Opäť prituhuje, koronavírus sa šíri naprieč Európou

Koronavírus sa do Európy vracia v plne sile. V Česku či Francúzsku zaznamenali rekordný počet denných nákaz, v ďalších štátoch sprísňujú opatrenia.

08.10.2020 06:30 , aktualizované: 23:16
koronavírus, rúška, New York Foto: ,
Rúška a masky obyvateľov New Yorku
debata (60)

23:15 Talianske úrady zaregistrovali za posledných 24 hodín 4 458 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Je to najvyšší prírastok od polovice apríla. Britský minister zdravotníctva Matt Hancock zas vo štvrtok varoval, že súčasná situácia v krajine dosiahla „nebezpečný moment“. Informovala o tom agentúra Reuters.

V Taliansku zaznamenali vo štvrtok aj 22 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19. Taliansko hlási za deň podstatne menej nových prípadov ochorenia COVID-19 ako ďalšie veľké európske krajiny vrátane Francúzska, Španielska a Británie. Viac ako 4 000 prípadov za deň tam naposledy zaznamenali 12. apríla. V rovnaký deň však vtedy zomrelo 431 ľudí. Približne mesiac po tom vláda povolila opätovné otvorenie reštaurácií, barov a obchodov, pripomína Reuters.

V Británii vo štvrtok zaznamenali 17 540 prípadov nákazy koronavírusom, čo je o zhruba 3 000 viac ako predchádzajúci deň. Zomrelo aj ďalších 77 osôb, ktoré boli v uplynulých 28 dňoch pozitívne testované na prítomnosť patogénu SARS-CoV-2.

Hancock vo štvrtkovom prejave uviedol, že je veľmi znepokojený nárastom počtu prípadov. Dodal, že počet hospitalizácií v severozápadnom Anglicku sa každé dva týždne zdvojnásobuje a len za posledný týždeň stúpol o 57 percent. „V niektorých častiach krajiny je situácia opäť veľmi vážna. Nanešťastie vidíme prudký nárast hospitalizácií osôb starších ako 60 rokov a stúpa aj počet úmrtí,“ dodal.

19:18 Po troch týždňoch prepustili z jednotky intenzívnej starostlivosti bližšie nešpecifikovanej budapeštianskej nemocnice maďarského exministra vnútra Gábora Kunczeho. Bývalý minister mal vážny priebeh ochorenia Covid-19. Kuncze (69) svoje prepustenie z JIS oznámil vo štvrtok na Facebooku.

Pri oznámení svojho prepustenia z JIS vysoko ocenil prístup personálu nemocnice. Poznamenal, že videl vlastne iba oči lekárov a zdravotných sestier, pretože boli vždy v ochrannom odeve a mali zakrytú tvár. „Vnímal som iba to, že ma pozorujú, hodnotia, konzultujú, sledujú monitor, údaje a že sa mi počas liečby zlepšil stav. Ďakujem!“, napísal okrem iného Kuncze, ktorý sa nakazil koronavírusom spolu so svojou manželkou. Oboch hospitalizovali, ale jeho stav si vyžiadal intenzívnu lekársku starostlivosť.

Na začiatku svojej hospitalizácie tento liberálny politik na spoločenskej sieti uviedol: „Ďakujeme za vaše obavy o nás! Noste rúška, COVID-19 nie je nič príjemného!“

18:57 V Česku pribudlo vo štvrtok do 18.00 h 3139 osôb nakazených koronavírusom SARS-CoV-2. Je to o 517 viac infikovaných ako bola doterajšia rekordná bilancia zo stredajšieho večera. Informovala o tom spravodajská televízia ČT24.

Do štatistík vo štvrtok večer pribudlo tiež ďalších osem úmrtí na komplikácie spôsobené ochorením Covid-19, celkový počet obetí sa tak zvýšil na 863. Za stredu pribudlo v ČR 41 úmrtí, čo je o 11 viac ako doterajšie denné maximum. Portál Novinky.cz uvádza, že vzhľadom na vysokú čiastkovú bilanciu nakazených za štvrtok je možné očakávať, že počet potvrdených prípadov presiahne za celý deň hranicu 6000.

18:37 Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZZSS) tvrdí, že prisľúbené odmeny zamestnanci pracujúci v prvej línii počas prvej vlny pandémie nového koronavírusu ešte nevideli, a to napriek prísľubu vlády, že im budú vyplatené.

Neuspokojujú sa ani s vyjadrením Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, že sa tak má stať už čoskoro a apelujú v tomto smere na šéfa rezortu zdravotníctva Mareka Krajčího.

„Všetci, ktorí svojou obetavosťou pomohli zvládnuť ťažké obdobie, mali sľubované odmeny nielen predsedom vlády, ale aj od jednotlivých ministrov. Prvá vlna je preč, ale dodnes ľudia nedostali sľubované,“ komentoval zväz s tým, že deklarovaných bolo 77 miliónov eur. (tasr)

17:27 V Holandsku pribudlo za posledný deň takmer 6000 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je nový rekord. Informoval o tom holandský inštitút verejného zdravia RIVM. Tempo šírenia vírusu v populácii sa v posledných týždňoch nepretržite zvyšuje a 17-miliónová krajina patrí k štátom, ktoré majú v Európe jeden z najvyšších podielov infikovaných na 100-tisíc obyvateľov, uviedla agentúra Reuters.

V stredu holandské úrady hlásili 4994 pozitívnych testov, dnes je to 5831. Celkovo sa od začiatku epidémie vírus SARS-CoV-2 preukázal už u viac ako 150-tisíc osôb. List De Telegraaf upozornil, že hranicu 100-tisíc nakazených Holandsko prekročilo 23. septembra, na dvojnásobný počet potvrdených prípadov sa zrejme dostane už budúci týždeň.

V nemocniciach je teraz viac ako 1000 ľudí s ťažkým priebehom choroby. Podľa údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa okolo 6500 pacientov ochoreniu Covid-19 podľahlo.

16:50 Česká vláda rokuje s praktickými lekármi o projekte otestovania takmer všetkých obyvateľov. Toto testovanie by mohlo odhaliť 90 – 93 percent všetkých nakazených. (Viac tu)

16:33 Európska komisia (EK) vo štvrtok schválila v poradí už tretiu zmluvu s farmaceutickou spoločnosťou o dodávkach vakcíny proti Covid-19. Ide o dohodu s firmou Janssen Pharmaceutica NV, ktorá je súčasťou koncernu Johnson & Johnson.

V prípade ak sa ukáže, že vakcína vyvinutá touto spoločnosťou je bezpečná a účinná proti ochoreniu Covid-19, zmluva dohodnutá EK umožní členským štátom EÚ nakúpiť očkovacie látky pre 200 miliónov ľudí. Okrem toho každá z členských krajín bude mať možnosť zakúpiť očkovacie látky pre ďalších 200 miliónov ľudí a poskytnúť ich aj iným, chudobnejším krajinám mimo EÚ.

Komisia vo svojom vyhlásení pripomenula, že už podpísala podobné zmluvy o dodávkach účinných vakcín aj s farmaceutickými spoločnosťami AstraZeneca a Sanofi-GSK. Úspešne tiež uzavrela prípravné rozhovory s firmami CureVac, BioNTech-Pfizer a Moderna.

16:13 Prezident Spojených štátov Donald Trump sa nezúčastní v poradí druhej predvolebnej debaty so svojím demokratickým súperom Joeom Bidenom. Uviedol to vo štvrtok po tom, čo Komisia pre prezidentské debaty (CPD) rozhodla, že debata sa uskutoční len vo virtuálnej podobe. Informovala o tom agentúra AP.

Komisia sa rozhodla zmeniť tradičný formát debaty po tom, čo mal Trump minulý týždeň pozitívny test na nový druh koronavírusu a následne bol hospitalizovaný so súvisiacimi komplikáciami.

Debata je naplánovaná na 15. októbra v meste Miami v americkom štáte Florida. Prezidentskí kandidáti by sa mali pripojiť na diaľku z iných separátnych lokalít, pričom moderátor a iní účastníci budú priamo na mieste v Miami. „Do virtuálnej debaty sa nezapojím… Je to pre nás neprijateľné,“ povedal Trump pre americkú televíziu Fox News a obvinil nezávislú komisiu CPD z toho, že „chráni“ jeho protivníka Bidena, informuje agentúra AFP.

„Myslím, že už nie som ani trochu nákazlivý,“ vyhlásil šéf Bieleho domu na margo toho, že by mohol počas štandardnej debaty niekoho infikovať koronavírusom. Podľa zdravotníckych smerníc by mal pritom Trump zostať v karanténe, keďže stále môže byť infekčný, píše agentúra DPA.

16:06 Poľsko je len niekoľko krokov od chvíle, keď mu nebudú stačiť lôžka a pľúcne ventilátory pre pacientov s Covidom-19, pripustil dnes premiér Mateusz Morawiecki. Oznámil, že od soboty ľudia v celej krajine budú musieť nosiť rúška i vonku. Krajina s približne 38 miliónmi obyvateľov dnes zaznamenala rekordných 4280 novo nakazených, najvyššie od začiatku terajšej pandémie.

„Sme niekoľko krokov od chvíle, kedy sa začne nedostávať lôžok a ventilátorov,“ povedal Morawiecki na tlačovej konferencii. Uviedol tiež, že jeho vláda nechce v krajine znovu vyhlásiť celoštátnu karanténu, ako tomu bolo tento rok na jar.

14:50 Rakúsko zaznamenalo za posledných 24 hodín rekordných 1209 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, vyplýva zo štvrtkových oficiálnych údajov. Po strede a minulej sobote je to tretí raz v tomto mesiaci, čo denný nárast novoinfikovaných v krajine presiahol 1000, informovala agentúra APA.

Za posledných sedem dní Rakúsko evidovalo denne v priemere 910 nových prípadov nákazy. Za tento čas sa počas aktívnych prípadov v krajine zvýšil o takmer pätinu na aktuálnych 9930 chorých.

Od stredajšieho dopoludnia pribudlo v krajine tiež osem úmrtí, z nich štyri vo Viedni, ktorých celkový počet stúpol na 838. Počet pacientov v nemocniciach klesol za deň o 19 na 399, zvýšil sa však počet osôb na jednotkách intenzívnej starostlivosti, a to zo 100 na 107.

14:23 Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove eviduje 34 zamestnancov pozitívnych na ochorenie Covid-19. Nemocnica podľa hovorkyne Renáty Cenkovej, poskytuje zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu.

„Nemocnica eviduje osem lekárov pozitívnych na ochorenie Covid-19 z celkového počtu 457, 19 pozitívnych sestier z celkového počtu 1102, štyroch sanitárov z celkového počtu 152 sanitárov a troch iných zdravotníckych pracovníkov z celkového počtu 466,“ uviedla Cenková s tým, že nemocnica mala ku koncu septembra 2539 zamestnancov.

Pozitívne testovaní zamestnanci sú podľa jej slov v domácej izolácii. „Poskytovanie zdravotnej starostlivosti zatiaľ pokračuje v plnom rozsahu,“ doplnila Cenková. Ako ďalej uviedla, k štvrtku je na Covid jednotke nemocnice hospitalizovaných 24 pacientov. „Ďalší dvaja pacienti sú hospitalizovaní na COVID JIS a štyria pacienti sú na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny s podporou umelej pľúcnej ventilácie,“ dodala Cenková. (tasr)

13:54 Najvyšší súd v Madride vo štvrtok zamietol čiastočnú karanténu (lockdown) zavedenú cez víkend v španielskej metropole a deviatich okolitých mestách, aby sa spomalilo rýchle šírenie nákazy koronavírusom. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Súd v oznámení vysvetlil, že „zamietol schválené opatrenia z dôvodu, že porušujú práva a základné slobody“ 4,5 milióna obyvateľov postihnutých týmto lockdownom, ktorý vstúpil do platnosti v sobotu 3. októbra.

Na základe týchto opatrení obyvatelia nesmú opustiť hranice mesta, s výnimkou odchodu do práce, školy alebo z dôvodov liečby. Celý región okolo Madridu totiž zápasí s prudkým nárastom infekcií, ich miera je tam teraz vyše 700 prípadov na 100-tisíc obyvateľov. Pre porovnanie, vo zvyšku Španielska je miera 300 infikovaných na 100-tisíc ľudí. Je to pritom najvyššia miera v Európskej únii. Bez schválenia opatrení súdom nemá polícia právny základ udeľovať pokuty za nedodržiavanie opatrení – a ani to doteraz nerobila, pretože čakala na rozhodnutie súdu.

13:42 Premiér Igor Matovič nevylúčil obmedzenie pohybu počas Dušičiek. Povedal to na dnešnej tlačovej konferencii k aktuálnej situácii so šírením ochorenia Covid-19 na Slovensku.

„Nikto si v súčasnosti netrúfne povedať, aké budú počty nakazených budúci týždeň, nieto o tri týždne. V súčasnej situácii však nie je vylúčené nič. Musíme byť pripravení na akékoľvek opatrenia, ktoré pomôžu ochrániť zdravie slovenských občanov," uviedol premiér. (Viac tu)

13:36 Viac Američanov pripisuje vinu za koronavírusovú krízu v USA svojej vláde než cudzím krajinám. Ukázal to nový prieskum verejnej mienky, ktorého výsledky priniesla vo štvrtok tlačová agentúra AP. Je to odmietnutie názoru administratívy prezidenta Donalda Trumpa, že najväčšiu chybu urobila Čína alebo iné krajiny.

Prieskum uskutočnila Harrisova fakulta pre verejnú politiku na Univerzite v Chicagu spoločne s tlačovou agentúrou Associated Press a inštitútom NORC Center for Public Affairs Research – ešte pred piatkom (2. októbrom), keď mal prezident Trump pozitívny výsledok testu na koronavírus a hospitalizovali ho. Trump v posledných mesiacoch zľahčoval vážnosť a dôsledky pandémie.

Názorové rozdiely, kto nesie zodpovednosť za pandémiu, kopírujú politické sympatie respondentov, či už voči Demokratickej alebo Republikánskej strane. Podľa prieskumu 56 percent Američanov tvrdí, že vláda USA nesie podstatnú zodpovednosť za situáciu, a 47 opýtaných dáva väčšiu vinu vládam iných krajín – a iba 39 percent ľudí tvrdí to isté o Svetovej zdravotníckej organizácii. „Odráža to všeobecnú nedôveru ľudí voči spôsobu, akým vláda rieši situáciu,“ povedal Austin Wright z Harrisovej fakulty pre verejnú politiku.

13:29 Okresná prokuratúra v juhomaďarskom Pécsi obvinila z krádeže bezdomovca, ktorý sa vlámal na infekčné oddelenie miestnej nemocnice, kde prespal niekoľko nocí a odcudzil odtiaľ výpočtovú techniku. Informoval o tom vo štvrtok spravodajský server Index.hu s odvolaním sa na vyhlásenie prokuratúry.

Muž sa ešte na jar počas prvej vlny koronavírusovej pandémie bližšie nešpecifikovaným spôsobom vlámal a nasťahoval na oddelenie, ktoré práve zariadili a pripravili na prijatie prvých pacientov nakazených koronavírusom.

Nikto z personálu si jeho prítomnosť nevšimol. Bezdomovec počas tohto pobytu z oddelenia ukradol niekoľko laptopov a počítačov, ktoré potom predal. Spôsobil tak škodu vo výške dvoch miliónov forintov (5567 eur). Správa prokuratúry sa nezmieňuje o tom, či obvinený bol testovaný na koronavírus. Z popisu tohto činu však nevyplýva, že by sa bol dostal do kontaktu s infikovanými osobami.

13:12 Európska komisia vo štvrtok oznámila, že uzavrela dohodu s americkou farmaceutickou spoločnosťou Gilead na nákup liečiva remdezivir, ktorý by mal stačiť na liečbu pre pol milióna ľudí. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Ešte nebola vedecky potvrdená žiadna liečba, ktorá by po nákaze novým druhom koronavírusu bránila vážnemu priebehu ochorenia Covid-19, ale antivirotikum známe pod komerčným názvom Veklury s účinnou látkou remdezivir pomáha niektorým pacientom s Covidom-19 rýchlejšie sa uzdraviť. Remdezivir bol na liečbu nákazy koronavírusom schválený Európskou komisiou v júli.

13:07 Chorvátsko hlásilo za posledných 24 hodín nový rekord 542 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Je to najvyšší počet za deň od samotného vypuknutia infekcie. Na ochorenie Covid-19 zomrel tiež ďalší človek. Informácie priniesla vo štvrtok tlačová agentúra AP.

Chorvátsko zaznamenalo nárast v nových prípadoch infekcie po skončení letnej turistickej sezóny, počas ktorej prišli do krajiny na pobreží Jadranského mora státisíce turistov. Balkánska krajina so 4,2 milióna obyvateľov má zatiaľ potvrdených celkovo 18 989 prípadov nákazy vrátane 310 úmrtí.

Chorvátska verejnoprávna televízia HRT uviedla, že úrady pripravujú v hlavnom meste Záhreb „zotavovaciu zónu“ pre ľudí s ochorením Covid-19, ktorí sa nemajú kde uchýliť do samoizolácie.

12:52 Poľsko znova prekonalo svoj vlastný denný rekord v počte nakazených koronavírusom – za posledných 24 hodín potvrdilo 4280 nových prípadov infekcie. Informovalo o tom vo štvrtok poľské ministerstvo zdravotníctva, ktoré citovala tlačová agentúra DPA.

Vyše 250 prípadov zaznamenali v deviatich zo 16 vojvodstiev Poľska a v troch vojvodstvách počet nakazených presiahol 500. Rekordný počet hlásili deň po tom, čo bol prekonaný predchádzajúci rekord, keď poľské úrady informovali o 3003 infiko­vaných. Od začiatku pandémie Poľsko potvrdilo celkovo 111 599 prípadov nákazy koronavírusom. Vo štvrtok bolo hlásených aj ďalších 76 súvisiacich úmrtí, takže celkový počet mŕtvych stúpol na 2867.

10:40 V Maďarsku v uplynulých 24 hodinách zomrelo v súvislosti s nákazou koronavírusom 21 pacientov, testy na infekciu boli pozitívne v 932 prípadoch. Vyplýva to z aktuálnych, vo štvrtok zverejnených údajov vládneho servera koronavirus.gov.hu.

Celkový počet nakazených dosiahol už 34 046. Z infekcie sa zotavilo 9187 osôb, aktuálne je nakazených 23 961 ľudí. V nemocniciach ošetrujú 804 pacientov s ochorením COVID-19, z ktorých 56 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. V úradne nariadenej domácej karanténe je v súčasnosti 20 217 ľudí.

10:01 Talianska vláda zaviedla povinnosť nosiť ochranné rúška aj vo vonkajších priestoroch. Informuje o tom spravodajský portál BBC, podľa ktorého museli dosiaľ Taliani nosiť rúška vo všetkých vnútorných priestoroch, s výnimkou súkromných domovov.

„Odteraz musíme rúška a ochranné prostriedky mať so sebou a nosiť ich vždy, keď vyjdeme z domu. Musíme ich mať vždy, s výnimkou situácií nepretržitej izolácie,“ vyjadril sa premiér Giuseppe Conte s tým, že prísne opatrenia sú potrebné, aby sa krajina vyhla návratu k ekonomicky zničujúcemu lockdownu.

9:45 Na Slovensku pribudlo 1 037 pozitívne testovaných na koronavírus. Premiér Igor Matovič to uviedol na sociálnej sieti s tým, že v stredu urobili laboratóriá 9 518 testov. Opäť požiadal občanov o mimoriadnu opatrnosť. (Viac v článku Pribudlo viac ako tisíc infikovaných. Nebláznime, prosí premiér)

9:21 Americký prezident Donald Trump v stredajšom videu nakrútenom v Ružovej záhrade Bieleho Domu tvrdí, že chce, aby mali Američania prístup k rovnakej liečbe ako on, a zároveň sľubuje, že bude bezplatná. Prezident ďalej vyhlásil, že sa cíti „úplne úžasne“, a nákazu koronavírusom nazval „šťastím v nešťastí“.

Trumpovi výnimočne podávali experimentálnu zmes protilátok, ktorú vyvinula americká farmaceutická spoločnosť Regeneron Pharmaceuticals. Bezpečnosť a účinnosť tejto liečby nebola doposiaľ potvrdená. Podľa agentúry AP prezident ani jeho doktori nemôžu účinnosť liečby s určitosťou potvrdiť. Väčšina ľudí sa z ochorenia COVID-19 vylieči.

9:02 Mesto Žilina sprísnilo v súvislosti so zhoršujúcou sa epidemiologickou situáciou preventívne opatrenia v zariadení pre seniorov Úsmev. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka je zariadenie pre seniorov uzatvorené, aktivity sú obmedzené, vychádzky seniorov sú dovolené len v exteriéri areálu a neodkladné úradné záležitosti sa môžu realizovať len v sprievode personálu.

„Návštevy sú naďalej zakázané. Výnimku tvoria klienti v paliatívnej starostlivosti, ktorých môže navštíviť najviac jeden najbližší príbuzný jedenkrát týždenne na dobu 15 minút. Klientom monitoruje odborný personál telesnú teplotu dvakrát denne,“ uviedol Miškovčík. Doplnil, že sprísneným podmienkam podlieha aj prijímanie nových klientov do zariadenia.

8:50 Nemecko zaznamenalo za posledných 24 hodín viac ako 4 000 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je výrazný nárast o viac než 1 200 v porovnaní s predošlým dňom. Vyplýva to z údajov tamojších zdravotníckych úradov zo štvrtkového rána, informovala podľa TASR agentúra DPA. Aktuálne údaje Inštitútu Roberta Kocha (RKI) ukazujú, že v Nemecku potvrdili za uplynulý deň 4 058 novoinfi­kovaných. V stredu v krajine zaevidovali 2 828 nových prípadov nákazy. Nemecko nezaznamenalo také vysoké denné počty nových prípadov od vrcholu pandémie z konca marca a začiatku apríla. V krajine ich vtedy pribúdalo vyše 6 000 za deň predtým, ako výrazne poklesli. Počet infekcií sa začal opätovne zvyšovať v júli, približuje DPA.

V stredu sa väčšina zo 16 nemeckých spolkových krajín dohodla na tom, že zavedie zákaz pobytu ľudí z ohnísk nákazy v krajine v hoteloch v iných častiach Nemecka. Diskusie o sprísňovaní opatrení prišli v čase, keď hovorca spolkovej vlády Steffen Seibert varoval, že zdravotnícke úrady snažiace sa vysledovať kontakty infikovaných by mohli byť preťažené. V stredu tiež nemecká vláda pridala na svoj zoznam rizikových oblastí v zahraničí okrem viacerých krajín a ich častí aj päť slovenských regiónov – Bratislavu, Žilinu, Prešov, Nitru a Trnavu. Za rizikové označuje Berlín tie krajiny, v ktorých počet nových prípadov nákazy prekročí 50 na 100 000 obyvateľov za posledných sedem dní. Momentálne to platí celkovo pre 127 krajín a čiastočne pre 15 ďalších. Navrátilci z rizikových oblastí musia ísť v Nemecku do 14-dňovej karantény, kým nemajú negatívny test na koronavírus.

7:17 Druhý najvyššie postavený muž americkej námornej pechoty, generál Gary Thomas, bol pozitívne testovaný na koronavírus. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na americkú armádu. Thomas pociťuje len mierne príznaky choroby COVID-19 a je v domácej karanténe. Lídri niekoľkých zložiek armády Spojených štátov sú v izolácii pre pozitívny test na koronavírus z pondelka u jedného z veliteľov pobrežnej stráže, admirála Charlesa Raya. Ten v poslednej dobe absolvoval v Pentagone niekoľko stretnutí s členmi zboru náčelníkov štábov. V izolácii je aj najvyššie postavený americký generál Mark Milley.

6:50 Prísnejšie opatrenia proti šíreniu koronavírusu od štvrtka platia okrem iného v Taliansku, kde sa musia začať nosiť rúška aj vo vonkajších priestoroch v blízkosti ľudí z inej domácnosti. Za porušenie tejto povinnosti hrozí pokuta až 1 000 eur. Bruselský región od štvrtka na mesiac zavrie kaviarne a bary, podobne ako to už od utorka urobil Paríž. Sprísnenie protikoronaví­rusových opatrení prerokuje švédska vláda.

6:40 V Česku v stredu pribudlo rekordných 5 335 prípadov nákazy koronavírusom (viac v článku Česi sú smutní rekordéri celej únie).

6:30 Francúzsko zaznamenalo rekordných 18 476 nových prípadov infekcie koronavírusom. Prírastok za predošlých 24 hodín oznámilo v stredu neskoro večer francúzske ministerstvo zdravotníctva, informovala podľa TASR agentúra DPA. Predošlý najvyšší prírastok od začiatku pandémie, a to 16 972, hlásilo pritom Francúzsko len uplynulú sobotu. Stredajší nárast infikovaných je zároveň značne vyšší ako 10.489 prípadov nákazy, ktoré francúzske úrady hlásili o deň skôr. Agentúra Reuters si všíma, že vo Francúzsku je s ochorením COVID-19 aktuálne hospitalizovaný najvyšší počet ľudí za posledné tri mesiace, a to približne 7500 pacientov.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu avizoval zavedenie ďalších epidemiologických opatrení zameraných na potlačenie šírenia vírusu. „Na miestach, kde sa choroba šíri príliš rýchlo… budú zavedené nové reštrikcie,“ povedal Macron bez bližších podrobností v rozhovore pre televízne stanice TF1 a France2. V mnohých francúzskych mestách je aktuálne povinné nosiť rúška na tvár aj v exteriéroch. V prístavnom meste Marseilles sú zatvorené Reštaurácie a bary. Obdobné reštrikcie platia aj pre Paríž, kde sú do 19. októbra zatvorené bary a kaviarne.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus