Vedenie Prahy ide do karantény, námestníkovi primátora potvrdili Covid-19

Spojené štáty majú už viac obetí koronavírusu ako mŕtvych v I. svetovej vojne. Čísla však neprekonali II. svetovú vojnu, občiansku vojnu či pandémiu chrípky. Brazília zaznamenala v utorok svoj najvyšší denný nárast v prípadoch nákazy koronavírusom od začiatku pandémie.

17.06.2020 06:00 , aktualizované: 22:10
debata (63)

22:10 Pre pandémiu zostanú v Nemecku veľké akcie zakázané najmenej do konca tohto októbra. Po stredajšom rokovaní so 16 krajinskými premiérmi to na tlačovej konferencii oznámila kancelárka Angela Merkelová. Podľa spoločného uznesenia kancelárky a zástupcov spolkových krajín bude zákaz platiť pre takéto akcie, pri ktorých nebude možné spätne vysledovať kontakty medzi ľuďmi ani zabezpečiť dodržiavanie hygienických predpisov.

21:30 Nemecké úrady zaznamenali 657 nových prípadov koronavírusu súvisiacich s veľkou baliarňou mäsa v meste Rheda-Wiedenbrück. Predstavitelia západného okresu Gütersloh uviedli, že celkovo v závode firmy Tönnies otestovali na nový vírus pozitívne už 983 zamestnancov, zatiaľ čo 326 testov bolo negatívnych. Predstavitelia spoločnosti uviedli, že tieto prípady môžu súvisieť s možnosťou pre zamestnancov navštíviť svojich príbuzných vo východnej Európe po uvoľnení opatrení. Úrady nariadili zatvorenie závodu a izoláciu aj testy pre všetkých pracovníkov. Do karantény tak muselo zhruba 7 000 osôb. Kancelárka Angela Merkelová tiež ocenila miestne úrady za to, že obratom uzavreli školy v zasiahnutom regióne.

19:59 Počet obetí nákazy spôsobenej koronavírusom SARS-CoV-2 prekročil v stredu vo Veľkej Británii hranicu 42-tisíc. Na pravidelnom brífingu to oznámil britský minister kultúry Oliver Dowden, informovala spravodajská televízia Sky News. Za posledných 24 hodín pribudlo v krajine 184 úmrtí, čím sa ich počet zvýšil na 42 153. Minister taktiež oznámil, že celkový počet vykonaných testov je 7 121 976. Ďalších 140 359 ľudí bolo otestovaných do stredy rána.

19:03 Švédsko s platnosťou od 30. júna zruší odporúčania necestovať do zahraničia, ak to nie je nevyhnutné, pre 11 európskych krajín. Oznámilo to v stredu tamojšie ministerstvo zahraničných vecí, píše agentúra Reuters. Zmeny sa týkajú nasledovných krajín: Belgicko, Chorvátsko, Francúzsko, Grécko, Island, Luxembursko, Portugalsko, Slovinsko, Španielsko, Švajčiarsko a Taliansko.

17:29 Český prezident Miloš Zeman sa nezúčastní na vojenskej prehliadke v Moskve, ktorá sa uskutoční 24. júna pri príležitosti 75. výročia konca druhej svetovej vojny v Európe. Dôvodom sú opatrenia týkajúce sa pandémie nového koronavírusu. Informoval o tom v stredu portál Novinky.cz s odvolaním sa na Zemanovho hovorcu Jiřího Ovčáčka. Prezidenta ČR na prehliadke zastúpi veľvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka.

17:18 Švédsko, ktoré si získalo globálnu pozornosť liberálnejším prístupom k opatreniam proti šíreniu nového koronavírusu, oznámilo v stredu prekročenie hranice 5000 úmrtí na ochorenie Covid-19. Informovali o tom agentúry AFP a DPA. Z údajov úradu verejného zdravotníctva vyplýva, že vo Švédsku dosiaľ zaznamenali 5041 úmrtí spojených s ochorením Covid-19. Nákazu vírusom SARS-CoV-2 potvrdili v celkovo 54 562 prípadoch.

16:43 Maďarský prezident János Áder podpísal v stredu v Budapešti zákon o zrušení núdzového stavu, ktorý v rámci ochrany proti šíreniu koronavírusu schválil parlament 30. marca. Informovala o tom internetová stránka komerčnej televízie ATV, ktorá pripomenula, že poslanci parlamentu v utorok rozhodli o odvolaní zákona o ochrane proti koronavírusu, ako aj o výzve adresovanej vláde na zrušenie núdzového stavu vyhláseného pre pandémiu koronavírusu.

15:58 Španielsky kráľ Filip VI. bude viesť spomienkovú slávnosť venovanú vyše 27.000 obetiam pandémie Covidu-19 a zdravotníckym pracovníkom. Na podujatí, ktoré sa uskutoční 16. júla, sa zúčastnia aj viacerí poprední predstavitelia Európskej únie.

15:04 Európska komisia (EK) v stredu predstavila európsku stratégiu pre urýchlenie vývoja, výroby a distribúcie vakcín proti chorobe Covid-19 s cieľom chrániť ľudí pred touto nákazou všade na svete.

Komisia v správe pre médiá zdôraznila, že účinná a bezpečná vakcína proti novému koronavírusu je najlepším riešením na dosiahnutie trvalého riešenia pandémie, pričom každý mesiac k dobru, získaný pri hľadaní očkovacej látky, zachraňuje životy, pracovné príležitosti a miliardy eur. Nová stratégia navrhuje spoločný prístup EÚ a zakladá sa na mandáte získanom od ministrov zdravotníctva členských krajín Únie.

14:25 Vláda nemeckej kancelárky Angely Merkelovej plánuje zakázať veľké podujatia najmenej do konca októbra. Dôvodom sú obavy z obnoveného prenosu koronavírusu. V stredu to napísala tlačová agentúra AFP, ktorá mala možnosť vidieť oficiálny návrh vládneho opatrenia.

13:30 Počet potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu v Poľsku sa od utorka zvýšil o 506 a dosiahol 30 701. V stredu dopoludnia to oznámilo ministerstvo zdravotníctva. Zomrelo ďalších 14 ľudí a celkový počet úmrtí tak stúpol na 1286, uviedla poľská štátna tlačová agentúra PAP.

13:20 Austrália pravdepodobne otvorí svoje hranice turistom až budúci rok, avšak dovtedy plánuje uvoľniť opatrenia pre študentov a dlhodobých návštevníkov. Uviedol to v stredu minister turizmu Simon Birmingham, na ktorého sa odvolala agentúra Reuters.

Birmingham dodal, že pravidlo dvojtýždňovej karantény, ktoré krajina zaviedla pre občanov vracajúcich sa zo zahraničia, by sa mohlo uplatniť aj v prípade zahraničných študentov a ďalších návštevníkov, ktorí v Austrálii plánujú ostať dlhšie.

12:50 Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová nariadila v stredu armáde, aby dozerala na hranice Nového Zélandu. Krok premiérky je reakciou na chybu, ktorá umožnila návrat ochorenia Covid-19 do ostrovnej krajiny. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Séria 24 dní bez nových prípadov nákazy koronavírusom sa narušila v utorok, keď sa ukázalo, že dvom ženám, ktoré nedávno pricestovali na Nový Zéland z Británie, dovolili odísť z karantény skôr a bez testov na koronavírus, hoci jedna z nich mala mierne príznaky nákazy. Dvojici žien nakoniec urobili výtery a ukázalo sa, že sú infikované novým druhom koronavírusu – ale až po tom, čo precestovali autom 650 kilometrov z Aucklandu do metropoly Wellington, aby tam navštívili umierajúceho rodiča.

12:42 Dišpenz od povinnej účasti veriacich na nedeľných a sviatočných bohoslužbách prestáva platiť k 17. júnu 2020. Rozhodli o tom slovenskí biskupi na 96. plenárnom zasadaní Konferencie biskupov Slovenska (KBS) na Donovaloch. Dišpenz sa ruší vzhľadom na pokračujúce uvoľňovanie protipandemických opatrení.

12:39 Viac ako 400 ľudí z Belgicka sa prihlásilo na testovanie potenciálnej vakcíny proti novému druhu koronavírusu, ktorú vyvinulo belgické laboratóriom Janssen Pharmaceutica z Antverp a jeho materská spoločnosť Johnson & Johnson. Uviedla to v stredu tlačová agentúra Belga.

Odborníci z Janssen Pharmaceutica začiatkom júna naznačili, že pri novej vakcíne je vyše 50-percentná pravdepodobnosť, že bude účinná proti novému typu koronavírusu. Ide o vakcínu založenú na očkovacích látkach, ktoré boli skúmané pri „príbuznom“ druhu nového koronavírusu, zodpovedného za ochorenie SARS z roku 2002.

12:14 Rusko potvrdilo v stredu 7843 nových prípadov nákazy koronavírusom za uplynulých 24 hodín. Ide o vôbec najnižší denný nárast v počte prípadov od 30. apríla. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na ruské krízové centrum. V Rusku tak po prvý raz od 1. mája klesol denný prírastok potvrdených prípadov nákazy pod hranicu 8000.

Celkovo Rusko eviduje 553.301 prípadov infekcie. Vyliečilo sa už 304.342 ľudí, čo predstavuje 55 percent z celkového počtu nakazených. Počet obetí koronavírusovej pandémie vzrástol o 194 na 7478. Smrtnosť na chorobu Covid-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, je v Rusku 1,35 percenta.

11:43 Honduraskému prezidentovi Juanovi Orlandovi Hernándezovi diagnostikovali koronavírusové ochorenie Covid-19. Prezident sa lieči a bude pracovať v izolácii a s pomocou svojich asistentov.

„Ako prezident krajiny a ako zodpovedný občan chcem oznámiť, že počas uplynulého víkendu som sa začal cítiť trocha nepríjemne a dnes mi zistili ochorenie COVID-19,“ uviedol Hernández v utorok večer v televíznom prejave.

11:38 Mexiko síce oznámilo plány na znovuotvorenie kostolov a obnovenie náboženských aktivít, ale v utorok miestneho času nahlásilo takmer rekordné počty nových prípadov nákazy a úmrtí na ochorenie Covid-19.V stredu nadránom o tom informovala tlačová agentúra AP.

Mexické ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že počet potvrdených prípadov nákazy stúpol o 4599, čo je doteraz druhý najvyšší denný nárast – celkový počet infikovaných je tak 154 863. Nárast denných úmrtí je 730, čo je tretí denný najvyšší potvrdený počet – tento mesiac už skôr boli zaznamenané jednodňové nárasty úmrtí 1092 a 816. Tieto údaje konkurovali počtom v USA. Počty nakazených a mŕtvych – ktorých je teraz 18 310 – sú jasne podhodnotené, pretože Mexiko robí veľmi málo testov.

11:30 Ukrajina zaznamenala za posledných 24 hodín najvyšší denný nárast počtu prípadov infekcie novým typom koronavírusu i súvisiacich úmrtí, informoval v stredu tamojší minister zdravotníctva Maxym Stepanov.

Počet potvrdených prípadov sa podľa neho zvýšil o 758 a nákaze podľahlo ďalších 31 ľudí. Počet nakazených v krajine dosiahol celkovo 33 234 vrátane 2445 detí a 5650 zdravotníckych pracovníkov. Ochoreniu Covid-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo už 943 ľudí. Z nákazy sa od začiatku pandémie uzdravilo 14 943 ľudí.

10:10 Pražský námestník primátora pre bezpečnosť Petr Hlubuček mal pozitívny test na prítomnosť ochorenia Covid-19. Spravodajskému serveru Novinky.cz potvrdil, že mu nákazu odhalili v utorok večer. Primátor Zdeněk Hřib následne uviedol, že celá 11-členná rada a niekoľko ďalších ľudí, ktorí sa zúčastnili na jej pondelkovom rokovaní, idú do 14-dňovej karantény.

9:41 V utorok na Slovensku pribudlo deväť ľudí infikovaných koronavírusom. Celkovo tak krajina doteraz eviduje 1 561 pozitívne testovaných na ochorenie Covid-19. Počas uplynulého dňa urobili spolu 1 163 testov, laboratóriá spolu otestovali už takmer 199-tisíc vzoriek. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. (Viac tu)

9:20 Brazília zaznamenala v utorok svoj najvyšší denný nárast v prípadoch nákazy koronavírusom od začiatku pandémie – za posledných 24 hodín má takmer 35 000 infekcií. Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva, na ktoré sa v stredu ráno odvolala tlačová agentúra AFP.

Krajina, ktorá má druhý najvyšší počet prípadov nákazy a úmrtí na koronavírus na svete po Spojených štátoch, hlásila za posledných 24 hodín 34 918 nových prípadov a 1 282 nových úmrtí. Brazília tak celkovo zaznamenala vyše 923 000 infiko­vaných a 45 241 mŕtvych.

8:10 Čína zaznamenala v utorok 44 nových prípadov nákazy koronavírusom. Tridsaťjeden z celkového počtu infikovaných odhalili zdravotníci v metropole Peking. Novým ohniskom šírenia koronavírusu v Číne sa stalo pekinské trhovisko s potravinami Sin-fa-ti. Úrady hlavného mesta ho nechali v sobotu zavrieť spoločne s niekoľkými štvrťami v jeho okolí. Neskôr karanténu uvalili na ďalšie časti mesta.

V utorok sa uzavreli aj všetky pekinské školy, obmedzila sa doprava. Už v utorok vyzvali miestne úrady obyvateľov hlavného mesta, aby zrušili cesty mimo Peking, ktoré nie sú nevyhnutne potrebné. Veľa čínskych miest i celých provincií už oznámilo, že zavádza pre obyvateľov metropoly dvojtýždňovú až trojtýždňovú karanténu.

6:30 Úrady v Berlíne umiestnili do karantény 369 domácností po tom, čo testy potvrdili koronavírus u desiatok osôbPredstavitelia južnej štvrte Neukölln v utorok uviedli, že ochorenie zistili v siedmich rôznych lokalitách, pričom v niektorých prípadoch na jednom mieste spolu žilo až desať ľudí.

Berlínska senátorka zodpovedná za oblasť zdravia Dilek Kalayciová vyzvala obyvateľov nemeckej metropoly, aby používali novú aplikáciu na boj proti šíreniu koronavírusu, ktorú v utorok v Nemecku spustili. Ak používateľ aplikácie bude mať pozitívny test na koronavírus, ostatní používatelia aplikácie, ktorí boli v blízkom kontakte s infikovanou osobou minimálne 15 minút, dostanú správu, že im hrozí riziko nakazenia.

6:00 V Spojených štátoch za uplynulých 24 hodín zomrelo ďalších 740 ľudí s chorobou COVID-19. S odvolaním sa na dáta americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa (jk) o tom informovala agentúra AFP. Celková bilancia mŕtvych vzrástla na 116 850. Pre koronavírus tak v Spojených štátoch už zomrelo viac ľudí, než koľko obetí si z radov amerických vojakov vyžiadala prvá svetová vojna.

Veľká vojna z rokov 1914 až 1918 si podľa oficiálnych údajov vyžiadala na strane USA 116 516 obetí. Spojené štáty vstúpili do prvej svetovej vojny až v roku 1917.

Hoci ide v prípade pandémie a vojny o neporovnateľné udalosti, vyvolali počty obetí COVIDU-19 v USA už skôr spomienky na obete ozbrojených konfliktov. Na konci apríla prekonal počet ľudí, ktorí zomreli na následky nákazy koronavírusom, počet obetí vietnamskej vojny, do ktorej sa USA zapojili v roku 1964. Straty na životoch, ktoré USA spôsobila pandémia COVIDU-19, sú stále nižšie, než počet amerických obetí druhej svetovej vojny z rokov 1939 až 1945 (405 399), občianskej vojny z rokov 1861 až 1865 (620 000) a predovšetkým pandémie chrípky z rokov 1918 až 1919 (675 000).

V absolútnych číslach sú Spojené štáty v rámci terajšej pandémie najpostihnutejšou krajinou na svete. Vírusom SARS-CoV-2 sa v krajine s takmer 330 miliónmi obyvateľov nakazilo podľa jk 2,13 milióna ľudí. V počte nakazených nasledujú Brazília a Rusko. V počte úmrtí je druhá takisto Brazília, ktorá nedávno na tretie miesto odsunula Britániu. Pri prepočte na počet obyvateľov je ale v niektorých európskych krajinách úmrtí pripisovaných COVIDU-19 viac ako v USA.

Od konca mája sa denná bilancia obetí v Spojených štátoch drží väčšinou pod hranicou jedného tisíca. Počet nových potvrdených prípadov nákazy sa pohybuje okolo 20 000 za deň.

Podľa agentúry AFP v USA ešte prvá vlna epidémii úplne neopadla a z ohnísk na severovýchode krajiny sa presúva na juh a západ. Pozornosť sa tak teraz upiera k nemocniciam v Arizone, Texase či na Floride.

Na celom svete sa doteraz podľa jk koronavírusom SARS-CoV-2 nakazilo vyše 8,15 milióna ľudí a viac 441 000 ich zomrelo na chorobu COVID-19.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

63 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus