Premiér otvára kostoly aj kiná. Pellegrini žiada, aby ľudí pustil do ulíc

Kostoly, divadlá, kiná, fitness a plávarne by mali byť od pondelka otvorené, ale s obmedzenou kapacitou. Rozbehnú sa aj nižšie ligové súťaže v hokeji a futbale. Nápady premiéra Igora Matoviča odsúhlasila pandemická komisia. Expremiér Peter Pellegrini žiada, aby zrušil zákaz zhromažďovania a otvoril aj ďalšie prevádzky.

13.11.2020 14:16 , aktualizované: 21:01
debata (896)

Kostoly, divadlá a kiná budú otvorené s polovičnou kapacitou, fitness a plavárne budú pre šiestich ľudí. Hrať sa má Slovenská hokejová liga a 1. futbalová liga, zatiaľ bez divákov, ohlásil premiér na sociálnej sieti. Neskôr to potvrdil aj na tlačovej konferencii po rokovaní pandemickej komisie.

Na podujatiach sa bude sedieť v každom druhom rade alebo šachovnicovo

Návštevníci kultúrnych podujatí a bohoslužieb budú musieť sedieť buď v každom druhom rade, alebo šachovnicovo. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, informovala hovorkyňa úradu Daša Račková.

„Zakázaná je konzumácia nápojov alebo jedál, organizátor musí pred začiatkom odmerať telesnú teplotu účinkujúcich a nepovoliť im vstup, ak majú teplotu vyššiu ako 37,2 stupňa Celzia,“ uviedla.

Taktiež budú otvorené fitnescentrá a plavárne, pričom naraz v nich bude môcť byť najviac šesť zákazníkov. „Personál musí nosiť rúška a vo zvýšenej miere upratovať, čistiť a dezinfikovať priestory a vybavenie. Zároveň platí podmienka jedna osoba na 15 štvorcových metrov,“ poznamenala.

K doteraz povoleným športovým podujatiam pribudli Slovenská hokejová liga, II. futbalová liga. „Povoľujú sa aj podujatia nevyhnutné pre fungovanie karanténnych športových centier pod záštitou ministerstva školstva,“ doplnila s tým, že všetky povolené športové podujatia sa budú naďalej konať bez prítomnosti divákov.

Expremiér Peter Pellegrini žiada Igora Matoviča, aby zrušil aj zákaz zhromažďovania a otvoril aj ostatné prevádzky.

„Ak raz nie je hygienickým rizikom polovica kapacity kina, divadla, či kostola, potom je úplne neprijateľné, aby sme naďalej mali v platnosti zákaz zhromažďovania, ktorého jediným cieľom je znemožniť ľuďom slobodne vyjadriť názor na túto vládu. Rovnako potom nie je rizikom ani desať ľudí v reštaurácii alebo sto ľudí na štadióne, ak dodržia všetky hygienické predpisy.“ uviedol Pellegrini. Dodal, že „Matovič dnes definitívne potvrdil, že jeho opatrenia proti koronavírusu nemajú absolútne žiadnu logiku“.

Matovič opäť kritizoval SaS, školy otvárať nechce

Premiér Matovič po piatkovom rokovaní pandemickej komisie opäť kritizoval svojho koaličného partnera SaS a jeho predstaviteľov pre rozdielne názory na uvoľňovanie opatrení. Otváranie škôl, o ktorom hovoril minister školstva Branislav Gröhling (SaS), označil za smrť a pýtal sa, či predstavitelia SaS pôjdu kopať hroby.

„Strana SaS sa pokúša robiť presne to isté, čo robila za vlády Ivety Radičovej, pokúšať, pokúšať, pokúšať a na konci ju rozbiť. Ja sa budem snažiť držať koalíciu dokopy a pevne verím, že sa spamätajú,“ reagoval Matovič na otázku, či chce SaS vypudiť z koalície. Bol by rád, keby sa znormalizovali a fungovali ako partner. „Je to nepríjemné mať takého partnera, ale tri strany držíme dokopy a SaS-ka podráža, stále dokola,“ doplnil.

Premiér zopakoval, že čaká do nedele na riešenie SaS, ako znížiť počet prípadov, aby sa mohli uvoľňovať opatrenia. Bez plošného testovanie iné riešenie ako tzv. lockdown nevidí. Poznamenal, že pri počte 2000 nových prípadov denne je posielať státisíce detí do škôl smrť a do Vianoc bude trojnásobne viac prípadov aj mŕtvych.

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) tento týždeň hovoril, že stále pracuje s rozhodnutím, že deti sa majú vrátiť do škôl 30. novembra. Matovič mu v piatok odkázal, že už mesiac vedel, že sa tak malo stať vtedy, keď bude týždňový kĺzavý medián pod 500, aktuálne je 2024.

Šéfa SaS a ministra hospodárstva Richarda Sulíka, predsedníčku parlamentného výboru Janu Bittó Cigánikovú (SaS) aj Gröhlinga obviňoval, že sľubujú hlúposti. Sulíka opätovne vinil aj za odstúpenie od plánu komunitného testovania. Tvrdí, že takýto plán sa bez všetkých partnerov nedal schváliť a Sulík je na strane s predstaviteľmi ĽSNS Marianom Kotlebom, Smeru Robertom Ficom a Hlasu-SD Petrom Pellegrinim.

Premiér Matovič si už skôr na sociálnej sieti vybavoval účty s Richardom Sulíkom (viac v článku Matovič varuje Sulíka: Nevŕtaj sa hrdzavou dýčkou medzi mojimi rebrami!) Už vtedy naznačil, že otvorenie ekonomiky by mohlo byť väčšie, keby Sulík nehádzal polená jeho nápadu na tzv. komunitné testovanie, kde by si prevádzky testovali zákazníkov.

Ohlasované otvorenie niektorých prevádzok, napriek ostrým výmenám názorov, na sociálnej sieti Sulík vrelo privítal. „OPLATILO SA! Ak je výsledok takýto, nechám na sebe aj drevo rúbať. Ešte reštaurácie a som spoko,“ uviedol na Facebooku.

Remišová má výhrady

V súvislosti s náhlymi zmenami v boji s koronavírusom predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová očakáva od koaličných partnerov, že sa budú držať toho, čo povedali pred týždňom alebo aspoň včera, a nie nepredvídateľne menili názory, ktoré nemajú prediskutované. Dlhodobo sa takto podľa nej fungovať nedá. Nerozumie, na základe čoho sa otvárajú niektoré zariadenia a iné nie, a už vôbec nie, prečo pre školy platí limit 6 detí a pre iné zariadenia a podujatia platí 50 percent kapacity. Podľa nej najväčšou prioritou pre krajinu by malo byť vzdelávanie a preto by bolo treba urobiť všetko preto, aby sa školy otvorili.

„Nielen pre kvalitné vzdelanie našich detí, ale aj pre ich zdravý vývoj a spoločenské kontakty. Zameškané vzdelanie a sociálne odlúčenie sa nedá doplatiť žiadnou kompenzáciou,“ zdôraznila Veronika Remišová.

Biskupi vítajú otvorenie kostolov

Konferencia biskupov Slovenska (KBS) uvítala správu o otvorení kostolov. „Ak sa to potvrdí, budeme veľmi radi, že dôjde k čiastočnému uvoľneniu. Pre veriacich je v náročných časoch naozaj dôležitá možnosť prijímať sviatosti pre duchovnú posilu,“ reagoval hovorca KBS Martin Kramara. Doplnil, že v platnosti ostane dišpenz od povinnosti účasti na bohoslužbách i výzva pre seniorov, chorých a rizikové skupiny, aby s návštevami bohoslužieb počkali. Vydané bude podľa jeho slov aj dôrazné upozornenie pre kňazov a veriacich, že stále platia prísne hygienické pravidlá.

896 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus