Počet obetí vírusu v Taliansku sa znížil na rekordne nízku úroveň

Počet úmrtí na nový koronavírus sa v Taliansku znížil na rekordne nízku úroveň - zo soboty na nedeľu pribudli len tri smrteľné prípady. Biely dom obnoví pravidelné tlačové konferencie ku koronavírusu. Americký prezident Donald Trump pripustil, že prípadov v USA pribúda.

20.07.2020 06:00 , aktualizované: 23:33
Taliansko / Vírus / Covid-19 / Foto: ,
debata (62)

23:30 Vedenie firmy Tönnies Holding prevádzkujúcej najväčší nemecký bitúnok a baliareň mäsa, kde sa od polovice júna nakazilo koronavírusom približne 1400 zamestnancov, v pondelok oznámilo, že výrazne mení spôsob prijímania zamestnancov. Od 1. septembra bude závod ponúkať trvalý pracovný pomer pre svojich zväčša východoeurópskych pracovníkov, ktorí boli doteraz zamestnávaní cez sprostredkovateľské agentúry. Spoločnosť Tönnies Holding okrem toho uviedla, že pre svojich stálych zamestnancov plánuje prenajať ubytovanie.

21:49 Biely dom obnoví pravidelné tlačové konferencie ku koronavírusu. Oznámil to dnes americký prezident Donald Trump. Budú sa konať v utorok o 17:00 miestneho času (23:00 SELČ). Trump pripustil, že prípadov koronavírusu v USA pribúda. „Máme navýšenie prípadov na Floride, v Texase a na niekoľkých ďalších miestach. Zapojím sa, budeme organizovať brífingy,“ povedal prezident. Podľa stanice CNN mnohých z poradcov znepokojuje prezidentova nevšímavosť pri riešení súčasnej situácie. Trump sa údajne nezúčastňuje denných schôdzok k epidémii a už štrnásť dní neurobil žiadny výstup zameraný na túto tému.

21:05 Primátor ruského mesta Noriľsk Rinat Achmetčin oznámil svoju rezignáciu z dôvodu nesúhlasu s údajným falšovaním štatistík koronavírusovej epidémie krajskými úradmi. Achmetčin uviedol, že od konca marca Noriľsk potvrdil 832 prípadov nákazy koronavírusom. Krajské ministerstvo však oznámilo federálnemu rezortu zdravotníctva iba 293 nakazených, informoval ruský spravodajský portál Novaja gazeta.

V júni sa proti Achmetčinovi začalo trestné konanie pre nedbalosť v súvislosti s únikom ropy neďaleko Noriľska. V prípade dokázania viny Achmetčinovi hrozí šesť mesiacov vo väzení, píše ďalej Novaja gazeta.

Noriľsk leží približne 300 kilometrov za polárnym kruhom v Krasnojarskom kraji, ktorý je jedným z epidémiou najťažšie zasiahnutých oblastí v Rusku. Celkovo kraj dosiaľ potvrdil 11 528 prípadov nákazy a 260 úmrtí v dôsledku choroby COVID-19.

20:20 Najmenej 2000 ľudí demonštrovalo v Ostrave proti opätovnému zavedeniu epidemiologických opatrení na území Moravskosliezskeho kraja, informoval portál Novinky.cz. Išlo o jednu z najväčších demonštrácií v Ostrave od roku 1989. Protestujúcim sa nepáčil postup českého ministerstva zdravotníctva a Krajskej hygienickej stanice v Ostrave, ktoré znovuzavedenie opatrení oznámili v piatok zo dňa na deň. Niektorí žiadali odstúpenie ministra zdravotníctva Adama Vojtěcha, iní rezignáciu celej vlády.

Novozavedený zákaz verejných podujatí s účasťou viac ako 100 ľudí demonštranti označili za nepochopiteľný, keďže sú zároveň otvorené nákupné centrá. Rečníci takisto poukázali na fakt, že v baniach v okrese Karviná, odkiaľ sa vírus rozšíril do zvyšku kraja, nebola okamžite po vypuknutí nákazy zastavená ťažba.

19:48 V súvislosti koronavírusom bolo doteraz zaznamenaných 3481 priestupkov. Informuje o tom Polícia SR na profile na sociálnej sieti. Najviac, a to 1 563 priestupkov, zaznamenala polícia v súvislosti s porušením povinnosti nosenia rúška. V 1 530 prípadoch išlo o porušenie karantény stanovenej lekárom. Polícia zaznamenala aj 388 prípadov porušenia zákazu otvorenia prevádzok.

19:19 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varovala pred šírením koronavírusu v Afrike, pričom poukázala na prudký nárast počtu prípadov v Juhoafrickej republike (JAR), ktorý by mohol signalizovať vznik veľkého počtu ohnísk nákazy aj na ďalších miestach na africkom kontinente. „V tejto chvíli som veľmi znepokojený tým, že začíname byť svedkami akcelerácie tohto ochorenia v Afrike,“ povedal v pondelok na virtuálnej tlačovej konferencii v Ženeve riaditeľ WHO pre mimoriadne situácie Michael Ryan.

Počet obetí koronavírusu v JAR prekročil v nedeľu hranicu 5 000. V krajine do pondelka rána pribudlo ďalších 85 obetí, čím sa ich celkový počet vyšplhal na 5033. Vrchol pandémie v JAR sa očakáva v najbližších týždňoch.

18:07 V uplynulých dňoch vzrástol počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom aj v mestách Mezőkövesd a Miškovec na severovýchode Maďarska. Informoval o tom v pondelok regionálny spravodajský server boon.hu s odvolaním sa na údaje Národného centra zdravia (NNK), podľa ktorého v Mezőkövesde potvrdili PCR testy nákazu až v 42 prípadoch. Príslušný orgán odobral vzorky 283 osobám z celkového počtu 320 priamych kontaktov nakazených a nariadil im domácu karanténu.

17:35 Gréckokatolícky arcibiskup Cyril Vasiľ, ktorý je apoštolským administrátorom Košickej eparchie, mal 15. júla pozitívny test na COVID-19. Test absolvoval po návrate z pastoračnej návštevy slovenskej gréckokatolíckej komunity v nemeckom Mníchove. Informovala o tom tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS).

Vladyka Vasiľ bol v Nemecku spolu generálnym vikárom Košickej eparchie Jaroslavom Lajčiakom, ktorý mal taktiež pozitívny test na koronavírus. „Po návrate neprišli s nikým do kontaktu a počas nasledujúcich 14 dní obaja zostanú v domácej karanténe. Majú len ľahké príznaky, sú v poriadku, minimálne nasledujúce dva týždne však zostávajú v izolácii,“ oznámila TK KBS s odvolaním sa na vladyku.

16:24 Príslušníci maďarskej armády opäť dezinfikujú priestory domova dôchodcov v Budapešti na Peštianskej ceste, informoval v pondelok štátny tajomník rezortu obrany Szilárd Németh. Podľa spravodajského servera Propeller.hu Németh pripomenul, že vojsko toto sociálne zariadenie – kde pre vážne pochybenia vzniklo ohnisko nákazy koronavírusu – dezinfikovalo už počas Veľkej noci. V domove sa nakazilo 312 klientov a 26 členov personálu. Chorobe Covid-19, ktorú spôsobuje koronavírus, tam podľahlo 55 seniorov.

16:07 Prípravok obsahujúci bielkovinu interferón beta podľa predbežných výsledkov klinických testov u pacientov s Covidom-19 výrazne znižuje riziko vážneho priebehu ochorenia. Uviedla to britská spoločnosť Synairgen, ktorá liečivo vyvíja, napísal dnes spravodajský web BBC.

Interferón beta je látka, ktorú si telo vie prirodzene vytvárať pri boji proti vírusom. Pacienti s koronavírusom dostali bielkovinu na inhaláciu s cieľom podporiť imunitnú reakciu. Predbežné výsledky naznačujú, že sa u hospitalizovaných pacientov s koronavírusom, ktorým bol liek podaný, o 79 percent znížilo riziko vážneho priebehu choroby, pri ktorom môže byť potrebná pľúcna ventilácie. Synairgen tiež tvrdí, že sa dvakrát až trikrát u týchto pacientov zvýšila pravdepodobnosť zotavenia do tej miery, že choroba neovplyvnila ich každodenné aktivity. Látka podľa predbežných záverov tiež výrazne u chorých znížila dýchavičnosť a o tretinu skrátila dobu nevyhnutnej hospitalizácie, v priemere z deviatich na šesť dní.

Do štúdie bolo zapojených 101 dobrovoľníkov, ktorí boli prijatí na liečbu Covidu-19 v deviatich britských nemocniciach. Polovici bol podaný experimentálny liek, zatiaľ čo ostatní dostali placebo.

14:43 Počet úmrtí na koronavírus sa v Taliansku znížil na rekordne nízku úroveň – zo soboty na nedeľu pribudli len tri smrteľné prípady. V regióne Lombardsko, ktoré bolo svojho času v krajine ohniskom pandémie Covidu-19, nezaznamenali za posledných 24 hodín dokonca žiadne úmrtie – stalo sa tak po prvý raz od 22. februára. Informovala o tom agentúra APA.

V dôsledku infekcie koronavírusom zomrelo v Taliansku od vypuknutia nákazy 20. februára doposiaľ 35 045 ľudí. Za 24 hodín bolo hlásených 219 nových prípadov, uviedlo ministerstvo zdravotníctva s tým, že deň predtým pribudlo 249 infikovaných. Počet aktívnych prípadov v krajine klesol na 12 440 a počet pacientov v nemocniciach sa znížil na 743, čo je o 14 menej, než ich bolo deň predtým. Na oddeleniach intenzívnej starostlivosti je momentálne 49 osôb. Počas vrcholu pandémie v krajine v marci ich ležalo na týchto jednotkách pritom viac než 4000, pripomenula APA.

14:33 Takmer tri štvrtiny respondentov v projekte „Ako sa máte, Slovensko?“ po odznení hlavnej vlny pandémie ochorenia Covid-19 na konci mája súhlasili s tvrdením, že väčšina ľudí v krajine sa prispôsobila pravidlám, ktoré stanovili úrady. Až 59,1 percenta respondentov vyjadrilo presvedčenie, že väčšina ľudí v krajine počas pandémie konala v záujme celej spoločnosti, a nie len vo svojom vlastnom. (Viac tu)

14:01 Bratislavský samosprávny kraj (BSK) zavádza vo svojich 14 Domovoch sociálnych služieb (DSS) preventívne opatrenia, ktorými chce predísť prípadnej druhej vlne pandémie. Odporučil preto sprísnenie hygienických a protiepidemio­logických opatrení, návštevy klientov zatiaľ nezakazuje, ale odporúča ich realizovať v exteriéri. Predseda BSK Juraj Droba zároveň vyzýva všetkých na individuálnu zodpovednosť. (Viac tu)

12:24 Britská vláda podpísala dohody na kúpu 90 miliónov dávok vakcín proti koronavírusu, ktoré sú v súčasnosti vo vývoji. Na vakcínach pracuje aliancia farmaceutických spoločností BioNtech a Pfizer, ako aj firma Valneva. Novým dohodám už predchádzala objednávka sto miliónov dávok vakcíny, ktorú vyvíja firma AstraZeneca v spolupráci s Oxfordskou univerzitou. Zatiaľ však stále nie je jasné, ktorá z experimentálnych vakcín bude účinná. Očkovanie sa vo všeobecnosti považuje za najlepší spôsob, ako vrátiť život ovplyvnený pandémiou naspäť do normálu. V súčasnosti podstupuje klinické testy viac než 20 experimentálnych očkovacích látok. Niektoré dokážu vyvolať imunitnú reakciu, zatiaľ však neexistujú dôkazy, že by niektorá vedela pred infekciou aj chrániť.

12:07 Zdravotníci v Izraeli vstúpil v pondelok do generálneho štrajku na protest proti nedostatku zdravotného personálu v nemocniciach, ktorý je obzvlášť citeľný práve v čase epidémie koronavírusu SARS-CoV-2.

Nemocnice a kliniky s celoštátnou pôsobnosťou v Izraeli preto v pondelok prešli na víkendový režim a poskytujú starostlivosť len v naliehavých prípadoch a pre pacientov nakazených koronavírusom. Zdravotníci vstúpili do štrajku po neúspechu svojich rokovaní s ministerstvom financií. Zatiaľ nie je jasné, či tento štrajk bude jednodňový alebo neobmedzený, uviedol denník The Times of Israel.

11:39 Južná Kórea zaznamenala v priebehu 24 hodín len 26 nových prípadov nákazy koronavírusom vrátane 22 súvisiacich s osobami, ktoré sa nakazili v zahraničí. Za ostatné dva mesiace ide o najnižší denný prírastok neimportovaných prípadov nákazy, informovala v pondelok agentúra AP s odvolaním sa na údaje Kórejského centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC).

Tamojšie úrady prejavili v súvislosti s klesaním prípadov opatrný optimizmus. Námestník ministra zdravotníctva Kim Kang-lip na tlačovej konferencii uviedol, že vďaka štyrom novým neimportovaným prípadom nákazy tak od 19. mája vôbec prvýkrát klesol pod desať počet takýchto neprivezených prípadov. Ľudí zároveň vyzval, aby naďalej boli opatrnými, vyhýbali sa preplneným miestam či dokonca strávili letnú dovolenku doma.

11:07 Nákazu novým druhom koronavírusu potvrdili v uplynulých 24 hodinách v Maďarsku u šiestich ľudí, čím sa celkový počet infikovaných zvýšil na 4339. Na ochorenie Covid-19 spôsobené koronavírusom nezomrel za posledný deň nikto, vyplýva z aktuálnych údajov zverejnených v pondelok na vládnej informačnej stránke koronavirus.gov.hu.

Na ochorenie Covid-19 zomrelo v Maďarsku už 596 ľudí, 3232 sa vyliečilo. Aktuálne je nakazených 511 ľudí, z ktorých 83 je hospitalizovaných a piati z nich sú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu.

10:49 Čiernohorské ministerstvo zdravotníctva v nedeľu potvrdilo doposiaľ najvyšší denný prírastok nových prípadov ochorenia Covid-19. Za 24 hodín pribudlo vtedy v krajine 116 infikovaných. V pondelok o tom informovala tlačová agentúra HINA.

Počet infikovaných na 100-tisíc obyvateľov tak dosiahol počet 281, čo je výrazne viac, než evidujú ostatné štáty v regióne. Od začiatku marca až do polovice mája Čierna Hora v rámci prvej vlny koronavírusovej epidémie zaznamenala 324 prípadov a deväť úmrtí. V druhej vlne, ktorú úrady evidujú od polovice júna, však podľa agentúry HINA úrady zaregistrovali 1771 prípadov a 23 úmrtí.

9:44 India zaznamenala za posledných 24 hodín rekordných 40 425 nových prípadov nákazy koronavírusom. Ide o dosiaľ najvyšší denný nárast, informovala v pondelok s odvolaním sa na vyhlásenie tamojších úradov agentúra AP.

V Indii dosiaľ celkovo zaznamenali 1 118 043 prípadov infekcie vrátane 27 497 úmrtí. Indické ministerstvo zdravotníctva v nedeľu večer informovalo, že miera úmrtnosti na nový koronavírus, ktorá aktuálne predstavuje 2,49 percenta, „progresívne klesá“ vďaka účinnej stratégii boja s infekciou a intenzívnemu testovaniu.

9:38 Na Slovensku pribudol jeden nový prípad nákazy. Celkovo tak evidujeme 1 980 pozitívne testovaných na koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili 24 testov. (Viac tu)

8:08 S rozsiahlym očkovaním proti novému typu koronavírusu by sa mohlo začať v polovici budúceho roka. Pre agentúru DPA to uviedla hlavná vedecká pracovníčka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Zároveň vyjadrila opatrný optimizmus ohľadom súčasného stavu výskumu a vývoja očkovacích látok proti koronavírusu. „Máme teraz viac ako 20 kandidátov na vakcínu v klinických štúdiách. Dúfame, že aspoň pár z nich bude fungovať. Bola by to veľká smola, keby všetky zlyhali,“ povedala expertka WHO Soumya Swaminathanová.

7:18 Mexický prezident Manuel Lopez Obrador sa v nedeľu zaviazal zlepšiť zdravotnú starostlivosť v krajine, ktorá má štvrtý najvyšší počet úmrtí na koronavírusovú chorobu COVID-19 na svete, informovala agentúra AFP. „Chceme si pripomenúť tých, ktorí zomreli na následky ochorenia COVID-19 a poslať láskyplné bratské objatie ich príbuzným a priateľom,“ uviedol Lopez Obrador vo videu zverejnenom na sociálnej sieti.

Zároveň vymenoval 10 záväzkov, pomocou ktorých chce chrániť osoby zraniteľné na COVID-19, vrátane boja proti „chorobám spôsobeným hladom a chudobou“, spustenia stálej kampane zameranej na podporu zdravšieho stravovania a životného štýlu, ako aj liečbu vysokého tlaku, cukrovky a obezity.

6:27 V Nemecku za uplynulý deň pribudlo 249 nových prípadov nákazy koronavírusom, celkom sa tak v krajine od začiatku epidémie infikovalo takmer 202-tisíc ľudí. Informoval o tom dnes Inštitút Roberta Kocha (RKI). Dvaja ľudia na komplikácie spojené s chorobou covid-19 zomreli, a počet obetí tak dosiahol 9 086. V krajine s približne 83 miliónmi obyvateľov sa darí držať šírenie vírusu SARS-CoV-2 relatívne pod kontrolou a denná bilancia nových prípadov sa drží v rozmedzí zhruba od dvoch do piatich stoviek. Najvyšší počet nakazených za posledné dni úrady hlásili v sobotu, keď ich bolo 529, v nedeľu bolo infikovaných 202.

6:00 Na úrovni celých USA za posledný mesiac kĺzavý priemer nových prípadov nákazy narástol približne z 22 000 na takmer 66 000. Trend v prípade bilancie obetí na životoch začal stúpať na začiatku minulého týždňa, aktuálne denné súčty sú ale stále zhruba tretinové proti aprílovému vrchole epidémie.

Rekordný nárasty zistených prípadov nákazy sprevádzajú problémy so spracovávaním testov na vírus SARS-CoV, ktoré mnohokrát trvajú dlhšie ako týždeň.

Americký prezident Donald Trump aj minulý týždeň tvrdil, že Spojené štáty majú „najlepšie testovanie na svete“, agentúra AP ale pozoruje niekoľkohodinové rady na odberných miestach v silne zasiahnutých južných štátoch. V Pittsburghu zasa údajne úrady vyzvali potenciálne nakazených, aby sa namiesto snahy absolvovať test pokiaľ možno uchýlili do 14-dennej karantény, a pomohli tak znížiť vyťaženie systému.

„Testovanie je problém úplne všade,“ komentoval vývoj republikánsky guvernér štátu Utah Gary Herbert. Rady na odberových miestach a oneskorenia v hlásení výsledkov testov prispievajú v USA k šíreniu vírusu a nabúravajú plány na obnovenie bežného fungovania obchodov, škôl a ďalších inštitúcií, uviedla AP.

„Je v podstate nanič mať výsledok testu, ktorý dostanete po uplynutí viac ako 48 hodín,“ povedala profesorka z Univerzity Georgea Washingtona Leana Wenová, ktorá predtým dohliadala na verejné zdravie v meste Baltimore.

Denníky The New York Times a Washington Post (WP) navyše s odvolaním sa na zdroje oboznámené s rokovaniami napísali, že Biely dom sa snaží vyškrtnúť dotácie na podporu testovania z nového súboru na podporu ekonomiky, ktorý pripravujú republikánski kongresmani. Senátori vraj v tomto smere navrhujú vyčleniť 25 miliárd dolárov pre štáty, vládni činitelia ale pri víkendových rokovaniach presadzovali úplné vynulovanie tejto položky, rovnako ako desa'tmiliardový príspevok pre Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

„Prístup administratívy nahneval niektorých republikánskych senátorov…, niektorí sa snažia odporovať a zaistiť, že peniaze v návrhu zostanú,“ píše WP. Súčasťou súboru opatrení majú byť aj dodatočné dávky pre nezamestnaných a ďalšie opatrenia. Republikáni by mohli svoj plán podrobne predstaviť už tento týždeň.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus