plánu otvárania prevádzok. Môže tak fungovať krátkodobé ubytovanie bez spoločného stravovania, kaderníctva, pedikúry a manikúry, vonkajšie turistické atrakcie, taxislužby, autoškoly. Uskutočňovať sa môžu bohoslužby a svadby. Otvoriť môžu tiež obchody a služby bez obmedzenia rozlohy, a to aj v menších nákupných centrách do 35 prevádzok, vonkajšie terasy verejného stravovania, rehabilitačné služby, múzeá, galérie, knižnice a výstavné siene. Prečítajte si nové pravidlá pre prevádzky.

5:47 V Nemecku v utorok pribudlo 947 nakazených, čo je o zhruba 250 viac ako za pondelok. Rýchlejšie rástla aj bilancia ľudí, ktorí komplikáciám súvisiacim s chorobou COVID-19 podľahli, v utorok ich zomrelo 165, o deň skôr ich bolo 139. V Nemecku bol covid-19 doteraz potvrdený u 164 807 ľudí, z ktorých 6996 zomrelo.

5:43 V Spojených štátoch za posledných 24 hodín zomrelo 2333 ľudí, čo je viac ako dvojnásobok oproti predchádzajúcemu dňu. Kým za pondelok dosiahli USA s 1015 obeťami najnižší počet mŕtvych v tomto mesiaci, v utorok sa bilancia viac než zdvojnásobila. V USA je vyše 1,2 milióna nakazených, z ktorých 71 000 infekciu podľahlo.

5:40 Biely dom ukončí činnosť svojho krízového koronavírusového tímu, pretože sa v ďalšej fáze chce zamerať na zvládnutie dôsledkov pandémie, uviedol americký prezident Donald Trump. Tím bude pracovať zrejme do konca mesiaca. „(Viceprezident) Mike Pence a pracovná skupina odviedli skvelú prácu,“ povedal Trump. „Teraz sa ale chceme venovať trochu inej forme, a to je bezpečnosť a otváranie. Na to zrejme budeme mať inú skupinu,“ dodal Trump. Na otázku, či to znamená, že terajší boj proti koronavírusu považuje za skončený, odpovedal, že nie. „Nie, vôbec. Misia je skončená, keď je po všetkom,“ dodal.

5:30 Vláda nemeckej kancelárky Angely Merkelovej chce zodpovednosť za ďalšie zmierňovanie karanténnych opatrení prenechať jednotlivým spolkovým krajinám, v prípade zhoršenia ale trvá na opätovnom sprísnení podmienok. Spolková vláda tiež súhlasí s otvorením všetkých obchodov nehľadiac na veľkosť predajnej plochy či s postupným návratom školákov do tried, naopak zakázané majú byť prinajmenšom do konca augusta všetky akcie s veľkou návštevnosťou.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

63 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus