Eurobarometer: Na Slovensku vzrástla dôvera v políciu

Dôvera k práci polície medzi občanmi na Slovensku vzrástla zo 41% na jeseň minulého roka na 45% toto leto, ukazuje najnovší prieskum Eurobarometru. Stále jej však neverí 51%, čo je najvyššie číslo v Európskej únii (EÚ). Upozornila na to organizácia Transparency International Slovensko.

30.10.2020 10:30
Polícia Foto:
debata (8)

Prieskum verejnej mienky Eurobarometer, objednávaný pravidelne Európskou komisiou, sa na Slovensku tento rok uskutočnil v druhej polovici júla. Bolo to tesne po zatknutí nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra, no pred oznámením rozsudku vo vraždách novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Dôvera v právny štát v sledovanom období na Slovensku stúpla z 23 na 25%, čo je tretie najhoršie číslo v únii po Bulharsku a Chorvátsku. V priemere v EÚ verí polícii 71% ľudí, právnemu systému 52% občanov únie.

Oproti vlaňajšku stúpol počet ľudí, ktorí si myslia, že Slovensko ide správnym smerom, z 24 na 31%. O sedem percentuálnych bodov stúpla i dôvera vo verejnú správu. Dôvera vo vládu stúpla o štyri percentá na 29 %. Dve tretiny jej však neveria, čo je nadpriemer v celej EÚ.

Eurobarometer sa z dôvodu pandémie koronavírusu prvýkrát pýtal i na dôveru občanov k zdravotníckym pracovníkom. Kým v EÚ im v priemere verí 80 percent ľudí, na Slovensku je to len 63%, čo je piate najnižšie číslo v EÚ. Menej svojim zdravotníkom veria len v Bulharsku, Maďarsku, Rumunsku a Litve.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Eurobarometer