Covid-19 má už viac ako 900-tisíc obetí

Z 900-tisíc úmrtí zaznamenala Latinská Amerika 300-tisíc, Európa má viac ako 200-tisíc mŕtvych.

10.09.2020 06:30 , aktualizované: 21:08
Španielsko, koronavírus Foto: ,
Do súčasnej módy patrí aj rúško. Na snímke je rúško od dizajnérskeho štúdia Devota and Lomba.
debata (97)

21:08 Francúzsko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín ďalších 9 843 prípadov infekcie novým druhom koronavírusu, čo predstavuje rekordný počet od začiatku pandeémie. Predchádzajúci rekordný nárast hlásili francúzske úrady 4. septembra, a to 8975 infikovaných. Informovala o tom agentúra Reuters. Celkový počet prípadov nákazy v tejto krajine tak stúpol na 353 944.

18:55 Prípady ochorenia Covid-19 bez epidemiologickej súvislosti zaznamenali už aj v okrese Košice. Úrad verejného zdravotníctva SR na sociálnej sieti uviedol, že v prípade tohto tzv. sporadického výskytu ešte prebieha epidemiologické vyšetrovanie. Ostatné prípady potvrdené v stredu v okrese Košice sú zväčša importy zo zahraničia a kontakty potvrdených prípadov ochorenia Covid-19.

17:54 Základná škola M. R. Štefánika v Lučenci je už druhou vzdelávacou inštitúciou v meste, ktorá vstúpila do oranžovej fázy. V stredu tam zaradili Materskú školu Rúbanisko I. Samospráva o tom informuje na webovej stránke.

V základnej škole izolovali jednu triedu a troch pedagogických zamestnancov na základe usmernenia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Lučenci, pretože jeden žiak je v podozrení pre pozitívny test na ochorenie Covid-19 u jeho zákonného zástupcu.

16:48 Piati študenti Prešovskej univerzity v Prešove pochádzajúci z Ukrajiny boli pozitívne testovaní na nový koronavírus. Podľa prorektorky univerzity Jany Burgerovej sú v dobrom zdravotnom stave izolovaní na samostatnej izbe a zostávajú v karanténnom zariadení do absolvovania ďalšieho testu. (tasr)

16:09 Farmaceutická firma AstraZeneca vo štvrtok uviedla, že jej vakcína proti koronavírusu môže byť k dispozícii už koncom tohto roka, a to napriek pozastaveniu testov. Britsko-švédska firma v stredu oznámila, že dočasne prerušila klinické testy vakcíny po tom, čo sa u jedného z pacientov zapojených do testovania prejavilo bližšie nešpecifikované ochorenie.

„Vakcínu by sme stále mohli mať do konca tohto roka, prípadne začiatkom budúceho roka,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Pascal Soriot a dodal, že dostupnosť vakcíny bude závisieť od rýchlosti konania príslušných regulačných orgánov.

AstraZeneca je jednou z deviatich farmaceutických firiem, ktoré sa v utorok zaviazali „zachovať integritu vedeckého procesu“ aj napriek tlaku vyrobiť vakcínu čo najrýchlejšie. Na vývoji vakcíny AstraZeneca spolupracuje s Oxfordskou univerzitou. Koncom augusta začala s finálnou treťou fázou klinických testov, ktoré sa konajú v Británii, Brazílii, Spojených štátoch a Juhoafrickej republike.

15:18 Americký prezident Donald Trump sa v rozhovore s investigatívnym novinárom Bobom Woodwardom pred pol rokom priznal, že vedome zľahčuje hrozbu nového druhu koronavírusu v USA. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters.

„Chcel som to zakaždým zľahčovať,“ povedal 19. marca Trump Woodwardovi, len niekoľko dní po tom, čo v krajine vyhlásil stav núdze. „A aj naďalej to rád zľahčujem, pretože nechcem vytvárať paniku,“ pokračoval Trump. Z týchto rozhovorov vyplýva, že Trump o hrozbe vírusu vedel už vo februári, domnieva sa denník The Washington Post.

„Putuje vzduchom,“ povedal Trump v rozhovore s Woodwardom 7. februára a dodal, že „to je vždy drsnejšie než dotykom. Nemusíte sa ničoho dotknúť. Jasné? Ale vzduch, vzduch len vdýchnete, a tak sa to prenáša.“ „Takže, je to veľmi ošemetná vec. Je veľmi citlivý. Taktiež je oveľa smrteľnejší než ťažká chrípka,“ pokračoval Trump. Demokratický nominant na post prezidenta USA Joe Biden v stredu v tejto súvislosti Trumpa obvinil zo zrady Američanov. „Vedel o tom a úmyselne to zľahčoval. Horšie je, že klamal americkému ľudu,“ vyhlásil Biden v prejave v Michigane.

14:16 Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) zrušil plánované piatkové vyhlásenie, na ktorom mal informovať o vyhlásení voľby kandidátov na generálneho prokurátora. Dôvodom je dobrovoľná päťdňová karanténa po návrate zo zahraničia. Informovala o tom jeho hovorkyňa Michaela Jurcová.

„Zajtrajšie vyhlásenie predsedu NR SR k vyhláseniu volieb kandidátov na generálneho prokurátora SR, ktoré malo byť v čase 10.45 h, sa ruší,“ uviedla Jurcová s tým, že o vyhlásení voľby bude informovať prostredníctvom tlačovej správy. Kollár tak na najbližších päť dní ruší plánovaný program. Keďže nebol v krajine, ktorá by bola zaradená medzi rizikové, rozhodol sa pre dobrovoľnú karanténu preventívne aj vzhľadom na aktuálnu situáciu.

13:49 V ubytovacom zariadení Slovenskej technickej univerzity (STU) v Gabčíkove, ktoré slúži ako karanténne centrum pre študentov, ktorí prídu na Slovensko z rizikových krajín, sa nachádza 55 zahraničných študentov. Vo štvrtok sa plánuje príchod ďalšej skupiny študentov, malo by ich byť okolo 50. Pre TASR to potvrdil hovorca STU v Bratislave Fedor Blaščák.

Karanténne centrum v Gabčíkove funguje od pondelka 7. septembra. „Študenti sú povinní stráviť v Gabčíkove povinnú izoláciu v trvaní aspoň päť dní, počas ktorých sa zaregistrujú na stránke www.korona.gov.sk a po získaní takzvaného COVID Passu následne absolvujú povinný PCR test,“ uvádza sa na webe STU. Náklady na ubytovanie a stravu v Gabčíkove si študenti hradia z vlastných zdrojov. STU dodala, že financie na PCR test pre študentov s COVID Passom uhradí ministerstvo školstva.

13:11 V Bratislavskej Vrakuni zatvorili základnú školu Žitavská, osem detí prišlo do kontaktu s nakazeným koronavírusom. Rozhodol o tom krízový štáb mestskej časti. „Stalo sa tak na základe informácie, že osem žiakov prišlo do kontaktu s pozitívne testovaným človekom,“ uviedla mestská časť na sociálnej sieti a doplnila, že tieto deti boli v kontakte s 19 pedagógmi a dvoma vychovávateľkami. „Žiakov bolo v kontakte zhruba 118. Táto situácia nás donútila školu uzavrieť a rešpektovať odporúčanie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave,“ doplnila mestská časť. Škola bude zatvorená do 20. septembra, ak však testy nepreukážu ochorenie COVID-19, otvoria ju skôr. „Situáciu máme pod kontrolou a nie je dôvod na paniku, keďže zatiaľ nikto nemá potvrdený koronavírus. Všetky ostatné školy či predškolské zariadenia fungujú v normálnom režime, okrem ZŠ Železničnej, kde sú zatvorené dve triedy,“ uzavrela mestská časť.

Podľa posledných informácií Úradu verejného zdravotníctva je aktuálne v Bratislavskom kraji prerušený výchovno-vzdelávací proces v 12 školských a predškolských zariadeniach.

12:35 Cirkevný súd v ruskom meste Jekaterinburg exkomunikoval pravoslávneho mnícha Sergeja, ktorý bol predtým civilným súdom odsúdený na zaplatenie pokuty vo výške 90-tisíc rubľov (1100 eur) za šírenie falošných správ o koronavíruse. Jeho exkomunikáciu musí ešte potvrdiť príslušný biskup, informovala vo štvrtok agentúra Interfax.

Tento 65-ročný mních, občianskym menom Nikolaj Romanov, upútal pozornosť, keď svojich farníkov po vypuknutí epidémie koronavírusu SARS-CoV-2 v Rusku nabádal na neposlušnosť voči vedeniu pravoslávnej cirkvi a na ignorovanie zákazu bohoslužieb v chrámoch počas koronakrízy. Vakcíny vyvíjané proti chorobe Covid-19 mních označil za súčasť celosvetového sprisahania na kontrolu más pomocou čipov.

10:50 Maďarskí záchranári strojnásobili v uplynulých dňoch testovanie na prítomnosť koronavírusu. Za posledný deň pribudlo v krajine 476 prípadov potvrdených infikovaných, vyplýva z údajov zverejnených vo štvrtok vládnym informačným serverom koronavirus.gov.hu. V súvislosti s chorobou COVID-19, spôsobovanou vírusom SARS-CoV-2, zomreli dvaja starší pacienti trpiaci chronickými ochoreniami, čím počet obetí koronavírusu stúpol na 630.

Z nákazy sa zotavilo 3 990 ľudí. Počet aktuálne potvrdených nakazených je 5 571, z nich 43 percent pochádza z Budapešti. V nemocniciach ošetrujú s ochorením COVID-19 dovedna 234 pacientov, z ktorých 11 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. V povinnej domácej karanténe je 25 043 osôb.

10:24 Na Slovensku pribudlo 178 nových prípadov ochorenia COVID-19. Počas uplynulého dňa urobili spolu 5 021 testov. Ide o druhý najvyšší denný prírastok infikovaných od začiatku pandémie. Viac v tomto článku.

9:57 Laboratóriá v Českej republike v stredu zachytili 1161 nových prípadov nákazy koronavírusom. Informuje o tom portál tn.cz s tým, že doterajším rekordom zostáva utorkových 1163 infikovaných. Pôvodne úrady informovali o 1164 prípadoch, no vo štvrtok údaj upravili. S ochorením COVID-19 momentálne v Česku bojuje 10 218 ľudí.

Pribúdajú aj vážne prípady ochorenia, ktoré si vyžadujú hospitalizáciu a intenzívnu starostlivosť. V nemocniciach leží 244 ľudí, z ktorých 57 je na umelej pľúcnej ventilácii alebo mimotelovej podpore životných funkcií. To je trikrát viac ako pred mesiacom, pričom podobný počet vážne chorých mala krajina naposledy koncom apríla.

9:20 Všetci občania Českej republiky starší ako 60 rokov dostanú od štátu jeden respirátor a päť rúšok. Na sociálnej sieti Twitter to v stredu večer oznámil český minister vnútra Jan Hamáček s tým, že takéto opatrenie schválila vláda. Hamáček spresnil, že na dodaní zmienených ochranných pomôcok, ktoré bude občanom následne distribuovať Česká pošta, začnú českí hasiči a policajti pracovať už vo štvrtok ráno.

V ČR začína od štvrtka platiť aj povinnosť nosiť rúška vo všetkých vnútorných priestoroch budov. Nosenie rúšok vo vnútorných verejných priestoroch, ako napríklad v hromadnej doprave či úradoch, je tam povinné už od 1. septembra.

8:35 Prezidentský kandidát demokratov v novembrových voľbách Joe Biden uviedol, že správanie prezidenta Donalda Trumpa v čase pandémie choroby COVID-19 hraničí so zločinom. Urobil tak v reakcii na Trumpove priznanie, že vedome zľahčoval hrozby plynúce z koronavírusu. „Som vodcom tejto krajiny a nechcem vidieť paniku,“ povedal Trump. Podľa neho sa jeho dobré vodcovstvo prejavilo včasným zákazom vstupu do krajiny osobám z Číny a Európskej únie, čím údajne zachránil veľa životov.

Biden vyhlásil v televízii CNN, že Trumpová počínanie v súvislosti s koronavírusom je „odporné“. Zatiaľ čo prezident podľa neho vedel o skutočnom nebezpečenstve nákazy, sám si ani nenasadil rúšku. „Je to takmer zločin,“ povedal Biden. Trumpovi podľa neho „išlo len o to zabezpečiť, aby neklesol akciový trh a jeho bohatí priatelia neprišli o peniaze“, uviedol bez dôkazov alebo bližších podrobností. Biden prezidentovi ďalej vyčítal, že pred koronavírusom kapituloval. „Vôbec nič neurobil,“ a jeho počínanie je dôvodom, „prečo nemáme dôveru v jeho vedenie“.

6:50 Ochorenie COVID-19 sa potvrdilo u riaditeľa českého Štátneho zdravotného ústavu (SZÚ) Pavla Březovského. Podľa TASR to uviedol český spravodajský server Seznam Zprávy. Po hlavnej hygieničke Jarmile Rážovej a riaditeľovi českého Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky Ladislavovi Dušekovi sa tak nakazil ďalší popredný predstaviteľ českého ministerstva zdravotníctva, pod ktoré zmienené inštitúcie spadajú. Priblížil aj svoje aktuálne symptómy, ktoré označil za typické. „Bolesť hlavy, ale bez teploty, príznaky podobné chrípke, únava. Zatiaľ bez pľúcnych prejavov, okrem dráždivého kašľa,“ zosumarizoval.

Podľa vlastných slov sa Březovský ochorenie snaží brať pozitívne a verí, že osobnú skúsenosť s ním bude môcť využiť aj pri ďalšej činnosti ústavu a pri snahách o boj s pandémiou. „Nakoniec som rád, že to prekonám, mám možnosť v praxi vyskúšať, čo na organizácii funguje. Tiež zistiť, ktoré informácie chýbajú a ktoré sú zbytočne mätúce. A vôbec nie je na škodu, keď si to vyskúša lekár, pretože potom môže lepšie poradiť svojim pacientom,“ uviedol.

6:30 Celosvetová bilancia úmrtí s COVIDOM-19 presiahla hranicu 900 000. Tretina obetí pripadá na Latinskú Ameriku. Vyplýva to zo štatistiky agentúry Reuters, podľa ktorej sa koronavírusom vo svete nakazilo už 27,7 milióna ľudí. Najhoršie postihnutou krajinou sú naďalej Spojené štáty, kde po nákaze koronavírusom zomrelo už viac ako 190 000 ľudí a viac ako 6,3 milióna sa infikovalo. Na druhom mieste z hľadiska počtu obetí je Brazília s viac ako 128 000 smrteľnými prípadmi. Nasleduje India, kde komplikáciám sprevádzajúcim COVID-19 podľahlo približne 74 000 osôb. V pondelok zaznamenala India rekordných 90 802 zistených prípadov koronavírusu počas 24 hodín, čím sa v globálnom rebríčku krajín podľa počtu nakazených dostala na druhé miesto pred Brazíliu. Celkovo sa v ázijskej krajine nakazilo už vyše 4,3 milióna ľudí.

V uplynulých dvoch týždňoch zomrelo na COVID-19 každý deň v priemere 5 600 nakazených koronavírusom. Šírenie pandémie vo svete sa nespomaľuje, ale ani nezrýchľuje – nárast z 800 000 na 900 000 obetí trval 18 dní, zatiaľ čo zo 700 000 na 800 000 to bolo 17 dní.

Latinská Amerika v stredu prekonala hranicu 300 000 prípadov úmrtí pre koronavírus, tento región sa momentálne stará o tretinu všetkých úmrtí spojených s pandémiou na svete. Severná Amerika mieri podľa Reuters ku 200 000 úmrtiam, Európa ich zaznamenala približne 211 000. Infi­kovaných evidujú úrady v krajinách Latinskej Ameriky okolo ôsmich miliónov.

97 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus