Klinické testy vakcíny proti koronavírusu začala aj Kuba

Kubánci rozbehli klinické testy vakcíny proti chorobe Covid-19. Ak by boli úspešní, boli prví z krajín Latinskej Ameriky s vlastnou vakcínou.

25.08.2020 06:00 , aktualizované: 23:46
koronavírus, Chile Foto: ,
Denisse Lealová a jej manžel Mario Diaz sa objímajú v metre v čílskom Santiagu. Predtým pracovali ako predajcovia na rôznych miestach krajiny, ale pandémia im zabránila možnosť zarobiť si. Teraz dezinfikujú vagóny metra.
debata (46)

23:45 Pokuta vo výške 60 eur bude od 1. septembra hroziť v Sasku tomu, kto si v obchode alebo vo verejnej doprave nenasadí na tvár rúško. Podľa portálu mdr.de to dnes schválila vláda tejto spolkovej krajiny. Opatrenie zatiaľ platí do 2. novembra.

22:36 V Libanone za posledných 24 hodín zaznamenali 12 nových úmrtí na ochorenie Covid-19 spôsobované novým koronavírusom. Ide o najvyšší prírastok úmrtí od februára, keď v tejto blízkovýchodnej krajine potvrdili prvé prípady nákazy. Informovala o tom agentúra AFP.

Libanonské ministerstvo zdravotníctva v utorok oznámilo 532 nových prípadov. Celkový počet infikovaných v krajine dosiahol 13 687, z čoho 138 ľudí v spojitosti s nákazou zomrelo. Libanon od 21. augusta zaviedol nové obmedzenia pohybu osôb po tom, ako sa denné počty nakazených v posledných týždňoch prudko zvýšili. K tomuto nárastu došlo po explózii v prístave v hlavnom meste Bejrút.

22:10 Najstarší syn úradujúceho brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara, 39-ročný Flávio, bol pozitívne otestovaný na ochorenie Covid-19. S odvolaním sa na vyhlásenie jeho hovorcu o tom v utorok informovala agentúra Reuters.

Flávio Bolsonaro, ktorý je hornej komore brazílskeho federálneho parlamentu senátorom za štát Rio de Janiero, nemá žiadne príznaky ochorenia a momentálne sa nachádza doma. V rámci liečby užíva antimalarikum chlorochín a antibiotikum azitromycín.

21:00 V Bratislavskom kraji za pondelok evidujú šesť pozitívne testovaných osôb na nový koronavírus. Ide o troch mužov a tri ženy. Informuje o tom Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava na sociálnej sieti.

Jedna osoba pricestovala na Slovensko z Ukrajiny. Tri osoby sú dohľadávanými kontaktmi už pozitívnych osôb. Ostatné prípady sú podľa RÚVZ sporadické výskyty bez vzájomnej epidemiologickej súvislosti s už pozitívnymi osobami v kraji. „O komunitnom šírení ochorenia by sme hovorili, ak by sa neobjasnené pramene pôvodcu nákazy objavovali bežne a vo väčšom počte, a to zatiaľ nie je prípad Bratislavského kraja,“ uviedol RÚVZ. (tasr)

20:45 Španielsky herec Antonio Banderas v utorok na Twitteri oznámil, že sa úplne vyliečil z ochorenia Covid-19.

„Myslím na tých ľudí, ktorí nemali také šťastie ako ja, a na tých, ktorí trpeli viac ako ja. Taktiež prajem silu tým, ktorí ešte svoj boj (úspešne) nedobojovali,“ napísal herec na sociálnej sieti. Podľa vlastných slov strávil posledné tri týždne v domácej karanténe, ktorú disciplinovane dodržiaval. Banderas verejne oznámil, že mal pozitívny test na koronavírus 10. augusta v deň svojich 60. narodenín.

19:59 Do boja s koronavírusom sa v španielskych regiónoch zapoja vojaci. Podľa tlačových agentúr dnes predseda vlády Pedro Sánchez oznámil, že dal zelenú k využitiu armády na účinnejší boj proti šíreniu Covidu-19 a väčšiu schopnosť oblastných úradov vysledovať infikované osoby.

Premiér tiež odkázal úradom autonómnych oblastí, že by mali radšej samy prijímať rozhodnutia, ako čo najlepšie viesť boj proti epidémii, než sa len spoliehať na ústrednú vládu. V tejto súvislosti povedal, že podporí žiadosti vedúcich regionálnych činiteľov o vyhlásení núdzového stavu v konkrétnych lokalitách.

„Krivka pandemických údajov je znepokojujúca a musíme ju zastaviť. Musíme byť pokojní a ostražití,“ povedal po zasadnutí svojho kabinetu Sánchez. Ministerstvo zdravotníctva dnes oznámilo, že v Španielsku celkový počet infikovaných stúpol na 412 553. Tento údaj je podľa americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa (jk) najvyšší v Európe (bez započítania Ruska) a deviaty najvyšší na svete.

19:42 Nadchádzajúci školský rok sa v Maďarsku začne v riadnom termíne, teda 1. septembra, oznámil v utorok v Budapešti šéf rezortu ľudských zdrojov Miklós Kásler. Podľa agentúry MTI minister zdôraznil, že síce zaradenie okolitých krajín podľa epidemiologického rizika sa evidentne mení, šírenie nákazy novým druhom koronavírusu je nepredvídateľné; preto aj verejné vzdelávanie musí byť pripravené na ochranu a prevenciu.

Zdôraznil, že aj napriek uvedeným skutočnostiam v súčasnej epidemiologickej situácii nevidí žiadny dôvod, prečo by sa školský rok v klasickej forme nemohol začať. Rezort spolu s Národným centrom zdravia (NNK) a s operatívnym štábom vypracovali osemstranový protokol pre školské zariadenia, ktorý určuje dodržiavanie bezpečnostnej vzdialenosti, dezinfekciu či spôsob príchodu do školy. Protokol okrem iného nariaďuje, aby v záujme zamedzenia hromadenia ľudí bol zabezpečený vstup do školy viacerými vchodmi.

19:29 Cestovanie lietadlom je veľmi rizikové na šírenie nového koronavírusu. Uzavretý priestor lietadla s cudzími ľuďmi a pretlakom vzduchu je vhodné prostredie na šírenie infekcie. Upozornil na to v utorok člen ústredného krízového štábu a lekár Peter Visolajský.

„Chcem ľuďom zdôrazniť, aby sa vyhýbali cestovaniu lietadlom, je to veľmi rizikové na šírenie koronavírusu,“ povedal. O uvoľnení letov má podľa neho ešte rokovať konzílium odborníkov. Ústredný krízový štáb v utorok schválil plošné uvoľnenie letov, o ktoré žiadalo Ministerstvo dopravy a výstavby SR. Uvoľnenie má začať platiť od 7. septembra 00.01 h za dodržania prísnych protiepidemických opatrení, ktoré určí Úrad verejného zdravotníctva SR. (tasr)

18:59 Tisíce ľudí vo Švédsku dostali nesprávne výsledky testu na nový koronavírus. Spôsobili to nekvalitné testy vyrobené v Číne. Na utorňajšej tlačovej konferencii to uviedli švédski zdravotnícki predstavitelia, informovala agentúra DPA.

Až 3700 osôb dostalo pozitívne výsledky testu, napriek tomu, že koronavírusom v skutočnosti infikovaní neboli. Nesprávne výsledky sa týkajú najmä ľudí s miernymi príznakmi, ktorí boli testovaní pomocou domácich PCR testov v období od marca do augusta, uviedol švédsky úrad verejného zdravia.

Chyby odhalili dve miestne laboratóriá, ktoré analyzovali účinnosť PCR testov vyrobených v Číne. Tie zistili, že spomínané testy nedokážu rozlíšiť medzi vzorkami s nízkou koncentráciou koronavírusu a negatívnymi vzorkami. Tieto testy jednoducho neboli dostatočne efektívne, konštatovali zdravotnícke orgány. Testy, ktoré vyrobila spoločnosť BGI Genomics, boli distribuované z Číny do celého sveta, upozorňuje agentúra AFP.

Úrad verejného zdravia dodal, že ľudia, ktorí dostali nesprávne výsledky, budú kontaktovaní tento týždeň, a Švédsko zároveň upraví štatistiky nakazených. Švédsko zaznamenalo do utorka celkovo približne 86 900 nakazených a 5814 úmrtí na ochorenie Covid-19.

18:47 Prezidentka Zuzana Čaputová pre nepriaznivú situáciu s koronavírusom v Bratislave zrušila svoj plánovaný výjazd do Nitrianskeho kraja. Ako uviedla v statuse na sociálnej sieti „červený semafor, ktorý dnes svieti v Bratislave však svieti na červeno aj pre mňa. Chcem sa za každých okolností správať zodpovedne a neísť na výjazd v situácii, keď pri množstve kontaktov na výjazde neviem ja a ani moji spolupracovníci vylúčiť riziko prenosu vírusu. Považovala by som to za nezodpovedné. Svoj výjazd preto odkladám na priaznivejšiu pandemickú situáciu,“ uviedla prezidentka.

18:27 Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková, u ktorej bola potvrdená nákaza novým koronavírusom, dostáva intenzívnu liečbu. Uviedla to hovorkyňa strany Vlasť (Baťkivščyna) Maryna Soroková, píše na svojej webovej stránke týždenník Kyiv Post.

„Stav Julije Volodymyrovny je naďalej vážny,“ napísal Soroková v utorok na Facebooku s tým, že intenzívnu liečbu začala Tymošenková dostávať v pondelok večer. To, že 59-ročná politička Tymošenková trpí ochorením Covid-19 a jej stav je vážny, oznámila Soroková už v nedeľu.

Počas augusta došlo na Ukrajine k prudkému nárastu počtu prípadov nakazených koronavírusom. Za posledných 24 hodín evidovali v krajine 1658 nových infikovaných. V súčasnosti je na Ukrajine 52 870 aktívnych prípadov nákazy.

17:47 Jedna zo zamestnankýň kancelárie primátora mesta Pezinok mala pozitívny test na nový koronavírus. Mesto zrealizovalo všetky kroky a opatrenia, aby ochránilo ostatných zamestnancov. Informuje o tom Pezinok na svojej webovej stránke. (Viac tu)

14:45 Španielsky premiér Pedro Sánchez v utorok oznámil, že na pomoc regionálnym vládam v boji proti nárastu ľudí nakazených koronavírusom vyšle armádu. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Španielska centrálna vláda poskytne regiónom, ktoré sú zodpovedné za zdravotnú starostlivosť, 2000 vojakov. Budú pomáhať vyhľadávať nakazené osoby, spresnil premiér na tlačovej konferencii. Španielsko po prudkom náraste počtu nakazených novým koronavírusom zaviedlo vo viacerých regiónoch nové reštriktívne opatrenia, informovala ešte v pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na španielske úrady.

14:03 Podľa aktuálneho nariadenia ministra zdravotníctva Rakúska je pri prejazde cez územie krajiny potrebné vyplniť nové tlačivo o tranzite. Ako ďalej v tlačovej správe informuje slovenský rezort vnútra, rakúske orgány odporúčajú tranzitujúcim osobám mať toto tlačivo už vytlačené a vypísané, aby sa predišlo dlhým a zbytočným kolónam na hraničných priechodoch.V sú­vislosti s novým nariadením dokladovať prejazd tlačivom o tranzite sa totiž cez víkend tvorili rozsiahle kolóny s čakacími dobami desať až 14 hodín.

„Najhoršia bola situácia v noci zo soboty na nedeľu, kde sa na hraničných priechodoch so Slovinskom pri vstupe do Rakúska (Karawankentunnel a Loiblpass) čakalo najdlhšie. Zdržanie bolo spôsobené vypĺňaním tlačiva o vstupe na územie Rakúska, resp. tranzite,” uvádza ministerstvo vnútra.

V nedeľu sa podľa rezortu situácia zlepšila, boli vykonávané iba námatkové kontroly. „Minister zdravotníctva Rakúska uviedol, že prišlo k nesprávnej interpretácii nariadenia, kde nie je uvedená povinnosť kontrolovať každú prichádzajúcu osobu alebo vozidlo,” uviedol rezort. Ministerstvo tiež pripomína, že na hraniciach SR s Rakúskom sú v určitých časových intervaloch vykonávané zdravotné kontroly, konkrétne meranie telesnej teploty. „Na vstupe do Rakúska môže teda dochádzať k zdržaniu. Vstup do Rakúska zo Slovenskej republiky pre občanov SR je v týchto dňoch možný bez ďalších obmedzení s výnimkou zdržania na cestách kvôli kontrolám,” dodalo ministerstvo.

13:34 Severoírsky spevák Van Morrison verejne odsúdil „pseudovedu“ v súvislosti s novým druhom koronavírusu a vyvíja úsilie na manifestáciu hudobníkov v rámci kampane zameranej na obnovenie koncertných podujatí s plnou kapacitou publika. Informoval o tom v utorok denník The Guardian.

Van Morrison (74) na svojej oficiálnej webovej stránke spustil kampaň „na záchranu živej hudby“, tvrdiac, že podujatia, na ktorých sa uplatňuje spoločenský odstup, nie sú ekonomicky životaschopné. „Vyzývam svojich kolegov – spevákov, hudobníkov, spisovateľov, producentov, promotérov a ďalších v danom priemysle, aby so mnou bojovali proti tomuto problému. Prihláste sa, postavte sa a bojujte proti tejto pseudovede a vyjadrite sa,“ povedal Van Morrison.

13:05 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok varovala, že liečbu ochorenia COVID-19 použitím krvnej plazmy odobranej pacientom, ktorí už chorobu prekonali, naďalej považuje za experimentálnu. Informovala o tom agentúra AP. Experti sa obávajú, že „núdzové schválenie“ tejto liečby americkým prezidentom Donaldom Trumpom naruší riadny výskum. Takýto postup neznamená potvrdenie bezpečnosti a účinnosti použitia krvnej plazmy na liečbu ochorenia COVID-19. Výskum o účinnosti liečby naďalej prebieha.

Hlavná vedecká pracovníčka WHO Soumya Swaminathanová uviedla, že výsledky štúdií zatiaľ nie sú presvedčivé. Krvná plazma sa tradične využívala na liečbu chrípky alebo osýpok v čase, keď ešte neexistovali vakcíny, a v tomto storočí sa využili transfúzie krvnej plazmy napríklad na liečbu eboly. Obsahuje totižto špecifické protilátky, ktoré si ľudský organizmus vytvára na boj s pôvodcom nákazy v tele. Krvná plazma sa teda odoberie z pacientov, ktorí už chorobu prekonali, a zaočkuje sa ňou pacient, ktorý ochorením trpí. Podľa Swaminathanovej je štandardizácia takejto liečby náročná, pretože plazma sa odoberá jednotlivo a každá osoba si vytvára iné množstvo protilátok.

„Samozrejme, že krajiny môžu podnikať núdzové postupy, ak majú dojem, že prínos pre pacientov preváži riziko, avšak bežne sa tak deje až vtedy, keď sa už očakávajú definitívnejšie dôkazy,“ konštatovala Swaminathanová.

11:15 Za uplynulých 24 hodín pribudlo v Maďarsku 24 potvrdených prípadov nákazy vírusom SARS-CoV-2, čím celkový počet infikovaných stúpol na 5215. Na ochorenie COVID-19 zomrel jeden 94-ročný pacient s chronickými ochoreniami, vyplýva z údajov zverejnených v utorok vládnym informačným serverom koronavirus.gov.hu.

Aktuálne je nakazených 885 ľudí. V nemocničnom ošetrení je 57 pacientov, z nich sedem je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Operatívny štáb vyzval políciu, aby intenzívne kontrolovala ľudí, ktorí musia absolvovať úradnú domácu karanténu po návrate z rizikových krajín. V súčasnosti ich je 7 284.

11:02 Prezident Katalánska Quim Torra v súvislosti so šíriacim sa koronavírusom zakázal spoločenské stretnutia s účasťou vyššou ako desať osôb. V tomto severovýchodnom regióne Španielska taktiež uskutočnia masívne testovanie približne 500-tisíc študentov. Cieľom najnovšej série opatrení, ktorú v pondelok oznámili, bude zamedziť nárastu nových prípadov ochorenia COVID-19 pred tým, ako sa v polovici septembra opätovne otvoria školy.

Katalánsko v pondelok informovalo o 1 776 nových prípadoch nákazy. V tamojších nemocniciach sa momentálne nachádza takmer 700 ľudí, až 134 museli umiestniť na jednotky intenzívnej starostlivosti. Španielsko má na európskom kontinente najvyšší počet infikovaných ľudí – už vyše 400-tisíc.

10:45 Rusko zaznamenalo v utorok 4 696 nových prípadov nákazy koronavírusom a 120 súvisiacich úmrtí za posledných 24 hodín. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na protivírusové krízové centrum. Celkový počet nakazených stúpol na 966 189. Chorobe COVID-19 dosiaľ podľahlo 16 568 pacientov, čo predstavuje z 1,71 percenta z celkového počtu infikovaných.

10:01 Česko potvrdilo k polnoci z pondelka na utorok 260 nových prípadov nákazy koronavírusom v priebehu uplynulých 24 hodín. Informovalo o tom tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Laboratóriá v pondelok otestovali 2 202 vzoriek. Celkovo Česko potvrdilo už 22 181 prípadov nákazy a 415 súvisiacich úmrtí. V pondelok nepribudlo žiadne. Vyliečilo sa 16 376 ľudí. Úrady za pondelok evidujú šesť vyliečených pacientov. Aktuálny počet nakazených pacientov dosiahol rekordný počet 5390, z ktorých je 116 hospitali­zovaných.

9:25 Bývalý jamajský šprintér Usain Bolt mal pozitívny test na koronavírus. Potvrdil to jamajský minister zdravotníctva Christopher Tufton. Polícia vyšetruje okolnosti jeho párty. Viac TU.

8:53 V Nemecku za posledných 24 hodín pribudlo 1 278 potvrdených prípadov koronavírusu, vyplýva z dnes zverejnených údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI). Ide o nárast oproti pondelku, kedy RKI ohlásil 711 nových ochorení. Od začiatku pandémie sa v krajine s 83 miliónmi obyvateľov infikovalo vírusom SARS-CoV-2 najmenej 234 853 osôb. Komplikáciám sprevádzajúcim ochorenie Covid-19 podľahlo 9 277 ľudí, z toho päť pacientov v posledných 24 hodinách.

7:37 Kvôli koronavirusovej pandémii dostanú školy v americkom New Yorku možnosť viesť výučbu pod šírym nebom. S odvolaním na starostu miliónovej metropoly Billa de Blasia o tom informovala agentúra DPA. New York je jedným z mála amerických veľkých miest, ktoré sa chystajú v septembri obnoviť prezenčnej vyučovania. Školy si podľa de Blasia majú nájsť vhodné miesta pre výučbu v otvorených priestranstvách: na školských dvoroch, ihriskách, ale aj uliciach či v parkoch. Mesto potom bude čo najrýchlejšie udeľovať povolenia. Vďaka klesajúcim počtom nových prípadov smú školy v New Yorku od 10. septembra opäť otvoriť.

6:44 V Brazílii zaznamenali 17 078 nových prípadov nákazy koronavírusom. Ide o pokles oproti predchádzajúcemu dňu, kedy úrady hlásili 23 421 infiko­vaných. Na 565 obetí s Covidom-19 v posledných 24 hodinách naopak oproti nedeľnej bilancii predstavuje nárast, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva. V najväčšej juhoamerickej krajine s 210 miliónmi obyvateľov sa koronavírusom oficiálne infikovalo už 3 622 861 osôb, z ktorých 115 309 kompli­káciám sprevádzajúcim ochorenie podľahlo.

6:00 Vlastnú vakcínu proti chorobe COVID-19 začala klinicky testovať tiež Kuba. Jej očkovacia látka nazvaná Soberana 01 (Zvrchovaná 01) je tak jednou z troch desiatok vakcín proti chorobe spôsobenej koronavírusom SARS-CoV-2, ktoré sú teraz vo svete klinicky testované. Informoval o tom server BBC Mundo. V tejto fáze, ktorá potrvá do konca októbra, má byť kubánska vakcína testovaná na asi 700 dobrovoľníkoch vo veku 18 až 80 rokov. Ďalšia fáza potrvá do januára budúceho roka a v polovici februára by mali byť známe výsledky. Ak by sa vakcína preukázala ako bezpečná a účinná, stala by sa podľa BBC prvou vakcínou proti COVIDU-19 vyvinutou v Latinskej Amerike.

Vakcínu vyvinul Finlayov inštitút vakcín v Havane, pomenovaný po kubánskom epidemiológovi, ktorý koncom 19. storočia objavil prenášača žltej zimnice. Kubánski vedci vyvinuli v minulosti rad vlastných vakcín, okrem iného proti meningitíde, rakovine pľúc či hepatitíde typu B. Podľa epidemiológa z univerzity v americkej Atlante Felipeho Lobela, ktorého citoval server BBC, Kubánci majú kapacitu i expertov účinnú vakcínu vyvinúť. Lobel zároveň uviedol, že on sám by nedôveroval vakcíne, ktorá nebola otestovaná na niekoľkých tisícoch ľudí a vo viacerých štúdiách. Dodal tiež, že je dôležité, aby sa vyvíjali rôzne vakcíny, pretože sa môžu líšiť v účinnosti pre rôzne skupiny – vekové či geografické.

V súčasnej dobe sú podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na svete v klinickom testovaní tri desiatky vakcín, z toho šesť ich je v tretej fáze testovania. Za vedúceho kandidáta považuje WHO látku AZD1222, nazývanú tiež oxfordská vakcína, ktorú vyvinula firma AstraZeneca s vedcami z britskej Oxfordskej univerzity a ktorá je tiež v tretej fáze testovania. V Latinskej Amerike sa ju chystajú vyrábať Argentína, Mexiko a Brazília, ktoré už na jej výrobu pre tento región podpísali zmluvu.

„Soberana je prvým vlastným kandidátom v Latinskej Amerike, prvým od krajiny, ktorá je chudobná v ekonomických zdrojoch, ale bohatá duchom,“ povedal ku kubánskej vakcíne miestny epidemiológ Vérez Bencomo. Viedol tím, ktorý vyvinul napríklad kubánsku vakcínu proti hemofilnej nákaze typu B.

Kuba patrí v Latinskej Amerike ku krajinám relatívne veľmi málo postihnutým pandémiou COVIDU-19. Doteraz sa na Kube, ktorá má 11 miliónov obyvateľov, potvrdilo len približne 3 680 nakazených koronavírusom SARS-CoV-2, z toho 91 ľudí v súvislosti s nákazou zomrelo. Tento mesiac ale zaznamenávajú na Kube výraznejšie denné nárasty nakazených, a to najmä v Havane.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus