Brazília je druhá v počte obetí, Európa sa viac otvára

Brazília sa v počte obetí koronavírusu dostala na druhé miesto za Spojené štáty. Európu čaká ďalšia vlna uvoľňovania reštrikcií.

13.06.2020 07:00 , aktualizované: 19:53
Brazília, koronavírus Foto: ,
Aktivisti kopú symbolické hroby na slávnej brazílskej pláži Copacabana na protest proti tomu, ako vláda zvláda pandémiu choroby spôsobenej koronavírusom. Brazília sa počtom úmrtí zaradila na druhé miesto vo svete za Spojené štáty.
debata (65)

19:51 V Taliansku za 24 hodín pribudlo ďalších 78 obetí koronavírusu, celkovo krajina eviduje 34 301 úmrtí osôb s ochorením Covid-19. Nový denný súčet je o niečo vyšší ako vo štvrtok a v piatok, avšak nevymyká sa z trendu posledných dvoch týždňov. Pribudlo 346 nových prípadov vírusu.

18:58 Britská bilancia epidémie Covidu-19 za posledný deň vzrástla o 181 mŕtvych a 1425 prípadov nákazy koronavírusom. Ministerstvo zdravotníctva novo eviduje celkom 41 662 obetí v radoch obyvateľov pozitívne testovaných na vírus SARS-CoV-2, pričom štatistika dnes narástla menej ako v piatok aj minulú sobotu.

Tempo rastu počtu mŕtvych naďalej klesá a v posledných dňoch sa pohybovalo okolo 200 obetí za deň. V apríli, keď epidémia v Británii vrcholila, bol denný priemer dlhšie ako dva týždne nad 800 úmrtiami spájanými s Covidom-19.

18:46 Ukrajina po takmer troch mesiacoch otvára svoje hranice pre cestujúcich prichádzajúcich zo zahraničia. Oznámila to v sobotu ukrajinská pohraničná stráž, ktorú citovala agentúra DPA. Zároveň so znovuotvorením hraníc sa Ukrajina opäť otvára aj pre medzinárodnú leteckú dopravu.

Ukrajinská vláda súčasne rozhodla o zmiernení pohraničných procedúr súvisiacich s pandémiou koronavírusu. Povinnému monitorovaniu sa budú musieť odteraz podrobiť len osoby prichádzajúce z krajín s vysokou úrovňou nákazy, píše agentúra UNIAN.

17:37 Nemecko, Francúzsko, Taliansko a Holandsko podpísali počiatočný kontrakt na dodávku viac ako 300 miliónov dávok vakcíny proti novému koronavírusu, ktorej vývoj je zatiaľ len v experimentálnej fáze. Kontrakt podpísali s farmaceutickým gigantom AstraZeneca, oznámilo v sobotu nemecké ministerstvo zdravotníctva. Vývoj vakcíny by mal byť v prípade pozitívneho vývoja ukončený ešte do konca tohto roku. Do programu sa môžu postupne zapojiť všetky členské štáty EÚ, približuje agentúra DPA.

15:42 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyzvala v sobotu Taliansko, aby uskutočnilo „ambiciózne reformy“ svojej ekonomiky s tým, že z príslušného únijného fondu dostane miliardy eur.

„My, EÚ, si po prvý raz požičiavame peniaze od našich detí. Naša investícia teda musí našim deťom aj prospieť,“ povedala von der Leyenová podľa agentúry DPA prostredníctvom videoposolstva na konferencii o obnove Talianska po pandémii nového koronavírusu, ktorá sa v sobotu začala v Ríme a potrvá do 21. júna.

15:09 Mladé matky s ochorením Covid-19 by mali pokračovať v dojčení a nemali by byť oddelené od svojich detí, uviedla v piatok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), na ktorú sa odvolala agentúra AFP.

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na virtuálnej tlačovej konferencii povedal, že organizácia dôkladne preskúmala riziká, ktoré by mohli nastať, ak by ženy nakazené novým koronavírusom pri dojčení preniesli ochorenie na svoje deti. „Vieme, že deti sú vystavené relatívne nízkemu riziku nákazy novým koronavírusom, avšak sú vystavené mnohým ďalším rizikám pri chorobách, ktorým možno dojčením predísť,“ dodal Ghebreyesus. „Na základe dostupných dôkazov prínosy dojčenia prevažujú nad akýmkoľvek potenciálnym rizikom prenosu ochorenia Covid-19.“ Hlavný poradca WHO pre reprodukčné zdravie a výskum Anshu Banerjee cez tlačovú konferenciu uviedol, že sa v materskom mlieku nenašiel vírus, ktorý spôsobuje ochorenie Covid-19.

14:37 Taliansky premiér Giuseppe Conte sa neobáva, že bude mať kvôli reakcii svojej vlády na pandémiu Covidu-19 problémy s justíciou. V rozhovore pre denník La Stampa uviedol, že je „úplne pokojný“. Premiéra v piatok vypočúvali ako svedka prokuratúra. Dnes Conte zahájil veľkú konferenciu o budúcnosti Talianska po pandémii a avizoval rozsiahle reformy.

„Vysvetlil som všetko, čo bolo treba vysvetliť, opísal som všetky kroky z tých hrozných dní, v ktorých sme bojovali proti neviditeľnému nepriateľovi. Nemám sa čoho báť,“ povedal Conte. V piatok premiéra v jeho sídle v Ríme tri hodiny vypočúvali prokurátori z Bergama, jedného z lombardských miest, ktoré epidémia koronavírusu zasiahla v Taliansku najviac. Vysvetlenie k reakcii vlády v počiatočnej fáze šírenia epidémie podal následne aj minister zdravotníctva Roberto Speranza a ministerka vnútra Luciana Lamorgeseová.

14:02 Nosenie rúšok zabránilo v Taliansku a v New Yorku desiatkam tisíc infekcií novým koronavírusom. Vyplýva to zo štúdie vedcov z univerzít v Texase a Kalifornii, ktorú zverejnil odborný časopis Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Tím vedený Renyim Zhangom z Texas A&M University v meste College Station dospel k záveru, že prenos patogénu SARS-CoV-2 vzduchom je dominantným spôsobom infekcie. Dodržiavanie odstupov a karanténa bez nosenia rúšok by podľa vedcov šírenie koronavírusu nezastavili. „Rozdiel medzi povinnou a nepovinnou ochranou tváre je určujúcim faktorom pri formovaní priebehu pandémie,“ konštatujú výskumníci.

13:42 Prvé prípady koronavírusu do Spojeného kráľovstva prinieslo najmenej 1300 nakazených, nie jeden pacient nula. Väčšina infikovaných pritom prišla z iných európskych krajín. Vyplýva to z novej štúdie COVID-19 Genomics UK Consortium. (Viac tu)

13:27 Poľsko od dnešného dňa otvára svoje hranice, Slovensko však naďalej obmedzuje voľný pohyb s Poľskom len na 48 hodín. Uvádza to Ministerstvo vnútra SR (MV SR) na sociálnej sieti. Poľská republika oddnes ruší kontroly na vnútorných schengenských hraniciach a otvára hranice s krajinami Európskej únie (EÚ), ktoré boli uzavreté v dôsledku pandémie.

MV SR zároveň upozorňuje občanov, že pri návrate z Poľska nemusia ísť do karantény, ani nemusia predložiť negatívny test na Covid-19 len vtedy, pokiaľ ich pobyt nepresiahol 48 hodín. Stále však platí aj povinnosť preukázať dodržanie tejto lehoty príslušníkovi Policajného zboru SR (PZ SR) pri kontrole.

13:07 India v sobotu ohlásila ďalších 11 458 nakazených koronavírusom, čím sa celkový počet potvrdených prípadov vyšplhal na 308 993. India má teda stále štvrtý najvyšší počet nakazených na svete. Ministerstvo zdravotníctva informovalo, že za uplynulých 24 hodín zomrelo 386 ľudí, čím sa celkový počet mŕtvych dostal na 8884. V krajine sa doteraz vyliečilo viac ako 150-tisíc pacientov.

V hlavnom meste Naí Dillí sú takmer všetky nemocnice preplnené, krematóriá a cintoríny nezvládajú nápor tiel. Úrady predpokladajú, že len v okolí hlavného mesta môžu mať do konca júla viac ako 500-tisíc prípadov a zvažujú prerobenie luxusných hotelov a štadiónov na dočasné nemocnice.

12:21 V Maďarsku zomreli ďalší štyria pacienti s ochorením Covid-19 trpiaci aj inými chronickými chorobami; medzi nimi bol aj 43-ročný pacient. Počet nakazených novým druhom koronavírusu za uplynulých 24 hodín stúpol o 11 na 4064, informoval v sobotu krízový štáb na svojej stránke koronavirus.gov­.hu. Počet obetí koronavírusovej pandémie stúpol v Maďarsku na 559. Z ochorenia Covid-19 sa vyliečilo 2476 ľudí. Počet aktuálne nakazených je 1029, pričom 40 percent je z Budapešti.

11:53 V Nemecku v piatok pribudlo 348 ľudí, u ktorých sa potvrdila nákaza koronavírusom. S ochorením Covid-19 zomrelo ďalších 18 ľudí, celková bilancia tak vzrástla na 8781. Informoval o tom dnes Inštitút Roberta Kocha (RKI).

11:19 Počet obetí nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 stúpol v Rusku za posledných 24 hodín o 114, čím sa ich počet zvýšil na 6829. Infikovaných je celkovo 520 129. Infor­movala o tom v sobotu agentúra TASS. Smrtnosť ochorenia Covid-19, ktoré koronavírus spôsobuje, sa v Rusku pohybuje na úrovni 1,3 percenta.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) však považuje nízku mieru smrtnosti v Rusku pri súčasnom vysokom počte infikovaných za ťažko pochopiteľnú. Vyzvala preto ruské úrady, aby zrevidovali doterajšiu metódu evidencie obetí pandémie.

10:50 Posledných šesť repatriantov opustilo v piatok 12. júna karanténne zariadenie v Gabčíkove. Informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru. Ako dodala, stalo sa tak po 89 dňoch nepretržitej prevádzky karanténneho zariadenia, ktoré bolo v súvislosti s ochorením Covid-19 zriadené ako prvé na Slovensku.

10:21 Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) si stojí za rozhodnutím zaviesť povinnú štátnu karanténu v rámci opatrení na spomalenie šírenia koronavírusu. Za správne a legitímne považuje aj zriadenie permanentného krízového štábu a konzília odborníkov. Poznatky z krízy chce využiť pri prehodnocovaní postavenia ústredného krízového štábu a bezpečnostnej rady. (Viac tu)

9:55 Čínske úrady ohlásili v sobotu 11 nových prípadov nákazy koronavírusom vrátane šiestich prípadov komunitného prenosu v Pekingu. Ako informovala agentúra AFP, ohniskom nákazy v čínskej metropole je veľkoobchodná tržnica s mäsom Sin-fa-ti. Podľa jej riaditeľa koronavírus tam bol detekovaný na doskách používaných na manipuláciu s lososom dovážaným z cudziny.

AFP dodala, že hlavné reťazce supermarketov v Pekingu v noci odstránili všetky zásoby lososa. Zásobovanie inými druhmi potravín – najmä ovocím a zeleninou – by touto situáciou nemalo byť ovplyvnené, napísala v sobotu pekinská tlač.

9:35 Na Slovensku pribudli tri nové prípady koronavírusu, celkovo tak evidujeme 1545 pozitívnych testov na infekčné ochorenie Covid-19. V piatok otestovali 1 511 osôb, celkovo tak laboratóriá urobili už viac ako 196-tisíc testov. (Viac tu)

8:35 Ruský prezident Vladimir Putin sa v piatok objavil na ceremónii pri príležitosti štátneho sviatku Dňa Ruska. Bolo to pritom jeho prvé verejné vystúpenie od ohlásenia opatrení súvisiacich s pandémiou koronavírusu pred viac než dvoma mesiacmi. Putin si najprv pozrel vztyčovanie vlajky v Parku víťazstva na západe Moskvy a následne sa zúčastnil na ceremónii odovzdávania medailí Hrdina práce Ruskej federácie. Na tvári pritom nemal rúško, podobne ako väčšina ocenených. Šesťdesiatsedem­ročný ruský líder sa na verejnosti naposledy objavil koncom marca, keď sa zúčastnil sa stretnutí s podnikateľmi niekoľko dní predtým, ako oznámil čiastočné zastavenie ekonomiky s cieľom obmedziť šírenie nákazy. Gubernátorov v regiónoch poveril rozhodnutím o reštriktívnych opatreniach, pričom väčšina z nich ich zaviedla na konci marca. Odvtedy viedol Putin takmer denne videokonferenčné hovory a mal niekoľko online meetingov s najvyššími predstaviteľmi štátu. Keď si Rusko 9. mája pripomínalo Deň víťazstva, svoj najvýznamnejší sviatok, Putin si pozrel prehliadku kremeľskej gardy sám.

7:00 Niektoré európske krajiny v sobotu čaká ďalšie uvoľnenie reštriktívnych opatrení. K uvoľňovaniam, ktorá sa v Európe očakávajú, patrí napríklad koniec platnosti obmedzenia v nemeckej spolkovej krajine Durínsko, ktoré sa týkali minimálnych rozstupov. V Benátkach sa znovu otvorí Dóžov palác a námestie svätého Marka.

Taliansko rozsiahlejšie zmierňovanie čaká až v pondelok. Otvoria sa detské tábory, zábavné parky a pre menší počet divákov aj divadlá a kiná. Prevádzku tiež obnovia termálne kúpele a wellness centrá, ale len v regiónoch s nízkym počtom novo nakazených.

V prvý deň budúceho týždňa otvorí svoje hranice pre všetky členské štáty Európskej únie Švajčiarsko. V Británii sa otvoria obchody, ktoré museli byť zatvorené od konca marca, ale na druhej strane začne byť povinné nosenie rúšok v hromadnej doprave.

Grécko v pondelok začne turistickú sezónu, otvorí sa aj sezónne ubytovanie a z troch desiatok krajín vrátane Slovenska budú môcť turisti začať lietať do miest Solún a Atény. V krajine sa tiež opäť otvoria múzeá.

6:57 Francúzsko od 15. júna úplne otvorí svoje hranice ľuďom z ostatných členských krajín Európskej únie s výnimkou Španielska. „Vzhľadom na priaznivý vývoj zdravotnej situácie vo Francúzsku a Európe a v súlade s odporúčaniami Európskej komisie (…) Francúzsko 15. júna zruší všetky reštrikcie na svojich európskych vnútorných hraniciach zavedené v rámci boja s pandémiou COVIDU-19,“ uviedli podľa Reuters v spoločnom vyhlásení francúzski ministri vnútra a zahraničných vecí Christophe Castanera a Jean-Yves Le Drian. Na francúzske územie podľa vyhlásenia budú môcť od 15. júna bez obmedzenia vstúpiť cestujúcich z EÚ aj z Andorry, Islandu, Lichtenštajnska, Monaka, Nórska, San Marína, Švajčiarska a Vatikánu. V rámci reciprocity sa však budú naďalej uplatňovať niektoré obmedzenia na hraniciach so Španielskom a Britániou, napísala agentúra Reuters.

6:55 Brazília v piatok predstihla Britániu v počte úmrtí na chorobu COVID-19. Stala sa tak v tomto smere druhou najpostihnutejšou krajinou sveta za Spojenými štátmi. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje brazílskeho ministerstva zdravotníctva. Za posledných 24 hodín sa podľa ministerstva v Brazílii počet úmrtí zvýšil o 909 na 41 828. Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom vzrástol o 25 982 na 828 810.

Krízový expert Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Mike Ryan v piatok uviedol, že situácia v Brazílii budí stále väčšie obavy. Problémy podľa neho môžu nastať hlavne v brazílskych mestách a na naplnených jednotkách intenzívnej starostlivosti brazílskych nemocníc. Hoci brazílsky zdravotnícky systém epidémiu „zatiaľ zvláda“, niektoré jednotky intenzívnej starostlivosti sú zavalené pacientmi – obsadených je na nich vyše 90 percent lôžok a časť brazílskych štátov tak registruje „pomerne veľký tlak“, uviedol Ryan. Husto obývané oblasti, ako sú veľkomestá Sao Paulo a Rio de Janeiro, sú „jednoznačnými ohniskami nákazy“, dodal expert.

Brazílsky pravicový prezident Jair Bolsonaro chorobu COVID-19 dlhodobo bagatelizuje a preventívne opatrenia proti šíreniu koronavírusu odmieta s tým, že ohrozujú ekonomiku. Obmedzenia v snahe obmedziť šírenie choroby zaviedli len jednotlivé štáty brazílskej federácie.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

65 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus